UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
ślub 42 dni po śmierci poprzedniej żony!
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 78
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
ślub 42 dni po śmierci poprzedniej żony!
w akcie ślubu mojego przodka zawartym w dniu 17 maja 1858 r. w powiecie częstochowskim jest taki fragment: zostało zawarte małżeństwo między Janem wdowcem po Katarzynie zmarłej dnia piątego kwietnia roku bieżącego...a Joanną panną ...itd. Pierwsze zapowiedzi ogłoszone były 25 kwietnia!!!
Tempo błyskawiczne. Chyba rekord, ale czy to było zgodne z prawem i czym można uzasadnić taki pośpiech?
Tempo błyskawiczne. Chyba rekord, ale czy to było zgodne z prawem i czym można uzasadnić taki pośpiech?
Re: ślub 42 dni po śmierci poprzedniej żony!
Witaj,Mirosława pisze:Chyba rekord, ale czy to było zgodne z prawem i czym można uzasadnić taki pośpiech?
Na żadne regulacje prawne nigdy nie natrafiłam. Taki pośpiech można uzasadnić małymi dziećmi z poprzedniego związku

Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 23 razy
- Kontakt:
na przykład koniecznością zapewnienia opieki nad potomstwemMirosława pisze:czym można uzasadnić taki pośpiech?
Piotr Gerasch
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
W XIX wieku regulacje prawne dotyczyły jedynie wdów. Kobieta w ponowne związki mogła wstępować dopiero 10 miesięcy po rozwodzie lub śmierci współmałżonka - 306 dni- ze względu na ewentualność poczęcia potomka w ostatnich dniach poprzedniego związku. Miało to zapobiegać problemom z ustaleniem ojcostwa
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2012 8:48 am przez mariamazur, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Dobry wieczor,
Dawno, dawno temu dyskutowalismy na ten temat na portalu "Genpol".
Rekord absolutny pobila wdowa z Krakowa, ktora rano pochowala meza, a po poludniu poslubila nastepnego
.
To bylo chyba w XVII wieku, ale dokladnie nie pamietam.
Z usmiechem,
Bozenna
Dawno, dawno temu dyskutowalismy na ten temat na portalu "Genpol".
Rekord absolutny pobila wdowa z Krakowa, ktora rano pochowala meza, a po poludniu poslubila nastepnego

To bylo chyba w XVII wieku, ale dokladnie nie pamietam.
Z usmiechem,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witam,
Moja 4x prababka Regina Rząsa pochowała męża 4 maja 1839 r., a ponownie za mąż wyszła 4 czerwca tego samego roku, wiec zaledwie 30 dni. Domyślam się, że powodem były pewnie nadchodzące żniwa i bardzo duże gospodarstwo. Niestety szczęście nowych małżonków nie trwało długo – Regina umiera podczas porodu 21 grudnia tego samego roku. W księdze martwo urodzony Tomasz zapisany został jako syn obecnego męża.
Pozdrawiam
Moja 4x prababka Regina Rząsa pochowała męża 4 maja 1839 r., a ponownie za mąż wyszła 4 czerwca tego samego roku, wiec zaledwie 30 dni. Domyślam się, że powodem były pewnie nadchodzące żniwa i bardzo duże gospodarstwo. Niestety szczęście nowych małżonków nie trwało długo – Regina umiera podczas porodu 21 grudnia tego samego roku. W księdze martwo urodzony Tomasz zapisany został jako syn obecnego męża.

Pozdrawiam
Władek
„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”
„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”
-
AUTOR TEMATU - Posty: 78
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
Ja właśnie też czytałam, że kobieta musiała odczekać 10 m-cy z wymienionych przez Marię powodów....po groźbą kary pieniężnej. Być może kobiety wymienione w przykładach Bozenny i Władka uiściły stosowna karęmariamazur pisze:regulacje prawne dotyczyły jedynie wdów. Kobieta w ponowne związki mogła wstępować dopiero 10 miesięcy po rozwodzie lub śmierci współmałżonka - 306 dni- ze względu na ewentualność poczęcia potomka w ostatnich dniach poprzedniego związku. Miało to zapobiegać problemom z ustaleniem ojcostwa

-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witam
W mojej rodzinie tez był podobny przypadek. Pierwsza żona mojego pradziadka umiera 31 marca 1884r , a juz 12 maja 1884r pradziadek bierze drugi ślub, i w grudniu rodzi sie im pierwsze dziecko.
W mojej rodzinie tez był podobny przypadek. Pierwsza żona mojego pradziadka umiera 31 marca 1884r , a juz 12 maja 1884r pradziadek bierze drugi ślub, i w grudniu rodzi sie im pierwsze dziecko.
Darek Klepka - Busko Zdrój
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Okres zaloby dla wdowy byl uzalezniony od jej wieku.
50-letnia wdowa mogla wziac slub nie czekajac 10 miesiecy.
Byla juz w wieku babci, a nie matki.
Serdecznosci,
Bozenna
50-letnia wdowa mogla wziac slub nie czekajac 10 miesiecy.
Byla juz w wieku babci, a nie matki.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Witam
pierwsza żona mojego pradziadka zmarła 7.08.1903 a ożenił się z moją prababcią 27.09.1903 - też trochę szybko ale miał troje małych dzieci, po czym moja prababcia urodziła sześcioro i jeszcze wzięła trójkę dzieci zmarłego brata (bratowa też zmarła), po czym pradziadek "wziął" i umarł i moja prababcia Łucja została z całą gromadą (dla mnie nie do wyobrażenia)
Gośka
pierwsza żona mojego pradziadka zmarła 7.08.1903 a ożenił się z moją prababcią 27.09.1903 - też trochę szybko ale miał troje małych dzieci, po czym moja prababcia urodziła sześcioro i jeszcze wzięła trójkę dzieci zmarłego brata (bratowa też zmarła), po czym pradziadek "wziął" i umarł i moja prababcia Łucja została z całą gromadą (dla mnie nie do wyobrażenia)

