UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Re: Promocja badanie y-dna37 +mtdna za 119 $ 9-24 czerwca

Post autor: zmad » śr mar 31, 2010 3:20 pm

A już najgorszą metodą jest na skutek braku pieniądza na wydatek, ustawiać się negatywnie do tej sprawy.
Pieniedzy mam wystarczajaco na zrobienie wszystkich badan, ale nie chce ich wydawac z dwoch zasadniczych powodow:
1.Nigdzie mnie nie doprowadza,
2.Nie chce przelewac pieniedzy z moich kieszeni w kieszenie tych, ktorzy juz glosno, entuzjastycznie wykszykuja: ….... Ekonomia …..... osiagnela tak wysoki poziom jak nigdy w historii naszego panstwa. Wykupujemy Manhattan, Wegry i Polske.........
Zbyszek Maderski

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Post autor: misty69 » czw kwie 01, 2010 11:43 am

Zbyszku, ja naprawde rozumiem Twoje obawy i niektore podzielam, ale naprawde prosze Cie nie przesadzaj. Oczywiscie doskonale znam okolicznosci w ktorych padly te slowa, ale nigdy nie pomyslalbym aby moglo to zniechecic mnie do zrobienia badan genetycznych tylko dlatego ze firma FTDNA zostala zalozona przez Zyda Greenspana.
Czy aby na pewno sprawdziles pochodzenie kazdej ze srobek w swoim motorze? Moze tez jest koszerny:-)
misty69

Awatar użytkownika

Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Ewa Chojnowska » czw kwie 01, 2010 11:49 am

Szanowni Panowie!
Przypominam, że w regulaminie forum jest zapis o unikaniu treści politycznych. Myślę, że już wystarczy. A dla Misty69 gratulacje za ciętą ripostę. :lol:
Pozdrawiam w duchu świątecznego pojednania
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

twolanski

Post autor: twolanski » czw kwie 01, 2010 12:44 pm

Może stąd właśnie wynika ukryta obawa przed zrobieniem badań :P

t.

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » pt kwie 02, 2010 12:07 am

Szanowna Pani Ewo.

Nie widze w postach trsci politycznych tylko ekonomicznie ukierunkowane.

Misty 69.

Moja odpowiedz byla skierowana do Elkate i jego insynuacji dotyczacej mojej sytuacji materialnej wiec nie musiales na nia reagowac
ale skoro tak sie stalo, to juz Ci odpowiadam;

Nie mam pewnosci co do wszystkich srobek w moim motorze ale z cala pewnoscia konie moich wnukow jak i moj koszerne sa z cala pewnoscia.
-Nie chca jesc schabowych.
Zbyszek Maderski

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » sob kwie 03, 2010 3:45 pm

A teraz cos milego. Dzieki uprzejmosci Pana Lukasza Lubicz Lapinskiego moge tu opublikowac opracowanie jego autorstwa na temat rodu Lapinskich. Jest to opracowanie uaktualniane w miare splywania nowych wynikow. Plik pdf.
http://uploaded.to/file/xoe46g (plik podmieniony, bo wczesniejszy nie dzialal, mirror http://w905.wrzuta.pl/plik/4OuOybRhKKZ/ ... y_y67_3-iv )

misty69
Ostatnio zmieniony sob kwie 03, 2010 4:27 pm przez misty69, łącznie zmieniany 2 razy.

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » sob kwie 03, 2010 4:24 pm

Juz podmienilem plik, wczesniejszy nie dzialal.
1. http://uploaded.to/file/xoe46g
2. mirror http://w905.wrzuta.pl/plik/4OuOybRhKKZ/ ... y_y67_3-iv
misty69

Awatar użytkownika

JasioJasio
Podziękowano: 1 raz

Post autor: JasioJasio » śr kwie 07, 2010 11:10 am

mrozenbe pisze:[
Ja osobiście posty Zbyszka odbieram w takim stylu:
"Nie warto prowadzić genealogii rodzin chłopskich. Lepiej skupić się na herbowych korzeniach. Zapomnijcie o pospólstwie. Szkoda waszego czasu, nie dajcie się ssać. I tak nie wyjdziecie z tymi liniami wcześniej niż XIXw."
Cóż, również wśród moich wybitnie chłopskich korzeni czuję się świetnie, herbu do dowartościowania się nie potrzebuję ale z tym XIX wiekiem absolutnie sie nie zgodzę i mam na to przykłady z własnego doświadczenia.

Przydatność badań DNA? Równie dobrze możemy dyskutować o przysłowiowej wyższości Świąt Bożegonarodzenia nad Świętami Wielkiejnocy. Wylejmy tony atramentu, zarżniemy setki klawiatur a itak każdy zostanie przy swoim zdaniu. Po cóż więc nerwy?
Janusz Napiórkowski

Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » czw kwie 08, 2010 8:25 am

Są wyniki mtDNA, w końcu przyszły, miały być przed Bożym Narodzeniem, a są po Wielkanocy. Ale są. I się chyba postarali, może nawet wgłębię się w temat mtDNA teraz.
Mimo, że to wyniki za bardzo ogólne w sensie budowania drzewa, to jednak wszelka podpowiedź się liczy. Ze zbioru wszystkich mtDNA umieścili mnie w jednej podgrupie, z drugą osobą, która ma takie same wyniki (czy podobne, dokładnie obu sekwencji nie sprawdzałam, ale to co wstawili w polskiej grupie jest takie same).
Nazwali to J1c2, w polskiej grupie mają coś takiego 2 osoby, moja prababcia i pewna pani z Odrzechowej (o nazwisku które w Odrzechowej notuje Wikipedia w XIX w.). To może być "kuzyn" tysiące lat wstecz ale może i bliżej, nie wiem jeszcze, nie wiem też czy uda się złapać kontakt z potomkami tamtej osoby.

Ale kierunek jest ciekawy, Łemkowszczyzna, o tyle ciekawy, że rodzina która znalazła się w Brazylii (gdzie prababcia wyjechała z dwójką starszych dzieci) o swoich Łemkowskich korzeniach wie, ale z drugiej strony (nie prababci o której nie wie nic). Ja też kupiłam w listopadzie kolejną książkę o tej emigracji (na blogu nr 19 ją opisałam) i tam wyraźnie jest mowa, że te grupy etniczne migrowały do Brazylii.
Może nie całkiem Łemkowie, może coś obok, ludzie się mieszali, ale od dzisiaj mam zupełnie nowy trop. I nic mnie już nie dziwi.
W sensie budowy drzewa może nic z tego nie wyniknąć, ale i tak było warto (rozszerzyć te badania mtDNA). Gdyby tego jednego trafienia nie było pewnie bym nie była tak zadowolona, ale na szczęście coś jest.

Ja chętnie Łemków w drzewie umieszczę awansem. nawet bez dowodów, zawsze się tym tematem bardzo interesowałam :kwitnie:

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Łucja
Kontakt:

Post autor: Łucja » czw kwie 08, 2010 9:17 am

Trochę mnie zgasiłeś, ale Łemków lubię i tak. Narodowości to późniejsza sprawa, jasne, ale może coś jest wspólnego głębiej i na jakiś procent się załapię. Zresztą ja dopiero zajrzałam w wyniki i już napisałam relację, na gorąco, to też się liczy :kwitnie: :kwitnie:
Oczywiście wiem, że muszę więcej poczytać.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Łucja
Kontakt:

Re: Badania y-dna37 +mtdna

Post autor: Łucja » czw kwie 08, 2010 4:04 pm

Nazwisko które ma taki sam wynik mtDNA jak prababcia jest łemkowskie, sprawdziłam w bazie nazwisk łemkowskich, świetna lista:
http://www.lemko.org/genealogy/krasovskiy/namesUS.html

Tymczyk (Tymczak, Tymczuk). Co ciekawe dzisiaj jest notowane licznie w okolicach Zamościa (mapa nazwisk, wersje w nawiasie, ale wersja podstawowa też niedaleko, Jarosław).
I tak głośno myślę, że może ludzie o rodowodzie łemkowskim znaleźli się w dobrach Ordynacji Zamojskiej już dawniej, za pracą? Zwłaszcza jak byli maziarzami (słynne maziarstwo łemkowskie, np. wieś Łosie).
http://www.beskid-niski.pl/index.php?po ... maziarstwo

Ot swobodne dywagacje nt. jednego wyniku mtDNA. Ja dałam tam nazwisko Maziarz, a obok z takim samym wynikiem jest łemkowskie nazwisko odimienne, a Łemkowie świetnymi maziarzami byli co jest historycznie udowodnione.

