UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

twolanski

Re: Badania y-dna37 +mtdna

Post autor: twolanski » pt maja 14, 2010 3:32 pm

Witam,
zamierzam zamówić Family Finder i mam pytanie do osób, które już zrobiły test. Czy wyniki, ich format, pasuje do tych wszystkich kalkulatorów genetycznych, na których się oblicza etniczne pochodzenie, tak jak to jest w przypadku innych firm, 23andme, DNAtribes, Decode itd? Co w ogóle przysyłają z FTDNA, same dane, czy może jakiś certyfikat? :)

pozdrawiam,

TW

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Post autor: misty69 » wt maja 18, 2010 10:40 am

Ociagalem sie z odpowiedzia na ten post, bo po prostu nie mam pojecia jak to w przyszlosci bedzie. Czytalem gdzies ze probowano wprowadzic te dane do jakiegos kalkulatora etnicznego, ale byl to program przygotowany do analizy istniejacych juz na rynku wynikow z badan na chipach. Wydaje mi sie ze to kwestia czasu kiedy bedzie to mozliwe. Oczywiscie wszystko zalezy od zakresu danych SNP. Sprawa sie wyjasni na dniach. Podejrzewam jednak ze samo FF wprowadzi taki panel z ktorego bedzie mozna korzystac po zalogowaniu.

Natomiast co do kalkulatora pokrewienstw to po zalogowaniu jest komunikat ze zostanie wkrotce wprowadzony bardziej precyzyjny kalkulator.

Cena na FF pewnie spadnie przed wakacjami do poziomu okolo 249$. Mysle ze nawet teraz mogliby to zrobic, ale w koncu troche glupio gdy niedawno w tej cenie oferowano go "wybranym" osobom zanim oficjalnie byl w sprzedazy.

misty69

marbej

Post autor: marbej » śr maja 19, 2010 8:55 am

Witam,

Zastanawiam się nad zrobień badań DNA w familytreedna. Myślę nad 67 markerami ewentualnie 37 i mam takie pytanie:
w odtwarzaniu historii mojej rodziny zatrzymałem koło roku 1753. Tutaj mój ślad się urywa. Mam pewne poszlaki do sprawdzenia, że moi przodkowie prawdopodobnie przybyli do Polski być może w XVII lub XVI wieku prawdopodobnie z Wysp Brytyjskich. Na ile precyzyjnie badanie DNA może mi wskazać skąd ewentualnie mogli przywędrować moi przodkowie do Polski?
Badania i tak zrobię, choćby z ciekawości tym bardziej, że na familytreedna jest zarejestrowana osoba o moim nazwisku, tyle, że nazwisko pisane z angielska, czyli na końcu przez y a nie przez j.

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

PS: czy ktoś wie może jak aktualnie długo się czeka na wyniki w familytreedna. Chodzi o badanie po linii męskiej.

--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » śr maja 19, 2010 2:33 pm

Jesli chodzi o badanie linii meskiej ydna to czym wiecej markerow tym lepiej. Stad polecam ydna67, z tym ze laczy sie to z cena 239$ i najlepiej jest zamawiac ze strony jakiegokolwiek projektu bo jest troche taniej. http://www.familytreedna.com/group-join ... oup=Polish .
Sa promocje okresowe, nastepna moze byc - choc nie musi w okolicach czerwca. Na wyniki y-dna trzeba czekac okolo 6 tygodni.