-
"Prawo o małżeństwie” z 1836 roku, oddział piąty O terminach wstąpienia w nowe związki małżeńskie, art. 168 - Zabrania się niewiastom które zostawały w poprzedniem małżeństwie, wstępować w nowe związki małżeńskie, przed upłynieniem dziesięciu miesięcy od dnia ustania lub rozwiązania poprzednich."
Dziennik Praw Królestwa Polskiego t. XVIII str. 217
http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=12660&s=1
o 50 roku życia niewiasty prawo nic nie mówiło, tym bardziej, że w rodzinach wielodzietnych zdarzały się urodzenia dzieci przez matki przekraczające 50 lat.
Natomiast karą pieniężną był obarczany duchowny, który związku niezgodnego z prawem udzielił, więc jeśli władza zwierzchnia nie ustaliła, że doszło do naruszenia prawa - musiał ją ktoś o tym powiadomić, to zdarzały się odstępstwa od tego przepisu. W końcu lokalny ksiądz oraz policjant czy urzędnik mieli świadomość, że wdowa z gromadą drobiazgu sama pola nie obrobi, a jak jeszcze ich świadomość została wzmocniona odpowiednim datkiem....
Dziennik Praw Królestwa Polskiego t. XVIII str. 217
http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=12660&s=1
o 50 roku życia niewiasty prawo nic nie mówiło, tym bardziej, że w rodzinach wielodzietnych zdarzały się urodzenia dzieci przez matki przekraczające 50 lat.
Natomiast karą pieniężną był obarczany duchowny, który związku niezgodnego z prawem udzielił, więc jeśli władza zwierzchnia nie ustaliła, że doszło do naruszenia prawa - musiał ją ktoś o tym powiadomić, to zdarzały się odstępstwa od tego przepisu. W końcu lokalny ksiądz oraz policjant czy urzędnik mieli świadomość, że wdowa z gromadą drobiazgu sama pola nie obrobi, a jak jeszcze ich świadomość została wzmocniona odpowiednim datkiem....

Pozdrawiam
Maria
Maria
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witam
A czy ktoś z Was wie jak sytuacja miała się w Galicji?? Prababka Regina miała 30 lat gdy zmarl pradziadek. Miała na utrzymaniu 3 dzieci i gospodarstwo więc sama nie podołałaby wszystkiemu. Domyślam się, że kwestia datku pewnie zaistniała, ale i rodzina Reginy była dość wpływowa więc mogła wywierać naciski zarówno na nią, jak na proboszcza. W końcu te 42 morgi nie mogły zostać bez gospodarza.
Pozdrawiam
A czy ktoś z Was wie jak sytuacja miała się w Galicji?? Prababka Regina miała 30 lat gdy zmarl pradziadek. Miała na utrzymaniu 3 dzieci i gospodarstwo więc sama nie podołałaby wszystkiemu. Domyślam się, że kwestia datku pewnie zaistniała, ale i rodzina Reginy była dość wpływowa więc mogła wywierać naciski zarówno na nią, jak na proboszcza. W końcu te 42 morgi nie mogły zostać bez gospodarza.

Pozdrawiam
Władek
-
W Galicji regulował to Ehepatent z 1783 roku wydany przez Józefa II. Za słabo znam Niemiecki, żeby wypowiedzieć się ze 100% pewnością, ale wydaje mi się, że mówił o konieczności wstrzymania się z następnym małżeństwem do czasu, kiedy nie będzie już żadnych wątpliwości co do ojcostwa ewentualnie poczętych dzieci w związku poprzednim. Bez precyzowania długości odstępu między jednym a drugim związkiem.
Tutaj cały tekst aktu:
http://de.wikisource.org/wiki/Ehepatent_1783
Tutaj cały tekst aktu:
http://de.wikisource.org/wiki/Ehepatent_1783
Pozdrawiam
Maria
Maria
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 5 razy
W moim drzewie
ślub w parafii Granowo(Wielkopolska) 8.11.1801 Andrzej Strzykała i Marianna wdowa po Kazimierzu Kupniaku.Kazimierz zmarł 11.06.1801.Dziecko Kazimierza rodzi się 1.03.1802 i zostaje zapisane jako dziecko zmarłego Kazimierza(zapis przy ojcu defuncti) i Marianny II voto Strzykałkowa.Sądzę,że Marianna w chwili ślubu wiedziała,że jest w ciąży-był to już koniec piątego miesiąca.
ślub w parafii Granowo(Wielkopolska) 8.11.1801 Andrzej Strzykała i Marianna wdowa po Kazimierzu Kupniaku.Kazimierz zmarł 11.06.1801.Dziecko Kazimierza rodzi się 1.03.1802 i zostaje zapisane jako dziecko zmarłego Kazimierza(zapis przy ojcu defuncti) i Marianny II voto Strzykałkowa.Sądzę,że Marianna w chwili ślubu wiedziała,że jest w ciąży-był to już koniec piątego miesiąca.
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.