UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Adopcja ok. 1880
Moderator: Moderatorzy
Adopcja ok. 1880
Czy ktoś coś wie na temat adopcji ok. 1880? Czy była to sprawa wówczas sformalizowana? Istniały jakieś instytucje tym się zajmujące? Gdzie szukać ewentualnych śladów i potwierdzenia adopcji?
Pozdrawiam
Anna
Anna
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Adopcja ok. 1880
Nie wiem jakiego zaboru rzecz dotyczy, ale spotkałem się z adopcją dziecka w mojej rodzinie w roku 1903, niestety to trochę później niż data przez Ciebie wspomniana.
Po małżeństwie, mąż siostry mojej prababki, zaadoptował jej panieńską córkę, wówczas 5-latkę.
Otrzymała jego nazwisko a wszystko to zostało wpisane obok aktu urodzenia - księga stanu cywilnego, zabór pruski.
Jest tam podany także nr sprawy w sądzie, dzień, miesiąc, rok i miejsce.
Nie wiem kiedy wprowadzono takie prawo.
Po małżeństwie, mąż siostry mojej prababki, zaadoptował jej panieńską córkę, wówczas 5-latkę.
Otrzymała jego nazwisko a wszystko to zostało wpisane obok aktu urodzenia - księga stanu cywilnego, zabór pruski.
Jest tam podany także nr sprawy w sądzie, dzień, miesiąc, rok i miejsce.
Nie wiem kiedy wprowadzono takie prawo.
pozdrawiam: Michał