UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mateusz czy Maciej

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
wawrzec
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Mateusz czy Maciej

Post autor: wawrzec » pt lip 13, 2012 5:27 pm

Witam
Na jakimś portalu genealogicznym - prawdopodobnie na "forgenie", była dyskusja na temat wpisów w starych księgach metrykalnych imienia Maciej lub Mateusz. Chodzi o to, że prawdopodobnie wpisywano te imiona zamiennie czyli nie rozróżniano ich. Problem w tym, że podobny przypadek "odkryłem" w swoim drzewie z przełomu XVIII i XIX wieku. Nie mogę znaleźć tej dyskusji, którą kojarzę jako bardzo ciekawą i pouczającą. Jeśli ktoś z Państwa ma " namiar" na tą dyskusje, prosiłbym o link.
Z góry dziękuje

Wawrzek

Awatar użytkownika

Greg40
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Re: Mateusz czy Maciej

Post autor: Greg40 » pt lip 13, 2012 6:10 pm

Jeżeli wystarczy takie wytłumaczenie w przypadku łaciny - http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=222
Grzegorz Kociubowski
http://gkociubowski.vipserv.org

iraslubryczyński
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: iraslubryczyński » pt lip 13, 2012 6:15 pm

przemek
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: przemek » pt lip 13, 2012 9:57 pm

Witam,
Ja też się z tym problemem spotkałem. Mój przodek raz pisany był jako Mateusz Czachorowski, raz jako Maciej Czachorowski.

pozdrawiam
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”