W wielu rodzinach jest wiele teorii odnosnie pochodzenia. Takie badanie moze wykluczyc lub potwierdzic legendy rodzinne. Przykladem moze byc tu rodzina Lwa Tolstoja, ktora rzekomo pochodzi gdzies z obecnego terytorium Niemiec i badanie ydna cos takiego potwierdzilo.
http://www.1tv.ru/videoarchive/19031&p=384
http://en.wikipedia.org/wiki/Tolstoy

Oczywiscie w miedzyczasie ich linia mogla zostac zlamana. Stad tak naprawde bada sie wszystkie mozliwe odgalezienia, aby potwierdzic ze dane ydna nalezy do rodziny o nazwisku takim a takim. Wynik z ydna - bedzie tez wykazywalo geograficzne skupiska.
W panskim przypadku gdyby rzeczywiscie ydna pochodzilo z wysp brytyjskich to nie powinno byc problemow aby tego dowiesc.
Podobnie bylo w przypadku mojej rodziny. Legendy byly rozne:-)
misty69

Awatar użytkownika

MireQ
Podziękowano: 33 razy

Post autor: MireQ » śr maja 19, 2010 9:08 pm

w linku 1 drzewo Tolstoja siega 1358 roku - ale w Rosji, a w linku 2 jest tylko ze Tolstoj mieszkal przez jakis czas w Niemczech...
o jakich legendach Tolstoja piszesz?
pozdrawiam,
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny

marbej

Post autor: marbej » śr maja 19, 2010 9:11 pm

Witam,

Dziękuję za odpowiedź.
misty69 pisze:W wielu rodzinach jest wiele teorii odnosnie pochodzenia. Takie badanie moze wykluczyc lub potwierdzic legendy rodzinne.
No, a jak dokładnie wygląda taki wynik, bo szczerze mówiąc, o wiele bardziej mnie interesuje, czy moi przodkowie 400-800 lat temu mieszkali poza Polską, lub w Polsce niż, że 12.000 lat temu moi przodkowie zamieszkiwali południowo wschodnie rejony Azji ;) Toż wierząc, że wszyscy pochodzimy od Adama i Ewy i bez badań DNA wiem, że moi przodkowie pochodzą gdzieś z Afryki :) (Raj chyba był w Afryce, tak? bo nie pamiętam)

To raz, a dwa. W profesjonalnych ośrodkach przeprowadzających badania DNA (niestety tylko na 17 markerach w cenie 700 PLN) np. Centrum Badań DNA lub Zakład Genetyki Molekularnej i Sądowej, które posiadają stosowne certyfikaty, itd., DNA danego delikwenta po przeprowadzeniu owych badań zostaje zutylizowane. Czy posyłając moje DNA do familytreedna mam gwarancje, a jeśli tak to jakie, że moje DNA będzie wykorzystane tylko do celu w jakim je posłałem oraz, że po zakończeniu niezbędnych badań moje DNA będzie zutylizowane? Osobiście nie życzę sobie, aby ktokolwiek, zwłaszcza wuj Sam był w posiadaniu mojego DNA!
Myślę, że to ważne pytanie, jeśli nie bardzo ważne, o ile nie najważniejsze. Osobiście nie darzę wielkiego brata zza wielkiej wody, jakimś szczególnym zaufaniem, czy miłością ;)

Byłbym wdzięczny za odpowiedź,

--
Pozdrawiam,
Marcin

Awatar użytkownika

Adeling-Herman
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Adeling-Herman » śr maja 19, 2010 10:46 pm

Witaj,

W przypadku badania conajmniej 67 markerów wynik będzie dużo precyzyjniejszy niż ramy ostatnich 12 000 lat :D Prawdę mówiąc będziesz miał wgląd na Twoim osobistym koncie FTDNA do tak skonstruowanej tabeli:

Prawdopodobienstwo ze Pan Marcin Betlej dzieli wspólnego przodka z Panem X w okresie ostatnich 12 pokolen wynosi 50%
i tak co cztery pokolenia do przodu az prawdopodobieństwo wyniesie circa 95%

Jesli np na 37 markeró bedziesz mial zgodnosc 33, to prawdopodobienstwo do wspolnego przodka w ostatnich 600 latach bedzie wynosilo circa 95%

Misty popraw mnie jesli gdzies sie "walnąłem" w opisie :)

Co do utylizacji próbek, to chyba Misty będzie znał temat.

