UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pytanie o "vel"

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Pytanie o "vel"

Post autor: Queenmagic » pt lip 27, 2012 12:21 am

Witam :)

Fragment aktu małżeństwa:

"...zamieszkałym, lat pięćdziesiąt cztery, i Katarzyną Kurp vel Nawrocka (Katarzyną Kurp vel Nawrocka), panną lat dwadzieścia osiem, córką zmarłej Antoniny Kurp vel Nawrocka, urodzoną i zamieszkałą..."

Co oznacza taki sam dwunazwiskowy zapis w przypadku matki i córki ?

Pozdrawiam
Daria Wilczyńska-Zięba
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Żaklina
Podziękował/a: 14 razy

Re: Pytanie o "vel"

Post autor: Żaklina » pt lip 27, 2012 7:39 am

Wita :)

Zdarzało się, że nazwisko z "vel" przechodziło z rodzica na dzieci, w większości przypadków były to dzieci "nie pewnego pochodzenia" i zostały zapisane tak w księgach.
Ja mam w drzewie taki przypadek, że córka po ojcu odziedziczyła nazwisko z vel.
W tym przypadku, trzeba odszukać akt urodzenia Antoniny.

Pozdrawiam Serdecznie
Żaklina Król-Majewska

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » pt lip 27, 2012 9:18 am

słowo to oznacza "lub" i samo w sobie nie jest jakąkolwiek oznaką niepewnego pochodzenia. Oznacza to dokładnie tyle iż nazwisko osoby która używa dwóch nazwisk a właściwie przezwisk ( jeśli za nazwisko uznajemy tylko nazwę osobową która jest dziedziczna a więc niezmienna) nie jest jeszcze ustalone i funkcjonują dwie nazwy osobowe określające tę osobę zanim jedna nazwa wyprze drugą.

Awatar użytkownika

Żaklina

Post autor: Żaklina » pt lip 27, 2012 9:55 am

Witam

Owszem oznacza "lub" w większości przypadkach było dodawane do nazwiska panieńskiego matki, czyli dzieciom nie ślubnym. Przeanalizowała, dużo ksiąg i w 95% przypadkach, gdzie występowało vel było to dziecko nie ślubne. Pozostałe 5 % było odziedziczone po rodzicu.
To, co napisałeś również się zdarzało, (wybacz, że bezosobowo, ale się nie podpisałeś).

Pozdrawiam
Żaklina Król-Majewska

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: Odp: Pytanie o "vel"

Post autor: andrzejg » pt lip 27, 2012 4:41 pm

Żaklina pisze:Witam

Owszem oznacza "lub" w większości przypadkach było dodawane do nazwiska panieńskiego matki, czyli dzieciom nie ślubnym. Przeanalizowała, dużo ksiąg i w 95% przypadkach, gdzie występowało vel było to dziecko nie ślubne. Pozostałe 5 % było odziedziczone po rodzicu.
To, co napisałeś również się zdarzało, (wybacz, że bezosobowo, ale się nie podpisałeś).

Pozdrawiam
Żaklina Król-Majewska
Ciekawa teoria :-D
Zindeksowalem 19 990 metryk. Urodzenia, małźeństwa, zgony w jednej parafii na przestrzeni prawie 100 lat i nie odważyłbym się postawić takiej tezy.

Zestawienie urodzonych w latach 1816 - 1890
Pozycji illegitimi 309 w tym z vel 1 (słownie jedna)

W tym samym czasookresie vel występuje w 136 rekordach.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

maria2009
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: maria2009 » pt lip 27, 2012 5:45 pm

[quote]słowo to oznacza "lub" i samo w sobie nie jest jakąkolwiek oznaką niepewnego pochodzenia. Oznacza to dokładnie tyle iż nazwisko osoby która używa dwóch nazwisk a właściwie przezwisk ( jeśli za nazwisko uznajemy tylko nazwę osobową która jest dziedziczna a więc niezmienna) nie jest jeszcze ustalone i funkcjonują dwie nazwy osobowe określające tę osobę zanim jedna nazwa wyprze drugą.[quote]
Dokładnie tak jak napisał Roberts. Też się z tym spotkałam przeglądając metryki wielkopolskiej wsi z przełomu XVIII i XIX wieku.
Natomiast mam przypadek osoby, która uparcie w aktach (np zgonu) występuje jako córka Anny, bez imienia ojca. Gdy dotarłam do metryki chrztu (Czeladź, II połowa XIXw ) okazało się, że była dzieckiem nieślubnym.
Czyli jedno to występowanie "vel" a drugie czy jest podane tylko imię matki a brak imienia ojca.
Pozdrawiam Maria.

Awatar użytkownika

Żaklina

Re: Odp: Pytanie o

Post autor: Żaklina » pt lip 27, 2012 6:16 pm

"Ciekawa teoria :-D"

To nie teoria, to moje spostrzeżenia :D

"Zindeksowalem 19 990 metryk. Urodzenia, małźeństwa, zgony w jednej parafii na przestrzeni prawie 100 lat i nie odważyłbym się postawić takiej tezy."

Ładny wynik :), ja nie liczę ile metryk zindeksowałam, nie sądzą żeby mój wkład w indeksację był mniejszy.
W parafiach,które indeksowałam " po prostu nie przydarzało się wypieranie nazwisk. Ja się z tym nie spotkałam. Jedynie przy nieślubnych dzieciach i to nie napisałam, że było to w aktach urodzonych, to się zdarzało tylko jeśli rodzic (ojciec) miał nazwisko z vel (ale rzadko) Z zapisem vel najczęściej mamy do czynienia w aktach zaślubionych.
P.S Teorii o wypieraniu nazwiska, nie podważam ;)

Pozdrawiam :)
Żaklina Król-Majewska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”