UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Statystyki, czyli kto wchodzi na forum

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Statystyki, czyli kto wchodzi na forum

Post autor: wicy » wt paź 30, 2012 4:18 pm

Ponieważ przypomniałem sobie o istnieniu "szpiega" obserwującego ruch na forum, doszedłem do wniosku, że być może zainteresuje to również Was i warto się podzielić spostrzeżeniami ;)

W tym miesiącu forum zanotowało 30.083 odwiedzin ogółem, przez 5.247 użytkowników unikalnych (użytkownik w tym znaczeniu nie oznacza osoby zarejestrowanej na forum). Ogółem odsłon forum odnotowano 123.382. 86,3% użytkowników to użytkownicy stali, 13,7% wejść dotyczyło nowych użytkowników. Średni czas spędzony na forum wynosi 5:54min. Współczynnik odrzuceń (liczba osób, które opuściły stronę po jej jednorazowym wyświetleniu) wynosi 37,6%.

Kto wchodzi na forum?
Najczęściej Polacy, z adresów zlokalizowanych jako pl - 86,4%. W następnej kolejności to en-us - 4,15%, de - 2,48%, fr - 1,59%
Najczęstszym źródłem odwiedzin są: Warszawa (21,13%), Poznań (5,92%), Gdańsk (5,19%), Wrocław (4,85%), Kraków (4,51%), Łódź (4,35%).

Czym się posługuje statystyczny oglądacz?
Najpopularniejszymi przeglądarkami są: Firefox (46,5%), Internet Explorer (26,0%), Chrome (17,8%), Opera (6,9%).
Systemy operacyjne to: Windows (95,5%), Linux (1,4%), Android (1,1%), Macintosh (0,8%)
Najczęściej stronę odwiedzają użytkownicy korzystający z usług: neostrada plus, upc, netia, multimedia s.a., statycznych ip (kablówki), neostrada.

Ile czasu poświęca forum?
Najczęściej użytkownik zaglądna na forum na 0-10sek (47% odwiedzin), 11-30sek (11,6%), 61-1800sek (trzy przedziały czasowe, średnio podobne do siebie , ok. 10% odwiedzin), pow. 1800sek (4,8%)

Jak trafiają na forum?
Najczęściej (51% odwiedzin) użytkownicy wchodzą bezpośrednio na adres forgen.pl. 45,3% odwiedzin pochodzi z odsyłaczy zamieszczonych na innych stronach, a 3,7% odwiedzin, to goście kierowani na forum przez wyszukiwarki.
Połowa użytkowników pamięta adres, a skąd wchodzi pozostała część? Najczęściej korzysta z linków zamieszczonych na: genealodzy.pl, poczta.onet.pl ( :| ), ksiegi-parafialne.pl, poczta.wp.pl, facebook.com.

To na razie tyle ;)
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Statystyki, czyli kto wchodzi na forum

Post autor: Bea » wt paź 30, 2012 4:57 pm

Fajne :ok:
ja zaburzam te statystyki i przeglądam wszystkie nowe wątki za pomocą RSS, a na forum wchodzę tylko do interesujących mnie wątków (np. jak chcę zabrać głos).
7 osób (razem ze mną) korzysta z RSS na google readerze. Reader również podaje statystyki: mianowicie, tygodniowo jest publikowanych na Forgenie około 160 nowych postów (postów - nie nowych tematów).
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”