UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

geneaolodzy.pl-problem

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: geneaolodzy.pl-problem

Post autor: marta1044 » ndz gru 30, 2012 1:19 am

beata bistram pisze:napisalam maila do amina gen.pl - jak tez nie wysiadlo ;-) to moze ktos nas poinformuje z czym zwiazana jest " przerwa"
Z zyczeniami Szczesliwego Nowego !!!
pozdrawiam Beata
Beato, maile sa na tym samym serwerze co forum. Wiec odpowiedz pewnie bedzie jak... awaria zostanie usunieta.

Pozdrawiam,
Marta

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz gru 30, 2012 12:02 pm

krystyna pisze:Czekamy aż się naprawi, to jedyne niezastąpione z całodobowym dostępem.
Ej... sugerujesz że inne fora (nasze) jest wyłączane na noc?
Problemy techniczne się zdarzają. Żadne forum nie jest od nich wolne. A wyjaśnienia? Cóż, czasem ciężko wyjaśniać przyczynę problemu skoro jest się uzależnionym od administratora serwera, który się tylko w części dzierżawi. Oni też nie są skłonni do wyjaśnień.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » ndz gru 30, 2012 1:50 pm

wicy pisze:
krystyna pisze:Czekamy aż się naprawi, to jedyne niezastąpione z całodobowym dostępem.
Cóż, czasem ciężko wyjaśniać przyczynę problemu skoro jest się uzależnionym od administratora serwera, który się tylko w części dzierżawi. Oni też nie są skłonni do wyjaśnień.
Czasy są takie, że usług hostingowych jest multum. A jeśli się pomimo złych doświadczeń obstaje przy niesolidnym usługodawcy, to albo robi się głupi błąd, albo ma się w tym jakiś interes...

sammaz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sammaz » ndz gru 30, 2012 2:21 pm

Za serwerami stoją normalni, tacy jak my, ludzie. W razie awarii wystarczy dać jakieś wyjaśnienie na innym forum genealogicznym. Nie ma dużego wyboru. Jest tylko jedno takie forum o zasięgu ogólnopolskim i światowym - Forgen.pl Inne fora są regionalne.

Nie jestem wyznawczynią teorii spiskowych ale zgadzam się z Jurkiem, że stoi za tym jakiś interes: kasa lub monopol - nie mylić z napojami wyskokowymi.

Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz gru 30, 2012 4:47 pm

no cóż...
... póki co, wszystkie bazy na genealogach są darmowe, więc na siebie nie zarabiają...
reklam też nie ma na stronie
A serwery kosztują - zwłaszcza przy tak dużym ruchu na forum i sporej pojemności plikach baz (choćby metryk, gdzie są skany).
Znam przykłady stron, na których ich użytkownicy co miesiąc składają się na serwer - bo strony są bardzo tematyczne, a administratorzy nie chcą utrzymywać strony z reklam gołych :dupa: Utrzymanie serwera dla samego forum wynosi tam 2,5 tys. zł rocznie (bez miejsca na serwerze dla plików - przy okazji, skany jednej tylko parafii Przasnysz zabierają miejsca 8,5GB, a to tylko jedna parafia z ... kilkudziesięciu ? kilkuset ? i cały czas rośnie).
Podejrzewam, że genealodzy.pl utrzymują się li-tylko ze składek. A oprócz serwerów są też wydatki związane ze sprzętem do digitalizacji.

Chcę przez to powiedzieć, że serwery są takie jaka wasza hojność ...

a wystarczyłoby, gdyby każdy wpłacił miesięcznie dychę...
Beata

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » ndz gru 30, 2012 5:26 pm

Bea pisze: Chcę przez to powiedzieć, że serwery są takie jaka wasza hojność ...
a wystarczyłoby, gdyby każdy wpłacił miesięcznie dychę...

Bea, ja pare tygodni temu podpisalam deklaracje .. skladke mialam wplacic po otrzymaniu potwierdzenia.. do dzis nie otrzymalam nic (i wiem , ze sa jeszcze inne osoby czekajace ;-) ) , a zrozumialam, ze ze skladek oplacany jest tez serwer
pozdrawiam Beata

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz gru 30, 2012 5:55 pm

Jurek Plieth pisze:Czasy są takie, że usług hostingowych jest multum. A jeśli się pomimo złych doświadczeń obstaje przy niesolidnym usługodawcy, to albo robi się głupi błąd, albo ma się w tym jakiś interes...
W przypadku Genealogów nie do końca jest jak piszesz. Nie powinienem się wypowiadać bo może mało wiem, ale z tego co wiem mają wykupiony serwer dedykowany. Nie jest więc tak, że to tylko wina hostingu (choć niewykluczone). Serwer dedykowany trzeba utrzymywać "w ruchu" samemu i jeśli coś pójdzie nie tak albo w ogóle nie pójdzie, trza se radzić samemu.
Inna rzecz, że mamy czas świąteczny i jeśli admin wyjechał sobie na narty w Alpy, to długo Genealodzy nie wstaną
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » ndz gru 30, 2012 5:58 pm

Przed chwilą, poprzez prywatne kontakty, otrzymałem infermację o awarii serwera. Termin jego naprawy nieznany.

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » ndz gru 30, 2012 6:43 pm

tez dostalam maila z taka wiadomoscia
..czyli moj jednak doszadl :-)
pozdrawiam Beata

sgasiorek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: sgasiorek » ndz gru 30, 2012 7:54 pm

Witam,

Jako administrator mogę potwierdzić awarię serwera.
Czekamy na rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

magdalena72
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: magdalena72 » ndz gru 30, 2012 9:39 pm

A ja zauważyłam pewne objawy z odstawienia u siebie ;-)

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » ndz gru 30, 2012 9:42 pm

Czyli koniec świata...

Ł.
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz gru 30, 2012 10:06 pm

Nie popadajmy w skrajności. Jak się indeksuje, to taki brak forum może być błogosławiony, zamiast się przedzierać przez posty, robi się swoją robótkę i tyle. Jeszcze tego brakuje, żebym się od forum uzależniał.

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » ndz gru 30, 2012 10:19 pm

beata bistram pisze:tez dostalam maila z taka wiadomoscia
..czyli moj jednak doszadl :-)
pozdrawiam Beata
Beato, mialas szczescie, bo Maria zauwazyla Twoj post o wyslanym mailu i odpowiedziala ze swojej skrzynki prywatnej :)
Ja zaznacze raz jeszcze, ze wszystkie maile konczace sie na @genealodzy.pl (czyli najczesciej uzywane admin, geneteka i ptg) w zwiazku z awaria serwera nie dzialaja. Nie mamy do nich dostepu.
Pozdrawiam,

Marta

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz gru 30, 2012 10:29 pm

Dla mnie całe szczęście, bo i tak nie byłam w stanie ogarnąć chaosu na tym portalu :)
Teraz nie będę miała poczucia straty z powodu umykających postów :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”