Pozdrawiam
A-H

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » czw maja 20, 2010 6:36 am

Marcin,

w temacie pochodzenia możesz uzyskać np. taką odpowiedź;
Obrazek

w temacie pokrewieństwa - tak jak pisał A-H;

Obrazek

z tym, że FTDNA ma niedługio przerobić ten kalkulator na jakiś nowy - podobno lepszy.

A co do utylizacji - FTDNA przechowuje DNA przez zdaje się 3 lub 5 lat do kolejnych badań, które być może będziesz chciał zlecić.

Piszesz, że u nas firmy utylizują... a jesteś przy tym, że masz pewność ?. Zresztą nawet gdybyś przy tym był, to skąd wiedział byś że to Twoje... :F

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » czw maja 20, 2010 10:56 am

whanak pisze:Zresztą nawet gdybyś przy tym był, to skąd wiedział byś że to Twoje... :F
Są i na to sposoby, Witku!
http://lajfmajster.pl/2010/01/05/chcesz ... nej-kuchni

:lol: :lol:
Bartek

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » czw maja 20, 2010 8:57 pm

"Profesjonalne" polskie osrodki za 17 markerow i to glownie tych mniej waznych biora 700 zl za co w FTDNA mozna miec 67 markerow. Nasze DNA jest przechowywane w FTDNA przez 25 lat. Nikt nie da zadnej gwarancji ze gdziekolwiek DNA jest niszczone. Zreszta nie widze w tym przypadku wielkiego problemu. Jesli okazaloby sie ze ktos chce "zadybac" na nasze DNA - to wystarczy ze bedzie w posiadaniu naszego wlosa z cebulka lub jesli palimy papierosy - wystarczy niedopalek. Z pewnoscia bazy z DNA sa udostepniane odpowiednim sluzbom. Ja rozumiem postsocjalistyczna niechec do Ameryki ale ja wiekszym brakiem zaufania obdarzam Rosjan, pomimo iz moje ydna to polnocna euroazja.
misty69

twolanski

Post autor: twolanski » czw maja 20, 2010 11:28 pm

misty69 pisze:Ociagalem sie z odpowiedzia na ten post, bo po prostu nie mam pojecia jak to w przyszlosci bedzie. Czytalem gdzies ze probowano wprowadzic te dane do jakiegos kalkulatora etnicznego, ale byl to program przygotowany do analizy istniejacych juz na rynku wynikow z badan na chipach. Wydaje mi sie ze to kwestia czasu kiedy bedzie to mozliwe. Oczywiscie wszystko zalezy od zakresu danych SNP. Sprawa sie wyjasni na dniach. Podejrzewam jednak ze samo FF wprowadzi taki panel z ktorego bedzie mozna korzystac po zalogowaniu.

Natomiast co do kalkulatora pokrewienstw to po zalogowaniu jest komunikat ze zostanie wkrotce wprowadzony bardziej precyzyjny kalkulator.

Cena na FF pewnie spadnie przed wakacjami do poziomu okolo 249$. Mysle ze nawet teraz mogliby to zrobic, ale w koncu troche glupio gdy niedawno w tej cenie oferowano go "wybranym" osobom zanim oficjalnie byl w sprzedazy.

misty69
zgadza się, najlepiej zrobić badania w 2 ośrodkach, niepokoi mnie przed wszystkim to, że podobno na FF bada się jedynie 75 markerów a w 23andme 150, co ma też później przełożenie na wyniki w owych kalkulatorach. W ogóle też w 23andme ludzie mają przeciętnie ok 10 razy więcej matchów niż w FF, ale akurat może to być spowodowane mniejszą na razie bazą. Nie wiem.
A jak jest z badaniem mtDNA, czy plus jest wystarczające? Czy może jednak od razu lepiej robić to za 299 $? Pytam o to, bowiem na stronie familytree dna jest informacja, że pełen raport pokrewieństw nie będzie możliwy, jeżeli ktoś robi same badanie autosomalne.

