UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

закладницы

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
amator1410
Podziękowano: 18 razy

закладницы

Post autor: amator1410 » ndz sty 24, 2016 9:31 pm

Witajcie !
W trakcie poszukiwań natrafiłem na nietypowe pojęcie zapisane cyrylicą закладницы
kim są tajemniczy zakładnicy co to za statut społeczny?
Mile widziane wszelkie informacje

Marek

ELK
Podziękował/a: 8 razy

Re: закладницы

Post autor: ELK » śr sty 27, 2016 11:39 am

Najłatwiej byłoby wpaść na właściwy trop, gdyby udało Ci się podać kontekst tego słowa - czy pada w jakimś dokumencie? Jeśli tak, to czego ten dokument dotyczy? etc.

Szukając chwilę w internecie dla liczby pojedynczej tego słowa (закладник) udało mi się znaleźć definicję, wedle której słowo to funkcjonowało w Rosji od ok. XIII do XVII wieku jako określenie człowieka uzależnionego od pana feudalnego, ale zwolnionego z podatku na rzecz państwa. Inna definicja sytuowała ten stan społeczny pomiędzy niewolnikiem, a człowiekiem wolnym.

To pierwszy trop, myślę, że wątpliwości powinien rozwiać ktoś bardziej obyty z językiem rosyjskim.

Pozdrawiam,

EŁK

AUTOR TEMATU
amator1410
Podziękowano: 18 razy

Re: закладницы

Post autor: amator1410 » śr sty 27, 2016 11:38 pm

Dziękuję za wyjaśnienie, zapis ten dotyczy osób , których określono właśnie mianem закладницы
brałem bardzo różne możliwości określenia "nazwy" ale ten przedstawiony przez Ciebie będzie Właściwym !

Pozdrawiam
Marek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - rosyjski”