Otóż w większości młodzi genealodzy, rozpoczynając swoją przygodę, są przeświadczeni o niezmienności swoich nazwisk. Ba! bardzo chętnie poszukują pierwszych historycznych zapisów, wzmiankujących tą nazwę osobową. Jest to oczywiście, ze wszech miar słuszne postępowanie, bo pozwala pokazać historię kształtowania się nazwiska, ale przeświadczenie, że mamy do czynienia z naszym przodkiem lub krewniakiem, należy raczej do ryzykownych fantazji.
Pisałem już w innych wątkach o tym, że identyczne nazwy osobowe powstawały na różnych terenach, niezależnie od siebie i że często zanikały, by po wiekach pojawić się ponownie w zupełnie innym miejscu.
Tym razem chcę przedstawić problem z nieco innej strony.
Otóż w źródłach spotykamy szereg nazw osobowych, które czasami były również dziedziczne, ale z różnych względów nie przetrwały do dzisiaj.
Trudno przyjąć założenie, że linie te całkowicie wymarły i że nie ma dzisiaj potomków. Jest to tylko kwestia warsztatu badawczego i źródeł.
Uważam, że żyją dzisiaj setki tysięcy osób, których przodkowie nazywali się zgoła inaczej, a odkrycie tych pierwotnych nazw osobowych może być dla nich nie lada niespodzianką.
Powie ktoś, że to oczywiste, bo na tym polega właśnie proces kształtowania się nazwisk, że jedne nazwy wypierane są przez inne.
Zgoda!
Tylko, że nie wszyscy o tym pamiętają, o czym świadczy popularność pytań o etymologię nazwiska i poszukiwanie historycznych odniesień do swojego nazwiska.
Aby się zbytnio nie rozgadywać, przedstawię poniżej wybrane nazwiska pochodzące z różnych źródeł, cytowane przez różnych autorów.
Wykaz ten proszę potraktować, jako dobrą zabawę, ale także przyczynek to refleksji nad płynnością nazw osobowych i historią kształtowania się nazwisk.
Swoją drogą dobrze jest mieć świadomość, że większość z tych nazwisk należy do bezpośrednich przodków żyjących współcześnie Polaków i być może także pojawią się one kiedyś w naszych drzewach

Białypłaszcz, Błyszczywoda, Boinędza, Bolibrzuch, Boligłowa, Bożejajko, Burykot, Bździmąka, Cielęcanoga, Czuczuwara, Dłubimiech, Drapigłowa, Drobnyrybka, Dybizban, Gęsiogon, Głupigłowa, Gnoimieso, Gołypieta, Kąsekchleba, Kosnababka, Kręcibroda, Ledwożyw, Łysaświnia, Marszczybrzuch, Meczydusza, Nowykoniec, Obiesiżebrak, Obieżyulica, Odrzygość, Pieczymleko, Piszczymucha, Pizdzimąka, Rzadkigroch, Smażygłąb, Straszyryba, Śmierdzigąbka, Śmierdzigroch, Świecidziura, Twardostój, Zjebydło, Zniebaspadł.
Zastrzegam się, że nie sprawdzałem czy owe nazwiska dzisiaj jeszcze występują. Podałem tylko kilka "z łapanki" pomijając mniej przystojne, których z pewnością dzisiaj nie uświadczysz