TW

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » pt maja 21, 2010 10:00 am

Tak niektorzy robia badanie w 23andme i potem Family Finder. Najlepiej czekac na okazje. 23andme mialo juz ciekawe promocje: 150$ i nawet ostatnio przez jeden dzien ok. 100$. Niestety przesylka do Polski z 23andme jest zaporowa bo wynosi okolo 70$. Lacznie po wyeliminowaniu zdublowanych SNP to prawie 0,9 mln SNP. Trudno mi powiedziec cos wiecej o istotnosci tych SNP. FF dopiero od niedawna jest dostepny i zakres jego SNP jest adoptowany do darmowych programow analizujacych te dane. Mozna przepuscic pliki wynikowe z FF na prometeuszu - linki podalem wyzej. Analizuje on te wszystkie SNP ktore sie powtarzaja w 23andme. Z pewnoscia bedzie przystosowany do nowego zakresu SNP z FF - ale to za jakis czas. Wada 23andme jest to ze bardzo niewiele osob odpowiada na pytania genealogiczne, gdyz w wiekszosci przypadkow test ten byl robiony ze wzgledow medycznych. Aktualnie liczba osob ktore zrobily test w 23andme to zakres miedzy 35-40 tys.

Jesli chodzi o mtdna - to wiadomo ze najlepiej jest robic FGS - i jest to maksymalny test jakim mozna badac mtdna. Problem cena. Obecnie prawie 300$.

Z mojego ydna - doszla mi nastepna rodzina o innym nazwisku niz moje. Pochodzi z terytorium obecnej Litwy, jakies 100 km od gniazda mojej rodziny. Mamy 34/37 i oczekuje ze zrobia test na 67 markerow. Tak wiec aktualnie mam 2 x po 34/37 i z tego 1 x 63/67 (dystans z 37 markerow utrzymal sie na 67 markerach). To okolo 400-600 lat na wspolne pokrewienstwo w linii meskiej.

Chce zrobic sobie FGS i FF - jednakze czekam na okazje. Wiadomo ze w tej chwili priorytetem bedzie FF.
misty69

marbej

Post autor: marbej » pt maja 21, 2010 10:16 am

Witam,

Dostałem poniższą odpowiedź z Zakładu Genetyki Molekularnej i Sądowej Katedry Medycyny Sadowej CM UMK w Bydgoszczy. Czy potrafi ktoś to przetłumaczyć na język polski? :) Od razu też zapytam: czy na FTDNA można się zarejestrować nie robiąc u nich badań?

cytuje odpowiedź z ZGMiS:

Dokonalismy porownania zakresow badan FamilyTree (dalej FT) i naszego
odpowiednich dla uzyskania informacji, ktore Pana interesuja. Ponizej
znajdzie Pan wnioski dr Wozniaka. Z tego technicznego opisu wynika
mniej wiecej, bez zadnego marketingowego zadecia, ze moze Pan osiagnac cel korzystajac z oferty FT i
naszej (wybierajac opcje haplogrupa + markery Y-STR) za podobne pieniadze.

-----

W tej chwili możemy oznaczyć nastepujące haplogupy Y na podstawie
analizy SNP:
A-E(xE1b1b1), E1b1b1, F*(xI,J2,K), I*, I1a2, I1a3, I1b2*, I1b2a, I1c,
J(xJ2), J2, K*(xP), R1*, R1a1, R1a*, R1b1a, R1b*, R1b1b2

Dla porównana podstawowy panel FT:
A, B, C, D, E, E1b1a, E1b1b1, F, G, H, I, J, J1, J2, K, L, M, N, O, P,
Q, Q1a3a, R, R1, R1a1, R1b1b2, R2, T

Nasz panel jest bardziej "eurocentryczny", np. FT nie rozdziela
haplogrupy I, której podgrupy maja bardzo zróżnicowaną dystrybucję w
Europie. Również R1b mamy bardziej rozbudowane. FT oferuje jeszcze
test DeepClade, gdzie rozbijają główne haplogrupy na drobniejsze, ale
za to trzeba dodatkowo zapłacić.

