UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Indeksacja ksiąg Diecezji Tarnowskiej na Family Search

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Indeksacja ksiąg Diecezji Tarnowskiej na Family Search

Post autor: Pawłowski_Henryk » ndz lut 10, 2013 10:28 am

Dzień dobry,

Ostatnio miałem więcej czasu i przyjrzałem się indeksacji Diecezji Tarnowskiej na Family Search.
Pomijając bardzo niską jakość indeksacji i przysłowiowe już Generosa Domina wpisywane jako imię :) najważniejsze wnioski to:

Indeksacja nie objęła wszystkich miejscowości- nie wiem w ilu procentach
Z moich obserwacji wynika że indeksowano jedynie księgi narodzin- tak przynajmniej wynika z obserwowanych przeze mnie miejscowości

Więc pytanie głównie do osób które mają kontakt z Family Search- prowadzących polskie projekty:

Czy można kontynuować indeksowanie ksiąg Diecezji Tarnowskiej?
Czy ktoś jeszcze obok mnie byłby chętny do wzięcia udziału w takiej indeksacji?

Jest mi obojętne dla kogo będę indeksował- może być dla Geneteki- tylko czy w tym wypadku można wybrać miejscowości? i czy indeksowanie jest tak proste jak w przypadku Family Search gdzie przesyłają skany dobrej jakości i po ich zindeksowaniu otrzymuje się kolejne?

pozdrawiam Henryk
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2013 10:43 am przez Pawłowski_Henryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Indeksacja ksiąg Diecezji Tarnowskiej na Family Search

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lut 10, 2013 10:39 am

Henryku,
Parę lat temu jak wraz z kolegami z MTG nawiązywaliśmy kontakty z FSI w celu uruchomienia projektu indeksacji "Galicji", zrodził się w mojej głowie plan wprowadzenia równoległego projektu własnie dla diecezji tarnowskiej. Przedstawiciel z ramienia FSI nie miał nic przeciwko temu. Należało utworzyć grupę wolontariuszy i znaleźć osobę do koordynacji projektu. Pytałam wtedy kilka osób, zainteresowanych tym terenem, nikt nie chciał się podjąć tego zadania.
Efekt jest taki, że na stronach FSI mamy totalnie "skopane" indeksy, z których praktycznie skorzystać się nie da, nazwiska są tak poprzekręcane, iż widać bardzo wyraźnie, że zostały wpisane przez osoby, które tak posługują się j. polskim i łaciną jak ja dialektem z dorzecza Amazonki. :lol:

AUTOR TEMATU
Pawłowski_Henryk

Post autor: Pawłowski_Henryk » ndz lut 10, 2013 10:47 am

Zbliża się spotkanie Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego, jeżeli uda mi się dotrzeć to chętnie wrócę do tego tematu. Słuchałem Twojego Magdo ( jeżeli mogę tak się zwracać) sprawozdania z indeksacji Lwowa na ostatnim spotkaniu i temat mnie zainteresował.
Ponieważ większość moich korzeni tkwi na terenie Diecezji Tarnowskiej to znacznie łatwiej byłoby mi się zająć tym terenem niż zupełnie obcym dla mnie Lwowem.

Jest tutaj oczywiście pewna nuta egoizmu no ale moja praca będzie pracą rzeczywistą z której inni będą mogli również korzystać i to ostatnie mam nadzieję osłodzi to pierwsze :)

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lut 10, 2013 10:56 am

Henryku,
Pomysł jest doskonały, sama o tym myślałam już dawno temu, też z pewną nutą egoizmu :F , niestety wszystkiego na raz zrobić się nie da. Już sama koordynacja "Galicji" zabiera mi mnóstwo czasu...
Jeżeli znajdzie się 10 osób chętnych i ktoś kto będzie "szeryfem" to znając politykę FSI - bez problemu otworzą nowy projekt.
Pojawia się tylko pytanie, kto byłby zainteresowany indeksacją diecezji tarnowskiej?

AUTOR TEMATU
Pawłowski_Henryk

Post autor: Pawłowski_Henryk » ndz lut 10, 2013 11:09 am

Chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia ile czasu zabiera koordynacja projektu. Na pewno włączyłbym się do indeksacji. o wszystkim możemy podyskutować w czwartek- mam nadzieję że dotrę

Vasco
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Vasco » ndz lut 10, 2013 5:08 pm

Ja również włączyłabym się do wspomnianej indeksacji. Interesują mnie następujące miejscowości z diecezji tarnowskiej: Nowy Wiśnicz, Wiśnicz Mały, Zabierzów.

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » ndz lut 10, 2013 6:39 pm

No to i ja się piszę. :)
Stanisław

Awatar użytkownika

Camillus Romanus
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Camillus Romanus » pn lut 11, 2013 1:22 pm

Witam!

Ja również jestem zainteresowany indeksacją ksiąg metrykalnych z diecezji tarnowskiej, gdyż większość moich przodków żyło na jej obszarze. Zgłaszam chęć wzięcia udziału
w tym projekcie. To, jakie parafie miałbym indeksować jest najmniej istotne, ale szczególnie byłbym zainteresowany możliwością indeksowania następujących:

- Chorzelów,
- Czermin,
- Mielec,
- Machowa,
- Baranów Sand.,
- Pogórska Wola.
Serdecznie pozdrawiam,
Kamil Roman Kasprzak

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn lut 11, 2013 4:28 pm

O ile pamiętam część diecezji tarnowskiej a konkretnie parafia Lisia Góra i sporo miejscowości wokół konkretnie:
The parish of Lisia Góra consists of Lisia Góra, Żukowice Stare, Łukowa, Zaczarnie, Kobierzyn, Żukowice Nowe, Jastrząbka Nowa, Śmigno, Pawęzów, Jodłówka, Krzyż, and Jawornik. The parish had registers dating from 1656 as of the late nineteenth century.1 The microfilm contains copies of parish registers from 1800 to 1869. Jawornik was not listed on the film. The following years were missing from the film: 1816, 1819, 1832-1839, 1850, 1853, and 1866.2
było zindeksowanych przez PGSA. Nie pamiętam abym miał zastrzeżenia do ewentualnych błedów w indeksacji. Aktualnie baza jest "odłączona" od strony mimo że link nadal istnieje. Może tam warto zaglądnąć za zaczętą pracą i tylko ją uzupełnić/skończyć. Próbowałem jeszcze jakoś odkopać te bazę ale:
Dear Andrzej

Yes, the data previously contained in http://www.pgsa.org/polmarindex/lisagora.php is no longer available on the PGSA site.

However I am forwarding your inquiry to Mr. Jim Czrucha the owner of these data tables. I believe Mr. Czrucha is in the process of bringing up a web site that will contain the data your are seeking. You can reach Jim at ****@yahoo.com

Good luck in your family search

Jim Piechorowski
Website Chair, PGSA
Niestety pan Czrucha nie odpowiedział mi na kilka maili jakie do niego pisałem (mail wykropkowałem bo nie sądzę aby wymieniony pan był zainteresowany publicznym ujawnianiem jego maila).

Co do indeksacji to serce mówi TAK! ale rozsądek mówi całkiem coś innego, więc choć jestem bardzo zainteresowany indeksacją niewiele czasu mógłbym jej realnie poświęcić. Trzymam kciuki.

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”