Etymologia może też zwieść na manowce w odniesieniu do nazw miejscowości. Niech za przykład i przestrogę posłuży mój przykład.
W czerwcu uzyskałem długo wyczekiwany akt zgonu swego pradziada Ludwika Smolińskiego, z którego poznałem jego miejsce urodzenia: Raszkówek, mała wioska na płn.-zach. od Ostrowa. Jak kompletny żółtodziób spojrzałem na mapę zamiast do Słownika Georaficznego KP i uznałem, że jedyna parafia w okolicy musiała być w pobliskim miasteczku Raszkowie. Zamówiłem mikrofilmy z Raszkowa, przejrzałem i... nic nie znalazłem, gdyż Raszkówek od wieków należał do parafii w Pogrzybowie!
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Etymologiczne pułapki
Moderator: Moderatorzy
Re: Etymologiczne pułapki
W mojej rodzinie Garlejów gospodarzy w Podmaszcynie koło Bodzanowa nazwisko pisane było Garlej później Garlewski, dłuszy czas Garli,aż powrócono do Garlej.
3M3
3M3
3M3
Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....
Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....