Trzeba też pamiętać o tym, że FT robi SNP za darmo tylko, jeśli z
predykcji haplogrupy z STRów wyjdzie wartość poniżej 100%. No i tu
jest pies pogrzebany, bo ta predykcja budzi wątpliwości. O ile w
przypadku R1a, R1b i I to jestem w stanie uwierzyć w jej wiarygodność,
to w przypadku innych haplogrup byłbym ostrożny, szczególnie, jeśli są
to rzadkie w Europie haplogrupy typu F, G, T, Q itp.

Jak ktoś, korzystając z FT, chce mieć pewną haplogrupę z SNP, a im z
predykcji wychodzi 100%, to i tak musi dodatkowo zapłacić za badania
SNP. Z doświadczenia wiem, że wynik 100% pewności predykcji można
uzyskać nawet uzywając 12 STRów... Taki jest algorytm po prostu, że
jak te 12 pasuje do jakiejś haplogrupy to da 100%... niezależnie od
rzeczywistej haplogrupy.

Nie mogę tak na szybko znaleźć na stronie FT cen testów SNP, ale
załóżmy, że test na 37 SNP + podstawowe badania SNP kosztuje tyle co
test na 67 SNP, czyli jakieś 800 zł, u nas za 681 jest 17 STRów
(wystarczy na przeszukanie bazy YHRD) + SNP w zakresie porównywalnym z FT.

--
dr hab. Tomasz Grzybowski, prof. UMK
Zaklad Genetyki Molekularnej i Sadowej
Katedra Medycyny Sadowej CM UMK
ul. M. Skłodowskiej-Curie 9
85-094 Bydgoszcz
www.zgms.cm.umk.pl
www.twojdna.pl

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » pt maja 21, 2010 10:57 am

Ta opinia niestety bazuje tylko na bardzo powierzchownych informacjach, bez zagłębienia się w wyniki publikowane w ostatnich miesiącach. Oczywiście jest ona zgodna z prawdą, jeśli weźmie się pod uwagę zawartość strony FTDNA.
Niemniej - na podstawie badania 67 markerów przez FTDNA, już dziś można określić moją haplogrupę jako R1a1a7b. Oczywiście na stronie www jest podział jedynie do R1a1, ale to nie powód, by nie czytać innych rzeczy :D

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » sob maja 22, 2010 1:46 am

Nie ma najmniejszego sensu robic w Polsce badan genealogicznych DNA. Te ich 17 markerow STR nic nie wnosi. Co z tego ze zrobia SNP - jak rozumiem w ramach ceny za 17 markerow. To jest za malo precyzyjne. Powiedzmy ze wyjdzie R1a1 - to jest 51% meskiej populacji w Polsce. Nawet niech bedzie to R1a1 z podgrupa - to sa tysiace a czasem pewnie setki tysiecy osob i wykazywanie pokrewienstwa od 1-5 lub wiecej tysiecy lat. To jak strzelanie z dubeltowki do ksiezyca...
Liczba markerow jest wazna, ale tez wazna jest charakterystyka tych markerow. No i przede wszystkim baza z przabadanymi DNA. Jednym slowem strata pieniedzy i zero efektu.
Ja nie robilem testu Deep Clade - czyli te SNP uznajac to za wyrzucanie pieniedzy. Owszem znam osoby ktore np za okolo 29$ robily taki test na konkretny przewidywany SNP znajac wczesniej specyficzne swoje STR'y na podstawie ktorych mozna bylo spodziewac sie ze to bedzie konkretna haplogrupa ze szczegolowa podgrupa. Troche zawile, co?:-)

misty69

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”