Odnalazłem ostatnio linię moich przodków o nazwisku Ulfik. Jak się okazało jest to ród z bardzo dobrze opisaną historią. Według historyka-amatora Pana Jana, który całe niemal życie poświęcił na badaniu historii swojej rodziny i miejsca zamieszkania, cały ród wziął swój początek od Jakuba Ulfika. Według autora był on żołnierzem protestanckim pod dowództwem Ernsta von Mansfelda. Przybył on wraz z wojskiem na Śląsk i po długich perturbacjach (prawdopodobnie długiej tułaczce) przechodząc na katolicyzm poślubił Cecylie Warwas oraz osiadł we wsi pod Koszęcinem na Śląsku. Jako że Pan Jan odnalazł tylko szczątkowe zapiski z tego okresu w księgach parafialnych wiadomo, że miał dwóch synów urodzonych w 1645 oraz 1650. Wiadomo także że prawdopodobnie przybył z okolic Stralsund, ale nie jestem pewny czy w tamtych okolicach się urodził. Biorąc pod uwagę ciekawą historię chciałby spróbować odnaleźć jakieś dodatkowe fakty o tym moim przodku i dlatego prosiłbym o pewne podpowiedzi:
1. Czy jest prawdopodobne by od rozbicia wojsk Ernsta von Mansfelda Jakub tułał się po Śląsku przez prawie 20 lat?
2. Czy jest może opisany dokładnie los tych wojsk aby można było ustalić czy jest prawdopodobne aby właśnie od nich pochodził mój przodek?
3. Czy nie orientuje się ktoś może czy istnieją jakiekolwiek księgi z listami żołnierzy biorących udział w Wojnie trzydziestoletniej; lub może jakieś księgi z miasta Stralsund z początku 1600 roku aby ewentualnie sprawdzićczy takie nazwisko tam występowało?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam