UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Hosting zdjęć / dysk w chmurze

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Hosting zdjęć / dysk w chmurze

Post autor: Bea » wt wrz 22, 2015 10:50 pm

Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza w internecie. To co kiedyś było dobrym rozwiązaniem, dziś już takim być nie musi...
Co polecilibyście mi jako dysk w chmurze - służący zarówno do tworzenia kopii bezpieczeństwa plików, jak i hostingu zdjęć.
Znalazłam artykuł z marca tego roku: http://www.fotopolis.pl/n/20533/17-najc ... ze/?page=2
ale chciałabym zasięgnąć Waszej opinii - czego używacie ?
bo pojemność dysku i cena to nie wszystko, liczy się także polityka prywatności, szybkość działania i intuicyjność interface'u.
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Hosting zdjęć / dysk w chmurze

Post autor: wicy » śr wrz 23, 2015 8:41 am

W sieci nic nie jest wystarczająco bezpieczne.
Ja nie korzystam z chmur.
Poza tym, rozsądna przestrzeń jest płatna i to płatna tyle, że do backupu danych lepiej jest kupić dodatkowy dysk twardy - nawet zewnętrzny.
Do samego udostępniania fotek wystarczy dowolny serwis, np. google czy dropbox.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr wrz 23, 2015 10:08 am

Beatko,
Ja tez uzywam zewnetrznych dyskow.
Nie zaleze od sieci internetowej.
Jeden dysk jest przeznaczony na archiwum, a drugi do prezentacji mojej pracy genealogicznej (zestawy i zdjecia)
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: pluton76 » czw wrz 24, 2015 7:08 pm

Tak jak Wicy pisał nic nie jest bezpieczne. Trzeba mieć świadomość co się wrzuca w sieć. Ja korzystam z Google - 15 GB, Dropbox - 2GB, OneDrive - 15 GB.

Barbara_Domagala
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Barbara_Domagala » czw wrz 24, 2015 9:04 pm

Dzisiaj z chmur korzysta każdy, tylko co najwyżej może o tym nie wiedzieć. Chmury to przyszłość, od której się nie ucieknie, a fakt, że w ten sposób np. banki przechowują dane o nas, naszych kontach i środkach świadczy o tym, że są to rozwiązania najwyższej klasy bezpieczeństwa.

Ważne, żeby wybrać firmę znaną, o stabilnej sytuacji finansowej. Szybkość działania zależy przede wszystkim od Twojego łącza internetowego. Intuicyjność interfejsu to kwestia osobista. Większość kont pozwala założyć triale. Można bez zobowiązań poklikać i wybrać takie rozwiązanie, które będzie Ci odpowiadać. Zestawienie, które linkujesz jest fajne, a podane ceny są na pierwszy rzut oka aktualne. Może dodam jeszcze, że kupując Office365 dostajesz chmurę 1TB za free.

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » czw wrz 24, 2015 9:29 pm

Hmm, banki nie przechowują danych w chmurze. To już chyba ostatnia branża komercyjna, która nawet nie używa wirtualizacji.
W chmurze można se trzymać co się chce, ale warto mieć swój prywatny, własny backup na dysku. Kilka lat temu jedna z największych polskich serwerowni "chmurowych" miała awarię. Okazało się że tylko część zasobów miało najwyższe zabezpieczenia (Tier-4) i np. allegro na jakiś czas utraciło dostęp do części swoich danych, a sporo mniejszych firm maiło kilkudniowe przestoje.
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

No30
Podziękowano: 1 raz

Post autor: No30 » pt wrz 25, 2015 12:56 am

Witam,
nic nie jest wieczne - jak ktoś napisał, wszystko może paść na pysk, a jeżeli może to na pewno padnie; aby pracować w sieci niezbędne są trzy rzeczy: sprawny komputer, prąd w gniazdku, internet w ścianie lub powietrzu;
przy pracy offline potrzeba dwóch tylko pierwszych rzeczy, a te zależą w pełni od nas, na sieć wpływu nie mamy; wniosek prosty: najważniejsze pliki przechowujemy u siebie, gdzie indziej trzymamy pliki, które możemy ewentualnie spisać na straty (oczywiście z bólem serca).
Dziwne reklamy google, dropboxy i in. to pozwolę sobie rekomendować darmowego chomikuj.pl z nieograniczoną ilością kont i przestrzenią; osobiście od 10 lat trzymam tam na dzień dzisiejszy 3 TB różnych plików: filmy, muzykę, zdjęcia, programy, również drugi zapas - ale jak kto chce, jak lubi to niech płaci.
Tadeusz

h_bosch
Podziękowano: 3 razy

Post autor: h_bosch » pt wrz 25, 2015 9:38 pm

Teoria ciekawa tyle, ze niezbyt zgodna z rzeczywistością chyba, ze mamy w domu macierz dyskową oraz bunkier plus profesjonalnego admina do serwera na zdjęcia przed firewallem.
W innym wypadku sensowne jest to o co pyta autorka. Kopie JEŚLI NAM na nich BARDZO ZALEŻY zależy należy trzymac w INNYM FIZYCZNIE MIEJSCU, wiec nie tylko w domu, nawet na dwu dyskach!!! Złodziej ani poważna awaria elektryczna czy zalanie nie zostawią jednego dysku z litości. Oczywiście dwa dyski sa lepsze niż jeden. A jeszcze lepsze o ile drugi dysk jest przynajmniej zewnętrzny i w innym miejscu przechowywany.

