pomożecie? czy są jakieś zasady odmiany Polskich nazwisk?
czy wszystkie się odmienia?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odmiana nazwisk
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: odmiana nazwisk
Słownik języka polskiego PWN podaje taką zasadę:
"62. Odmiana nazwisk. Uwagi ogólne
62.
Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać.
Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu)."
Natomiast nie ulega wątpliwości, że wyraz "Polskich" jest przymiotnikiem i jako taki pisze się małą literą.
"62. Odmiana nazwisk. Uwagi ogólne
62.
Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać.
Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu)."
Natomiast nie ulega wątpliwości, że wyraz "Polskich" jest przymiotnikiem i jako taki pisze się małą literą.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Re: Odmiana nazwisk
rozumiem ze wszystkie te zasady dotyczą polskich nazwisk,
a co z tymi obcymi, tez je na siłe odmieniamy ?
a co z tymi obcymi, tez je na siłe odmieniamy ?
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: Odmiana nazwisk
Chyba nie wszystko rozumiesz.
1. Wyraźnie w cytacie jest podane, że: "Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące"
2. Warto doczytać, że na forum swoje posty podpisuje się.
Ja też nie wszystko rozumiem. W szczególności może mnie ktoś objaśni skąd się ostatnio gwałtownie wzięła taka ilość dyskutantów, których wpis jest pierwszym wpisem, a zupełnie brakuje tych, u których jest to co najmniej drugi wpis?
1. Wyraźnie w cytacie jest podane, że: "Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące"
2. Warto doczytać, że na forum swoje posty podpisuje się.
Ja też nie wszystko rozumiem. W szczególności może mnie ktoś objaśni skąd się ostatnio gwałtownie wzięła taka ilość dyskutantów, których wpis jest pierwszym wpisem, a zupełnie brakuje tych, u których jest to co najmniej drugi wpis?
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk