UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Stare zdjęcia

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
wojtek1425

Stare zdjęcia

Post autor: wojtek1425 » śr mar 07, 2012 4:51 pm

Szanowni Państwo,
Czy mogliby mi Państwo pomóc z opisem tych zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest z 1916r.,a drugie z około 1880/1890 roku. Interesuje czy na podstawie tych zdjęć można określić pochodzenie tych osób np. czy osoby te były pochodzenia chłopskiego, czy też należały do wyższej klasy społecznej.
Będę niezwykle wdzięczny za pomoc.

1. Fotografia
http://img600.imageshack.us/img600/6043 ... 500001.jpg

2. Fotografia
http://img526.imageshack.us/img526/6969 ... 500000.jpg

Z poważaniem :
Wojciech

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Stare zdjęcia

Post autor: mariamazur » śr mar 07, 2012 6:02 pm

Wojtku,
dziewczynka z pierwszego zdjęcia (pamiątka pierwszej komunii?) nie jest ze wsi, dzieci chłopskie nie miewały rękawiczek. Natomiast babcia może być chłopką albo mieszkanką miasta, ale z niższych warstw społecznych. Panie z miasta nosiły raczej w tym okresie tiurniury. Również takie czepki raczej nie były noszone przez panie z miast, choć mogły być elementem odświętnego ubioru niższych warstw społecznych w mieście, albo bardziej prawdopodobne, ludności wiejskiej.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » śr mar 07, 2012 7:58 pm

Witam!
Ja również uważam,że dziewczynka na pierwszym zdjęciu pochodziła z majętnej rodziny.Widać to po jej eleganckim ubraniu.
Starsza pani jest też elegancko ubrana.Zastanawiam się czy ten czepek na jej głowie nie był jakimś strojem charakterystycznym dla jakiegoś regionu Polski?

Pozdrawiam Krystyna

AUTOR TEMATU
wojtek1425

Post autor: wojtek1425 » śr mar 07, 2012 8:55 pm

Witam serdecznie,
Dziękuje Państwu za zainteresowanie i poświęcony czas:) Ta babcia na drugim zdjęciu to moja 3*prababcia. Prawdopodobnie pochodziła z terenów Wielkopolski okolice Gniezna lub Słupcy bo tam mieszkają jej krewni. Podobnie jak Państwa zastanawia mnie ten czepek na głowie nie jest jakim elementem stroju regionalnego.
Co do tej dziewczynki na 1 zdjęciu to również moja prababcia, również z Wielkopolski (Witkowo /Jaworowo okolice Gniezna). Zastanawiałem się nad tym zdjęciem ponieważ nie wiem jak wyglądał typowy strój komunijny w 1916r. ten wydaje się dość bogato zdobiony....

Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie 1 zdjęcia, czy jest to zdjęcie wykonane u fotografa czy w jakimś pałacyku lub dworku....?

Pozdrawiam serdecznie:
Wojciech

Awatar użytkownika

Tami

Post autor: Tami » śr mar 07, 2012 9:11 pm

Ja myślę ,że zdjęcie komunijne zrobione zostało w zakładzie fotograficznym.
Co do tej starszej pani to nie miałam na myśli stroju regionalnego.Może w Wielkopolsce mężatki nosiły takie nakrycia głowy.

Pozdrawiam Krystyna

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » śr mar 07, 2012 9:44 pm

z Wielkopolski mówisz, pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło do głowy na widok tego drugiego zdjęcia, to byli tzw Bambrzy, czyli imigranci niemieccy w Wielkopolsce, ludność wiejska początkowo, sprowadzona z okolic Bambergu do zasiedlenia gruntów spustoszonych po wojnie północnej. http://www.bambrzy.poznan.pl/show/picture/949

Mam zdjęcie komunijne grupki dzieci z lat 30 z centrum Krakowa, wszystkie dziewczynki mają takie weloniki na głowach. Sukienki chyba były jakie kto miał, byle białe.
Bogate pałacowe wnętrze za plecami dziewczynki jest namalowane na ekranie, zwróć uwagę jaki jest wytarty dywanik na podłodze, to w 100% zakład fotograficzny.
Pozdrawiam
Maria

kubota74
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: kubota74 » czw mar 08, 2012 7:20 am

Witajcie,
jeśli chodzi o te czepki to moja prababcia też taki ma na swoim zdjęciu.Na pewno czepek mojej babci nie jest od bambrów, chociaż wiem że bambrzy mieli podobny. Dodam że moja prababcia także pochodziła z wielkopolski.

