UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

twolanski

Re: Promocja badanie y-dna37 +mtdna za 119 $ 9-24 czerwca

Post autor: twolanski » wt mar 02, 2010 2:53 pm

nie tyle podobna, co rzekomo szokująca :) Czesi są wstrząśnięci wynikiem i w związku z tym spekuluje się o haplogrupie J lub H. W każdym razie nie jest to R lub I.

Wyniki mają być podobno opublikowane po przebadaniu kolejnego przedstawiciela dynastii.

TW

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Post autor: misty69 » sob mar 27, 2010 7:21 pm

W kwietniu FTDNA startuje z nowa usluga Family Finder. http://www.familytreedna.com/landing/family-finder.aspx
Zapisalem sie na liste aby powiadomiono mnie kiedy usluga bedzie dostepna. 25 marca przyslali mi i mojemu krewnemu oferte wazna do 28 marca. Opiewala na 249$ za test. Krewny zaplacil za test wczoraj, a dla mnie 3 dni to za krotko aby zebrac pieniadze. Zrobie to w innym terminie.
Jak do tej pory baza Family Finder jest bardzo niewielka. Oficjalnie jeszcze nie jest wprowadzona a jednak ludzie maja trafienia. Trudno sie dziwic. Family Finder wypaluje pokrewienstwa kuzynow 5-tego stopnia choc w praktyce jest to rzekomo nawet i 10-ty stopien, a to oznacza bardzo duzo krewnych.
misty69

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » sob mar 27, 2010 8:27 pm

Witam,
szczerze mowiac tez nie bardzo wiem co wiecej mozna by tu zbadac...
W moim przypadku mam przy 67 markerach tylko 1 trafienie , a i to przy 5 roznicach. Zatem mnie raczej licznych krewnych ten projekt nie znajdzie :-)

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

skała
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: skała » sob mar 27, 2010 10:52 pm

whanak pisze:szczerze mowiac tez nie bardzo wiem co wiecej mozna by tu zbadac...
W moim przypadku mam przy 67 markerach tylko 1 trafienie , a i to przy 5 roznicach. Zatem mnie raczej licznych krewnych ten projekt nie znajdzie :-)
Nie namawiam do skorzystania z tej "specjalnej oferty", która jak się domyślam wysłana została do wszystkich "szczęśliwców" (swoją drogą beznadziejny i prymitywny marketing), ale według mnie o to chodzi właśnie, że badanie to daje zupełne nowe możliwości. To że przy badaniu Y-DNA nie odnalazłeś żadnego kuzyna w parunastu pokoleniach zupełnie nie ma tutaj znaczenia, a może się okazać że w bazie jest już kuzyn, czy nawet przyrodni brat lub siostra. O ile tamto badanie obejmowało tylko linię męską, to proponowane teraz może pomóc odszukać bliższych krewnych zarówno w linii męskiej, czy żeńskiej. Biorąc po uwagę kilka pokoleń wstecz, przy założeniu że liczba próbek w bazie będzie tak samo duża, mamy kilkadziesiąt, a nawet kilkaset razy większe szanse na odnalezienie krewnych.

Pozdrawiam
Piotr

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » sob mar 27, 2010 11:51 pm

Family Finder to cos w rodzaju 23andme. Z tym ze Family Finder bedzie korzystac z chipow Affymetrix, a 23andme korzysta z chipow Illumina.

Chip wyglada tak http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Affym ... oarray.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/DNA_microarray

zakraplanie chipa http://www.youtube.com/watch?v=ppl2tfhuX2Y&feature=fvsr

Zdefiniowane sa na nim rozne wariany specyficznych dla danego typu badania fragmenty DNA do ktorego przyklejaja sie nasze rzeczywiste fragmenty ale tylko w miejsach gdzie idealnie pasuja, co mozna odczytac i podac jego charakterystyke
http://www.youtube.com/watch?v=ePFE7yg7LvM&NR=1

Przyklad udanej identyfikacji kuzyna podany jest tu
http://genealem-geneticgenealogy.blogsp ... s-2-3.html

oraz troche informacji.

http://genealem-geneticgenealogy.blogsp ... e-dna.html

misty69

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » ndz mar 28, 2010 1:35 am

Sledze ten watek od poczatku i - dalej mi to wyglada na ssanie pieniedzy od .............
Wybaczcie niedokonczenie zdania.

Z szacunkiem.
Zbyszek Maderski

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » ndz mar 28, 2010 9:07 am

No dobrze ale jakies merytoryczne argumenty?
misty69

Awatar użytkownika

mrozenbe
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: mrozenbe » ndz mar 28, 2010 10:01 pm

Witam

Są dwa merytoryczne argumenty.
1. Ludzie to ............. (nie jestem pewien co to oznacza)
2. Badania są dosyć drogie (będą zawsze niezależnie od kwoty, jak wszystko)

Pozdrawiam
Michał

Ps. Jestem bardzo zadowolony z tego że zdecydowałem się na badania. Gdybym faktycznie znalazł krewnego, którego nazwisko etymologicznie mogłoby pochodzić od mojego (lub odwrotnie) z pewnością podwyższyłbym zakres markerów itp. W tym momencie nie mam potrzeby na dodatkowe testy.

