UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Parafia Św. Krzyża w Krakowie
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 412
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Parafia Św. Krzyża w Krakowie
Dobry wieczór,
czy ktoś ma doświadczenie z pozyskiwaniem aktów z początków XX wieku z parafii Św. Krzyża w Krakowie?
Potrzebuję aktu zgonu z 1910 roku, a Pradziad informuje, że księgi są w parafii.
Czy ksiądz proboszcz jest życzliwie nastawiony do genealogów, czy raczej próbować dotrzeć do aktu zgonu na cmentarzu rakowickim?
czy ktoś ma doświadczenie z pozyskiwaniem aktów z początków XX wieku z parafii Św. Krzyża w Krakowie?
Potrzebuję aktu zgonu z 1910 roku, a Pradziad informuje, że księgi są w parafii.
Czy ksiądz proboszcz jest życzliwie nastawiony do genealogów, czy raczej próbować dotrzeć do aktu zgonu na cmentarzu rakowickim?
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Re: Parafia Św. Krzyża w Krakowie
Mario
W pierwszej kolejności zadzwoń do ANK na Sienną i dowiedz się czy ksiąg ze św. Krzyża z 1912 nie ma archiwum?
Nie wiem czy baza "Pradziad" jest uaktualniana na bieżąco, może się okazać, że wizyta u proboszcza nie jest konieczna
W pierwszej kolejności zadzwoń do ANK na Sienną i dowiedz się czy ksiąg ze św. Krzyża z 1912 nie ma archiwum?
Nie wiem czy baza "Pradziad" jest uaktualniana na bieżąco, może się okazać, że wizyta u proboszcza nie jest konieczna

-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
ks. Paweł Kubani był "na" mojej parafii zanim objął probostwo w parafii z tematu. Wątpię by był negatywnie nastawiony do kogokolwiek
Proszę dać znać jeśli będzie inaczej.

-
Dziękuję bardzo za propozycję. Chwilowo dowiedziałam się, że księgi są na Lubelskiej, ponieważ obejmują kilka lat. Pan był taki miły i sprawdził przez telefon, że zgonu osoby, której szukam, tam nie odnotowano. Na cmentarzu Rakowickim nie mają żadnych danych poza datą zgonu. W spisie mieszkańców z 1910 roku jest adres potwierdzający parafię w Św Krzyżu. Kółeczko się zamknęło.
Przyszło mi do glowy, że może zmarła w jakimś szpitalu w Krakowie i tam wystawiono akt zgonu, ale nie wiem czy zachowały się jakieś spisy zmarłych pacjentów z 1910 roku?
Przyszło mi do glowy, że może zmarła w jakimś szpitalu w Krakowie i tam wystawiono akt zgonu, ale nie wiem czy zachowały się jakieś spisy zmarłych pacjentów z 1910 roku?
Pozdrawiam
Maria
Maria
Marysiu, w takim razie proponuję sprawdzić, czy w ANK nie zachował się zapis o zgonie w księgach zdrowia, które były prowadzone w latach 1841-1951.
Księgi zdrowia również są w oddziale na ul. Siennej.
Księgi zdrowia również są w oddziale na ul. Siennej.
-
Dziekuję bardzo za radę, wczoraj napisałam do archiwum, a już dziś dostałam błyskawiczną odpowiedź:
"w odpowiedzi na Pani pismo Archiwum Narodowe w Krakowie uprzejmie informuje: w zespole Urząd Zdrowia w Krakowie 1841-1953 (sprawdzono księgę zmarłych chrześcijan z roku 1910), odnaleziono wpis dot. Marcyanny Tomkiel, zm. 6 grudnia 1910 r. w Krakowie, 75 lat, zam. ul. Kolejowa 2, przyczyna zgonu - zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie płuc "
Gdyby tak można było we wszystkich archiwach... a tu i źródeł brakuje i ...
Tym samym kwestia śmierci mojej praprababki została wyjaśniona
"w odpowiedzi na Pani pismo Archiwum Narodowe w Krakowie uprzejmie informuje: w zespole Urząd Zdrowia w Krakowie 1841-1953 (sprawdzono księgę zmarłych chrześcijan z roku 1910), odnaleziono wpis dot. Marcyanny Tomkiel, zm. 6 grudnia 1910 r. w Krakowie, 75 lat, zam. ul. Kolejowa 2, przyczyna zgonu - zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie płuc "
Gdyby tak można było we wszystkich archiwach... a tu i źródeł brakuje i ...
Tym samym kwestia śmierci mojej praprababki została wyjaśniona

Pozdrawiam
Maria
Maria
Pani Mario,
Cieszę się, że się udało
Ulica Kolejowa z 1910 r. to dzisiejsza ul. Westerplatte.
Cieszę się, że się udało

-
Tak, wiem, że Westerplatte, znam ten dom.
Dziękuję!
(co tak nagle nieptrzebnie oficjalnie?)

(co tak nagle nieptrzebnie oficjalnie?)
Pozdrawiam
Maria
Maria