Nie wiedziałem, że z takie zdjęcia można tyle odczytać. Pozwolę sobie wrzucić moje stare zdjęcia. Będę wdzięczny za zerknięcie na nie :)

Na tych dwóch zdjęciach jest moja 2*prababcia
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... 5842892194
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... 3347362258

Prababcia z czepkiem:
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... 8204405730
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... 1563342162
Pozdrawiam!
Jakub

AUTOR TEMATU
wojtek1425

Post autor: wojtek1425 » czw mar 08, 2012 3:56 pm

Witam,
Bardzo interesujące zdjęcia....czy może Pan napisać z jakiego regionu Wielkopolski pochodziła Pańska prababcia? Sądzę, że czepek ten jest bardzo podobny do tego, który ma moja 3*prababcia.

Pozdrawiam:
Wojtek

kubota74

Post autor: kubota74 » czw mar 08, 2012 4:28 pm

To zdjęcie gdzie babcia siedzi na krześle też mi się bardzo podoba. Nawet odbitkę tego zdjęciu mam w ramce na biurku :))
Obydwa zdjęcia z czepkami wykonane były około 1912 roku po ślubie dziadków. Babcia pochodziła z Wir k/Poznania. Dodam tylko że w takim stroju (zamiast czepka była chusta) chodziła całe życie czyli do 1978 roku.
Pozdrawiam!
Jakub

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » czw mar 08, 2012 4:41 pm

Jakubie, napisałam długi post na temat tych zdjęć, między innymi, dlaczego uważam, że to zdjęcia ślubne i wysłałam go chyba jednocześnie z Twoim, bo mi go wcięło :(
teraz więc w skrócie, zdjęcie przed murowanym domem, na którym wszyscy mają skórzane nowe buty, kobiety po kilka sznurków korali, fartuchy z błyszczącego kupnego materiału wskazują na pewien poziom zamożności. Może zdjęcie było robione dla krewnego za oceanem?
Fryzura ojca rodziny może sugerować jego związki z miastem albo z pozycją w lokalnej społeczności (kolejarz, pisarz gminny, wójt).
Książka w ręku kobiety sugeruje, że dobrze umiała czytać. Gdyby nie strój można by przypuszczać, że była nauczycielką, ale w tym stroju, to raczej nie wchodzi w rachubę.
Ostatnie dwa zdjęcia, zdjęcia ślubne - wytworny strój sugeruje dzień świąteczny, uroczysty, książeczka do nabożeństwa w reku kobiety uroczystość religijną
Pozdrawiam
Maria

kubota74

Post autor: kubota74 » czw mar 08, 2012 5:12 pm

Mario, dziękuję bardzo. A więc moje przypuszczenia że zdjęcia małżonków zostały wykonane po ślubie potwierdzają się. Co do mężczyzny przed domem to z zawodu był najemnikiem. Związki z miastem? Możliwe mieszkali w wiosce przy Poznaniu. Zapomniałem dodać zdjęcie jest z około 1890 roku. Nic nie wiem o krewnym za oceanem. Zdjęcie znalazłem u mnie w domu :) Dziękuję bardzo za zainteresowanie :)
Pozdrawiam!
Jakub

Awatar użytkownika

Tami

Post autor: Tami » czw mar 08, 2012 5:26 pm

Witam !
Co do książki ,którą trzyma ta pani to mogło być po prostu jeden z elementów wyposażenia zakładu fotograficznego.
Przyjrzałam się dłoniom tej pani i nie widzę obrączki,może była panną?

Pozdrawiam Krystyna

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » czw mar 08, 2012 5:44 pm

Oczywiście, że książka mogła być wyposażeniem atelier, ale na ogół osoby fotografowane były wyposażane w jakieś atrybuty związane z ich życiem codziennym. W XIX wieku to się sprawdza bez pudła. Zdjęcia z początków XX wieku już nie muszą być takie jednoznaczne, ale jest to wysoce prawdopodobne. :)
Pozdrawiam
Maria

kubota74

Post autor: kubota74 » czw mar 08, 2012 8:35 pm

Ta starsza Pani to wdowa (to ta sama osoba ze zdjęcia przed domem z rodziną). A faktycznie obrączki nie ma :) Może kiedyś nie było "mody" noszenia po zmarłym obrączki na lewej ręce?
Pozdrawiam!
Jakub

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » czw mar 08, 2012 8:44 pm

może jej palce zwyczajnie spuchły ...
Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”