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz mar 28, 2010 10:13 pm

skała pisze:...To że przy badaniu Y-DNA nie odnalazłeś żadnego kuzyna w parunastu pokoleniach zupełnie nie ma tutaj znaczenia, a może się okazać że w bazie jest już kuzyn, czy nawet przyrodni brat lub siostra. O ile tamto badanie obejmowało tylko linię męską, to proponowane teraz może pomóc odszukać bliższych krewnych zarówno w linii męskiej, czy żeńskiej. Biorąc po uwagę kilka pokoleń wstecz, przy założeniu że liczba próbek w bazie będzie tak samo duża, mamy kilkadziesiąt, a nawet kilkaset razy większe szanse na odnalezienie krewnych.
Szczerze mówiąc, nie rozumiem..
Mam zbadane 67 markerów i najbliższego krewnego mam z różnicą 5 mutacji, czyli że nasze drogi rozeszły się ok 600 lat temu.
W jaki sposób mieli by mi znaleźć innych krewnych po linii męskiej i to jeszcze bardziej spokrewnionych ?
Jeśli pojawi się ktoś bardziej spokrewniony - to i tak się o tym dowiem z tym projektem , czy bez niego.
Mam też zbadane HVR1 z mtDNA i mógłbym szukać pokrewieństwa np. z misty69, bo mamy tu zgodność i stosunkowo niewielką odległość geograficzną, ale oprócz ew. potwierdzenia lub zaprzeczenia bliskiego pokrewieństwa niewiele to wniesie do moich badań.
Zatem tak jak pisałem - nie bardzo rozumiem jaką nową wartość miało by wnieść takie badanie ?
Jak dla mnie to jest raczej ruch (mniej lub bardziej marketingowy) skierowany na tworzenie portalu społecznościowego "krewniaków", niż faktycznie tworzenie nowej jakości w badaniach genealogicznych z wykorzystaniem DNA.

pozdrawiam
W.

PS.
Dla jasności - też jestem zadowolony z faktu, że takie badania zrobiłem, jednak nadal - tak jak twierdziłem na początku wątku - to wynika jedynie z zaspokojenia mojej ciekawości i nie ma to dla moich badań większego znaczenia (póki nie przebadają się osoby z określonej, interesującej mnie puli).

Awatar użytkownika

skała
Kontakt:

Post autor: skała » ndz mar 28, 2010 10:25 pm

whanak pisze:Szczerze mówiąc, nie rozumiem..
Mam zbadane 67 markerów i najbliższego krewnego mam z różnicą 5 mutacji, czyli że nasze drogi rozeszły się ok 600 lat temu.
W jaki sposób mieli by mi znaleźć innych krewnych po linii męskiej i to jeszcze bardziej spokrewnionych ?
To badanie właśnie nie opiera się tylko na linii męskiej, a na wszystkich liniach przodków. O ile Y-DNA pozwala ustalić pokrewieństwo jedynie męskich potomków, mtDNA po matce (matki matce itd.), to nowe badanie, z tego co zrozumiałem, znajdzie krewnych także powiedzmy powiązanych z matką ojca, czy nawet dalej ojcem jego matki (niech ktoś sprostuje jeśli się mylę). Dotychczasowe badania niestety na to nie pozwalały.

Osobiście szkoda mi trochę by było wydawać tyle kasy na badanie, którego wyników chyba na razie nie ma za bardzo do czego porównać. Te 200 czy 300 $ to jednak nie dla każdego taka duża suma pieniędzy, także powoli może baza się rozrośnie, a i z czasem samo badanie z pewnością sporo stanieje.

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz mar 28, 2010 10:35 pm

skała pisze: To badanie właśnie nie opiera się tylko na linii męskiej, a na wszystkich liniach przodków. O ile Y-DNA pozwala ustalić pokrewieństwo jedynie męskich potomków, mtDNA po matce (matki matce itd.), to nowe badanie, z tego co zrozumiałem, znajdzie krewnych także powiedzmy powiązanych z matką ojca, czy nawet dalej ojcem jego matki (niech ktoś sprostuje jeśli się mylę). Dotychczasowe badania niestety na to nie pozwalały.
Czekaj...czekaj... moja wiedza na temat dziedziczenia jest może podstawowo-szkolna, ale z niej nie zrezygnuję póki co :)

Moimi przodkami są przede wszystkim Ojciec - i jego yDNA oraz Matka ze swoją linią mtDNA.
Ojca przodkami byli jego Ojciec (czyli mój Dziadek) z cały czas tym samym yDNA oraz jego Matka (czyli moja Babka) ale już z własnym mtDNA

