Witajcie !
W trakcie poszukiwań natrafiłem na nietypowe pojęcie zapisane cyrylicą закладницы
kim są tajemniczy zakładnicy co to za statut społeczny?
Mile widziane wszelkie informacje
Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
закладницы
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 80
- Podziękowano: 18 razy
Re: закладницы
Najłatwiej byłoby wpaść na właściwy trop, gdyby udało Ci się podać kontekst tego słowa - czy pada w jakimś dokumencie? Jeśli tak, to czego ten dokument dotyczy? etc.
Szukając chwilę w internecie dla liczby pojedynczej tego słowa (закладник) udało mi się znaleźć definicję, wedle której słowo to funkcjonowało w Rosji od ok. XIII do XVII wieku jako określenie człowieka uzależnionego od pana feudalnego, ale zwolnionego z podatku na rzecz państwa. Inna definicja sytuowała ten stan społeczny pomiędzy niewolnikiem, a człowiekiem wolnym.
To pierwszy trop, myślę, że wątpliwości powinien rozwiać ktoś bardziej obyty z językiem rosyjskim.
Pozdrawiam,
EŁK
Szukając chwilę w internecie dla liczby pojedynczej tego słowa (закладник) udało mi się znaleźć definicję, wedle której słowo to funkcjonowało w Rosji od ok. XIII do XVII wieku jako określenie człowieka uzależnionego od pana feudalnego, ale zwolnionego z podatku na rzecz państwa. Inna definicja sytuowała ten stan społeczny pomiędzy niewolnikiem, a człowiekiem wolnym.
To pierwszy trop, myślę, że wątpliwości powinien rozwiać ktoś bardziej obyty z językiem rosyjskim.
Pozdrawiam,
EŁK
-
AUTOR TEMATU - Posty: 80
- Podziękowano: 18 razy
Re: закладницы
Dziękuję za wyjaśnienie, zapis ten dotyczy osób , których określono właśnie mianem закладницы
brałem bardzo różne możliwości określenia "nazwy" ale ten przedstawiony przez Ciebie będzie Właściwym !
Pozdrawiam
Marek
brałem bardzo różne możliwości określenia "nazwy" ale ten przedstawiony przez Ciebie będzie Właściwym !
Pozdrawiam
Marek