Łucja
Ps. Chyba "załapałam", prababcia miała po prostu "rusińskie" korzenie, może bardzo głęboko, a może niegłęboko, nie wiem.
To może oznaczać np. byłą ziemię chełmską. Ten kierunek nie jest pozbawiony sensu, bo "pan" u którego pracowała pod Kraśnikiem przeprowadził się z byłej ziemi chełmskiej (jak miała 18 lat), może po prostu zabrał ze sobą służbę? Jest dużo niewiadomych, ale trop "rusiński" wydaje mi się bardzo możliwy. Nie wiadomo tylko jak głęboko (np. wiara, jakich metryk szukać). Może nie znalazłam do tej pory metryki urodzenia bo w grekokatolickich czy prawosławnych nie szukałam?

Szukając po internecie info o nazwisku Tymczyk (taki sam wynik mtDNA) przeczytałam ciekawą informację, że Łemkowie z Polakami nie wchodzili w związki małżeńskie, nawet jak mieszkali w jednej wsi, tylko każdy w ramach swojej grupy. No a moja brazylijska rodzina ma korzenie łemkowskie, ale z "innej strony", może to też na tej zasadzie, że w ramach swojej grupy narodowej/etnicznej małżeństwa??
Po prawdzie to ja już chcę ją koniecznie znaleźć i w każdą "bajkę" uwierzę :kwitnie: . A ta całkiem sensowną mi się dzisiaj wydaje.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

lappka
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Re: Łemkowskie naziwsko

Post autor: lappka » pt kwie 09, 2010 10:34 pm

Łucja pisze:Nazwisko które ma taki sam wynik mtDNA jak prababcia jest łemkowskie, sprawdziłam w bazie nazwisk łemkowskich, świetna lista:
http://www.lemko.org/genealogy/krasovskiy/namesUS.html
...i cóż z tego skoro jej matka, czy tez babka po kądzieli już nie musiały byc z Łemkowskich rodów.
DNA mitochondrialne przenoszone jest w linii żeńskiej, a jak rozumiem linia łemkowska dotyczy linii męskiej pani prababki.

Awatar użytkownika

Łucja
Kontakt:

Post autor: Łucja » sob kwie 10, 2010 9:24 am

To była raczej tylko podpowiedź żeby szukać wśród "Rusinów", zobaczymy czy słuszna, i raczej myślę o ziemi chełmskiej, terytorialnie. Co ciekawe jedna osoba z forum dawno mi to podpowiadała, no może nie tak dawno, w grudniu, ale nie docierało absolutnie.
Zrobię jeszcze kilka ruchów (wyjazdowych) i napiszę w oddzielnym wątku "sprawozdanie". Wynik mtDNA (także moment zapoznania się z wynikiem, gdzie wyskoczył akurat Łemko)można traktować jako takie głębokie przebicie, które każe patrzeć na historię terenu i chyba zachęca żeby się jej trochę pouczyć, przyjrzeć i wyprowadzać wnioski.
Pierwsze zadanie to zbadać skąd "pan" przybył bo coś mi się wydaje, że jak była służba to mogła jeździć "za panem". I różnego wyznania metryki sprawdzać.
Oczekiwanie na wynik mtDNA to była przerwa w poszukiwaniach, teraz już nie mam na co czekać, sama jestem ciekawa czy złapię króliczka, czy całą zdobytą treścią będą poszukiwania. :kwitnie:

Łucja

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » pt kwie 16, 2010 8:25 am

Tekst w jezyku rosyjskim w sprawie DNA Jaroslawa Madrego. Niestety chyba nic z tego nie wyszlo, bo oryginalne kosci prawdopodobnie zaginely..choc istnieje podejrzenie iz badania wykazaly niespodziewana haplogrupe.
http://www.segodnya.ua/news/14129130.html
misty69

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » śr kwie 28, 2010 11:01 am

Wlasnie przed chwila zauwazylem ze sa juz wyniki mojego krewnego z badania typu Family Finder. Dopiero zapoznaje sie ze specyfika FF i moze cos wkrotce napisze w tej sprawie wiecej.
Krewny ma w tej chwili 18 trafien na poziomie kuzynostwa 3-4 i 5 stopnia. Prosze zwrocic uwage ze ta usluga nie jest jeszcze oficjalnie wprowadzona do obrotu.
Jedno nazwisko jest bardzo obiecujace dlatego ze ewidentnie jest nam znane, specyficzne i z terenow skad pochodzi akurat nasza linia meska.
misty69
Ostatnio zmieniony czw kwie 29, 2010 3:21 pm przez misty69, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”