Zgodnie z moją wiedzą, to mój Ojciec nie przekazał mi mtDNA mojej Babki, gdyż otrzymałem mtDNA własnej Matki.. zatem - skąd niby FTDNA miało by mieć wiedzę nt. wszystkich linii mtDNA jakie weszły w skład mojej rodziny, skoro ślad po nich nie znajdował się w mojej próbce ?!?
Czy może zasady dziedziczenia zmieniły się ostatnimi czasy ??

pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

skała
Kontakt:

Post autor: skała » ndz mar 28, 2010 10:57 pm

whanak pisze:Zgodnie z moją wiedzą, to mój Ojciec nie przekazał mi mtDNA mojej Babki, gdyż otrzymałem mtDNA własnej Matki.. zatem - skąd niby FTDNA miało by mieć wiedzę nt. wszystkich linii mtDNA jakie weszły w skład mojej rodziny, skoro ślad po nich nie znajdował się w mojej próbce ?!?
Wszystko się zgadza, tylko nikt tutaj nie mówi o Y-DNA, czy mtDNA, a o zupełnie innym badaniu. Masz przecież w sobie mniej więcej 1/4 genów pochodzących od babki ze strony ojca i tyle samo od każdego z dziadków, czy drugiej babki. Te geny niby mieszają się ze sobą w dosyć chaotyczny sposób (choć pewnie nie aż tak bardzo chaotyczny jakby się mogło wydawać), ale widocznie można doszukać się w ten sposób pewnych powiązań pomiędzy bliższymi krewnymi.

Piotr

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » wt mar 30, 2010 1:48 am

Teraz dopiero zrozumialem
Jezeli dojde w moich poszukiwaniach do punktu z ktorego juz nie bede mial zadnych szans ruszyc sie, to zrobie sobie badania DNA i w puste
wakujace okienko wpisze otrzymana z labratorium haplogrupe ktora bede mogl nazywac,prapra.......dziadkiem. Aby bardzie rozbudowywac swoje drzewo, laboratorium oferuje mi dalsze badania. Po kazdym badaniu w puste okieka bede wpisywal coraz to bardziej precyzyjna haplozupe dodajac tylko natepne > pra <. Wlasnie tak. Poczta, i do tego lotnicza. Genialne!

Elkate i misty69(ach ty filucie :> ), dziekuje za oswiecenie.

Kazde nowe badanie jest oczywiscie drozsze od poprzedzajacego je i nie mozna o tym w naszych planach zapomniec.

Nadal jest to ssanie.
Zbyszek Maderski

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » wt mar 30, 2010 8:27 am

Zbyszku Maderski prosze Cie nie kompromituj sie
misty69

Awatar użytkownika

mrozenbe
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: mrozenbe » wt mar 30, 2010 10:36 pm

zmad pisze:Teraz dopiero zrozumialem
Jezeli dojde w moich poszukiwaniach do punktu z ktorego juz nie bede mial zadnych szans ruszyc sie, to zrobie sobie badania DNA i w puste
wakujace okienko wpisze otrzymana z labratorium haplogrupe ktora bede mogl nazywac,prapra.......dziadkiem. Aby bardzie rozbudowywac swoje drzewo, laboratorium oferuje mi dalsze badania. Po kazdym badaniu w puste okieka bede wpisywal coraz to bardziej precyzyjna haplozupe dodajac tylko natepne > pra <. Wlasnie tak. Poczta, i do tego lotnicza. Genialne!

Elkate i misty69(ach ty filucie :> ), dziekuje za oswiecenie.

Kazde nowe badanie jest oczywiscie drozsze od poprzedzajacego je i nie mozna o tym w naszych planach zapomniec.

Nadal jest to ssanie.
Jakby na to nie patrzeć Zbyszek ma rację. Nie można zaprzeczyć że testy DNA czy też inne badania są dosyć kosztowne, poza tym poprzestawanie wyłącznie na genealogii genetycznej to stanowczo zbyt mało.

Osoby zainteresowane same wiedzą czy warto jest inwestować worek pieniędzy w badania, które dla jednych nie przyniosły nic przełomowego, a dla innych okazały się punktem zwrotnym i krokiem milowym (to już jest hazard).

Ja osobiście posty Zbyszka odbieram w takim stylu:
"Nie warto prowadzić genealogii rodzin chłopskich. Lepiej skupić się na herbowych korzeniach. Zapomnijcie o pospólstwie. Szkoda waszego czasu, nie dajcie się ssać. I tak nie wyjdziecie z tymi liniami wcześniej niż XIXw."

Prywatnie to wśród "swoich chłopów" czuję się bardzo dobrze. Gdybym miał zapłacić za Y-DNA dwa razy tyle ile kosztowało, to i tak bym sobie je zafundował.

Może trochę przekoloryzowałem ale co mi tam.

Pozdrawiam
Michał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”