Gdybym faktycznie zlecił kwerendę i ktoś musiałby poświęcić na to sporo czasu (chociażby tę godzinę), a tu było podane wszystko na tacy (jakieś 5 minut roboty). Czy mogę próbować negocjować kwotę za tę jedną usługę?Kwerenda zajęła 1 godzinę. Koszt: 40 zł
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
czy można negocjowac wysokość opłaty za "kwerendę"?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
czy można negocjowac wysokość opłaty za "kwerendę"?
Kilka dni temu w projekcie poznań znalazłem jeden interesujący mnie akt ślubu. Spisałem parafię i numer wpisu. Na pisałem do archiwum w poznaniu z prośbą o podanie szczegółów. Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź oraz wycenę:
Re: czy można negocjowac wysokość opłaty za "kwerendę"?
Witam
Może poprosiłeś o odszukanie - to policzyli za odszukanie. Jeśli tak, to spróbuj poprosić o kopię (parafia, rok, nr aktu) - powinno być sporo taniej. Z kopii chyba wyciągniesz wszelkie szczegóły.
Z Archiwami w takich przypadkach trzeba konkretnie - nie proś o sprawdzenie/odszukanie tylko o kopię/reprodukcję (skan/foto) konkretnego aktu.
Może poprosiłeś o odszukanie - to policzyli za odszukanie. Jeśli tak, to spróbuj poprosić o kopię (parafia, rok, nr aktu) - powinno być sporo taniej. Z kopii chyba wyciągniesz wszelkie szczegóły.
Z Archiwami w takich przypadkach trzeba konkretnie - nie proś o sprawdzenie/odszukanie tylko o kopię/reprodukcję (skan/foto) konkretnego aktu.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
- Kontakt:
Poprosiłem. Dostałem odpowiedź, że nie robią kopii ani skanów. Dostałem jedynie tekst odczytany z dokumentu.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Czyli to Archiwum Archidiecezjalne.
Zapytaj jak wygląda cena za kwerendę (i co nią jest), a za uzyskanie odpisu przy dostarczeniu danych.
Masz prawo nie wiedzieć.
Zapytaj jak wygląda cena za kwerendę (i co nią jest), a za uzyskanie odpisu przy dostarczeniu danych.
Masz prawo nie wiedzieć.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Kontakt:
Dostałem odpowiedź na pytanie "co to jest kwerenda?"
W związku z tym, że to ja wyszukałem gdzie dokładnie jest interesujący mnie wpis, a archiwista był jedynie moimi oczami aby przeczytać treść chciałbym negocjować z nimi stawkę czterdziestu złotych, przed którymi zostałem, w mailu, postawiony. Czy ktoś z Was ma dryg dyplomatyczny i pomoże mi skonstruować odpowiednią treść maila?Uprzejmie informuję, że kwerenda to poszukiwanie informacji. Na cenę
składają się wszystkie czynności potrzebne do dotarcia do informacji oraz do
przekazania jej zleceniodawcy.
Dotyczy:Mail z dnia XX.XX.XX
Zaproponowana przez państwa kwota wykracza poza moje zdolności finansowe, w związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbę o obniżenie kwoty do XX zł. Prośbę swą motywuję faktem, że ja osobiście wyszukałem miejsce znajdowania się interesującego wpisu, tylko część pracy pozostawiając archiwiście. Dodatkowo opłata ta nie została ze mną ustalona dokładnie przed wykonaniem usługi. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że obniżenie kwoty jest jedynym sposobem, aby nasza współpraca zakończyła się obopólną korzyścią.
Pozdrawiam X.X
;)
Zaproponowana przez państwa kwota wykracza poza moje zdolności finansowe, w związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbę o obniżenie kwoty do XX zł. Prośbę swą motywuję faktem, że ja osobiście wyszukałem miejsce znajdowania się interesującego wpisu, tylko część pracy pozostawiając archiwiście. Dodatkowo opłata ta nie została ze mną ustalona dokładnie przed wykonaniem usługi. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że obniżenie kwoty jest jedynym sposobem, aby nasza współpraca zakończyła się obopólną korzyścią.
Pozdrawiam X.X
;)
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź, ale nie do końca o to mi chodzi (patrz pierwsza moja wypowiedź).