Chmura jest głęboko sensowna a do zdjęć najlepszy jest zewnętrzny hosting utrzymanie.

Ja używam dla googla ale raczej przez lenistwo - logowanie domenowe. Reszta funkcjonalności jakoś mnie nie powaliła.
Nie robiłem dawno rozpoznania ale gdybym miał teraz wybierać (a w tym roku powinienem) kierowałbym sie zdecydowanie mechanizmami auto-backup. To zdecydowanie najważniejsze w codziennym życiu.
Ustawienie które katalogi i kiedy mają być kopiowane.

Stabilnośc firmy tez ma znaczenie. Dodam tylko, że z wymienionych w artykule firm mało u nas popularny w użyciu domowym Amazon jest jednym z liderów na rynku hostingu profesjonalnego.

O hostingu fotek nic ciekawego nie powiem.

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr paź 07, 2015 10:07 pm

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :serca:
Podsumujmy:
Dysk zewnętrzny do przechowywania archiwum - jak najbardziej jestem za. Ale uważam, że to nie wystarczy. Bo w razie włamania, pożaru czy powodzi - tracimy i kompa i ten dysk zewnętrzny, bo (przynajmniej ja) trzymam obie te rzeczy w tym samym pokoju.
Jednak mi chodzi o coś innego, są pliki na tyle ważne (i) i na tyle interesujące (ii), że chciałabym je zawsze móc mieć pod ręką.
Nawet jak nie targam ze sobą laptopa (a nie targam go w ogóle na co dzień, czasem jak wyjeżdżam to go ciągam ze sobą - i też chciałabym z tego zrezygnować). W chwili obecnej wszystko można sprawdzić on-line i to nie tylko z poziomu stacjonarnego kompa, ale i lekkiego smartfonu.
Oczywiście można uparcie zgrywać na kartę w telefonie, ale to mało wygodne i mało pojemne. Bo raz są mi potrzebne na spotkaniu gdzieś w obcym biurze rozporządzenia i normy, a innym razem całe projekty. Jak się będę przypadkowo widzieć z rodzinką, to pokażę im zdjęcia skoro obiecałam. Zawsze też muszę mieć przy sobie księgowość mojej firmy i wszystkie numery kont. No i ta genealogia... ja totalnie nie pamiętam, kto jest kim w dalszej rodzinie.... Obrazek (no skleroza...)
Takie "archiwum" (wciąż aktualizowane) własnych plików sprawi, że mam taki sam wgląd w pliki w domu i w pracy - i na ulicy, i na spotkaniu z klientem i na cmentarzu w Zaduszki.
W tej chwili używam Googla - ale coraz mniej jestem w tego zadowolona. I działa niespecjalnie i polityka prywatności żadna...
Stąd moje pytanie do Was - bo macie różne doświadczenia i spostrzeżenia. Obrazek
Ciekawe rozwiązania zaproponowaliście, nie wiem na które się zdecyduję - bo każde ma sporo argumentów za i przeciw.
I nadal jestem w kroooopce.
Obrazek
Beata

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr paź 07, 2015 10:28 pm

Ja od siebie dodam skromnie, że używam dropboxa i sobie chwalę. Oczywiście kopia raz na tydzień na dysk przenośny obowiązkowo :)

Pozdrawiam

h_bosch
Podziękowano: 3 razy

Post autor: h_bosch » sob paź 10, 2015 1:24 pm

Zainspirowany odpaliłem sobie Amazon Cloud (bo zdjęcia sa przechowywane bez limitu pojemności za bardzo sensowne stałe pieniądze) i ożywiłem nieco Google Drive.

Wniosek. U mnie Amazon Cloud ma niestety bardzo wolny upload. Zrzucanie danych jest dlatego kilkakrotnie wolniejsze niż Google Drive.
W odczycie nie zauważyłem problemów.

Jeszcze jedna uwaga wynikajaca z testów na starym Windows XP raczej nie działaja aplikacje do synchronizacji od twórców chmur.
Na szczęście jest kilka niezależnych aplikacji pozwalajacych na obsługę chmur różnych dostawców.

arew33

Post autor: arew33 » wt sie 16, 2016 9:44 pm

Ja korzystam z Google Drive i Dropbox. Moim zdaniem tam jest najwygodniej i najbezpieczniej. Kupowanie dysków zewnętrznych itp to nie dla mnie... Podłączanie, przenoszenie między urządzeniami... Nie, za dużo kłopotu.

kasio121

Post autor: kasio121 » czw sie 25, 2016 7:43 pm

A ja z kolei nie uzywam niczego takiego. Nie wiem - jakos nie ufam takim rzeczom. Wolę trzymać wszystko na dyskach, mam dyski zewnetrzne przenosne i w nich gromadze kopie danych :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”