UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Smolaz cyrkuł tarnowski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 24
- Podziękował/a: 1 raz
Smolaz cyrkuł tarnowski
Szanowni Państwo proszę o pomoc w ustaleniu nazwy parafii w której leżała miejscowość Smolaz. Wiem tylko tyle, że miejscowość leżała w cyrkule tarnowskim i tam w 1822 roku urodziła się moja babka. Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
Pozdrawiam, Krzysztof Czarnecki.
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: Smolaz cyrkuł tarnowski
To może być Cmolas. Ważne skąd pochodzi ta informacja, źródło i jakie nazwisko, czy w Cmolasie występuje.TheTatajanka pisze:Szanowni Państwo proszę o pomoc w ustaleniu nazwy parafii w której leżała miejscowość Smolaz. Wiem tylko tyle, że miejscowość leżała w cyrkule tarnowskim i tam w 1822 roku urodziła się moja babka. Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
Łucjo, bardzo dziękuje za cenne wskazówki. Informacja o miejscu urodzenia pochodzi z metryki małżeńskiej. Panna młoda nie pochodziła z miejscowości zaślubin i do aktu nie podano nawet imion jej rodziców. Podane jest tylko miejsce urodzenia oraz że od 13 lat ktoś się nią opiekował. To wszystko może przemawiać za tym, że miejsce urodzenia młodej spisano fonetycznie a Cmolaz i Smolaz brzmią bardzo podobnie. Ustaliłem, że w Cmolasie jest parafia, ale nie znalazłem jeszcze żadnych metryk on-line żeby ustalić czy nazwisko Czeczot tam występowało. Myśle jednak że trop jest dobry. Bardzo dziękuje za pomoc.
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witaj. Napisz więcej danych, a mozliwe że będe w stanie sprawdzic.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Władek
„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”
„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”
-
Osoba, której szukam nazywa się Katarzyna Czeczot. Rok urodzenia to najprawdopodobniej 1822. Więcej danych nie mam, a zależy mi na ustaleniu kolejnych nazwisk przodków. Za ewentualną pomoc będę bardzo wdzięczny.
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witaj
Nie posiadam wszystkich danych ale tu masz co ustaliłem. Rodzina Czeczotów mieszkala w Cmolasie pod nr 10. Aktu Katarzyny nie znalazłem bo nie mam tego rocznika, a poniżej masz dane które znalazlem.
28.01.1809 ur. Marianna c. Jana i Brygidy Czeczot zm, 11.04.1809
30.08.1809 zm. Piotr Czeczot lat 7,
19.09.1809 zm. Kazimierz Czeczot lat 4
06.12.1813 ur. Ewa Czeczot c. Mikołaja i Karoliny Pająk,
08.12.1814 zm. Katarzyna Czeczot lat 47,
12.03.1818 zm. Sebastian Czeczot lat 70,
01.05.1840 zm. Marianna c. Ewy Czeczot (illegal) 1 miesiąc,
18.04.1844 zm. Błażej s. Bartłomieja Czeczot i Ewy Bańka 3 miesiące,
05.07.1851 zm. Ewa (Bańka) Czeczot 40 lat,
15.09.1855 zm. Jakub czeczot s. Bartłomieja i Agnieszki Halat 25 lat
Jeżeli podasz maila na priv'a podeśle skany.
Pozdrawiam
Nie posiadam wszystkich danych ale tu masz co ustaliłem. Rodzina Czeczotów mieszkala w Cmolasie pod nr 10. Aktu Katarzyny nie znalazłem bo nie mam tego rocznika, a poniżej masz dane które znalazlem.
28.01.1809 ur. Marianna c. Jana i Brygidy Czeczot zm, 11.04.1809
30.08.1809 zm. Piotr Czeczot lat 7,
19.09.1809 zm. Kazimierz Czeczot lat 4
06.12.1813 ur. Ewa Czeczot c. Mikołaja i Karoliny Pająk,
08.12.1814 zm. Katarzyna Czeczot lat 47,
12.03.1818 zm. Sebastian Czeczot lat 70,
01.05.1840 zm. Marianna c. Ewy Czeczot (illegal) 1 miesiąc,
18.04.1844 zm. Błażej s. Bartłomieja Czeczot i Ewy Bańka 3 miesiące,
05.07.1851 zm. Ewa (Bańka) Czeczot 40 lat,
15.09.1855 zm. Jakub czeczot s. Bartłomieja i Agnieszki Halat 25 lat
Jeżeli podasz maila na priv'a podeśle skany.
Pozdrawiam
Władek