UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bliźnięta, czy dwa imiona?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Conan
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Bliźnięta, czy dwa imiona?

Post autor: Conan » ndz lut 03, 2013 4:21 pm

Witam.
W aktach z pierwszej połowy XVIII w. spotykam akty, w których mowa jest o gemellos. Dalej wymienione są imionaq dzieci. Wiadomo, że chodzi o bliźnięta.

Pojawiają się jednak również akty w których pada np Petrum et Paulum Kowalski. Pojawia się magiczne "et". Czy należy interpretować tę okoliczność, jako chrzest bliźniąt, mimo że nie pojawia się słowo gemellos, tak jak w innych przypadkach?

W jeszcze innym miejscu pojawiają się akty, w których nie ma ani "et" między imionami, ani słowa gemellos. Wymienione są natomiast imiona, np Annam, Elisabetham filia Josephi Kowalski et Agatha. Tutaj sprawa wygląda w miarę jasno. Dziecko ma dwa lub czasem więcej imion. Intryguje mnie natomiast sytuacja, gdy między imionami pojawia się "et". Nie bardzo pasuje to do jednego dziecka, ale dwojga imion. Czy chrzczone były wówczas bliźniaki?

Co o tym myślicie? Z góry dzięki.
Mariusz Skwarek

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Bliźnięta, czy dwa imiona?

Post autor: Bozenna » ndz lut 03, 2013 4:55 pm

Mariuszu,
Dwa imiona jednego dziecka. Czesto spotykamy w aktach lacinskich "et" u dzieci o dwoch imionach.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz lut 03, 2013 5:10 pm

Zgadza się. Chodzi o jedną osobę.
Dzisiaj przeglądałem księgi zgonów jednej z świętokrzyskich parafii i natknąłem się na zgon "Julianus et Valentinus Lisowski". Pierwsza myśl - bliźnięta, ale druga - przecież mało prawdopodobne było, że dwójka dzieci (bliźniąt) zmarłaby w tym samym dniu, a nawet jeśli to raczej nie półroczne. Sprawdziłem odpowiednik tego aktu zgonu w księdze opisowej ("Działo się..") i tam było normalnie, że zmarł Julian Walenty.. :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

KaDet
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: KaDet » pn lut 04, 2013 8:53 am

Witam,

Podpowiedź - w przypadku chrztu bliźniąt zaznaczone są nazwiska dwóch par rodziców chrzestnych.

Pozdrawiam

Katarzyna
Szawelski, Jórgowski, Polaszewski, Rakowski, Ebłowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”