UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Koszt grobu w Skawinie

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Koszt grobu w Skawinie

Post autor: janat » wt sie 05, 2014 3:09 pm

Witam!

Pragne zorientowac sie czy prawdopodobny rachunek w sumie 49 tysiecy zlotych za pojedynczy grob w Skawinie jest w miare czy za wygorowany. Grob jest z ziemi, pojedynczy i chodzi tez o zaplate za nastepne 50 lat. Bardzo prosze o podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Koszt grobu w Skawinie

Post autor: Ynicz » wt sie 05, 2014 3:13 pm

Czy to jest grób w jakiejś loży vip-owskiej?
Może nie jestem ekspertem w cenach, ale nie są one tego rzędu!
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt sie 05, 2014 5:42 pm

Ale to cena tylko miejsca ? czy to razem z pochówkiem i stypą ?
Ceny grobów można znaleźć w necie:
porównanie z 2012 z różnych miejscowości: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-kos ... 65854.html
cennik cmentarza komunalnego Północnego w Warszawie: http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/pl ... ikpoln.pdf
tu też cenniki: http://www.mementis.pl/porady/137,oplat ... szawa.html

Wszystkie podane ceny grobów ziemnych są sporo niższe, ale...
No właśnie. Piszesz o konkretnym rachunku. Czy masz może na nim wylistowane różne pozycje ?
Bo te 50 lat użytkowania to trochę niespotykane. Grób ziemny cmentarz udostępnia na 20 lat (wydaje mi się, że to dawno temu było na 50, ale się zmieniło). Czy to nie tak, że cmentarz próbuje ściągnąć zaległą opłatę, czyli grób nie był opłacany od lat 30-tu + 20 lat naprzód ? Kwota nadal zbyt duża, ale może w grę wchodzi jakaś "kara".

Trzeba dokładnie przeanalizować co jest na rachunku.
Tu jest opis rodzajów grobów i opłat z odwołaniem do rozporządzenia: http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/cm ... -i-oplaty/
Rozporządzenie mówi o 20 latach... dlaczego w Twoim przypadku miałoby być 50 ?

I jeszcze jedna uwaga... może nie na temat, ale tak jakoś przychodzi mi do głowy. Moja babcia nie używała nigdy nowego systemu płatniczego. Wszystkie ceny podawała w "starych złotych". Mimo że denominacja była już tyle lat temu. Jeszcze kilka lat temu, nadal przeliczała nowe ceny na stare pieniądze. No i ... to by miało sens.
"- Cena: 49 mln. złotych
- Milionów ? chyba tysięcy ?
- No tak, masz rację, tysięcy."
No, tylko nie 49, a 4,9 tys. pln.
Może to kwestia przecinka ?
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » wt sie 05, 2014 9:09 pm

Diekuje! Grob jest z 1934 roku, ziemny, pojedynczy - pisza ze jest dosyc waski. Niby 19 tysiecy jest za pokrycie grobu kamieniem, a 30 tysiecy oplata za nastepne 50 lat - to nie pomylka, mam e-mail co do tego. Nie ma w tym kary, czy zalegliwosci. To sa nowe pieniadze znaczy PLN (zdajsie tak sie pisze).

Raz jescze dziekuje i uzyje podane linki.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr sie 06, 2014 10:10 am

hmmm.... ja akurat nie do końca się orientuję, ale wydaje mi się, że te "pokrycie kamieniem" to zamiana grobu ziemnego na murowany.
Grób ziemny jest tańszy, i płaci się za niego co 20 lat (tak jest w rozporządzeniu) - bo umowa jest tak skonstruowana, że płaci się za zajęcie miejsca na określony czas. Jak nie zapłacisz (skończy się okres wypożyczenia miejsca), to właściciel cmentarza może "wypożyczyć" miejsce komu innemu. Czyli zlikwidować grób i pochować w tym miejscu zupełnie kogoś innego.
Grób murowany, trwały - to grób, który kupuje się na zawsze. Płaci się za pierwszym razem sporo (bo niejako kupujesz ziemię), ale potem nie ma już, że się tak wyrażę "opłaty abonamentowej". Nie opłacasz miejsca co jakiś czas.
Tak mi się wydaje - nie rozumiem jednak skąd w cenniku np. cmentarza północnego w Warszawie cena za utrzymanie na 20-lat grobu morowanego. Może jakaś hybryda...

Można zamienić grób ziemny na grób murowany. Moja babcia i jej żyjące rodzeństwo zrobili tak w latach 80-tych z grobem swoich rodziców. Stwierdzili, że są w zaawansowanym wieku, że niewielu ich zostało i złożą się na remont nagrobka i zamianę grobu na trwały, żeby przypadkiem grób nie został zlikwidowany (pradziadkowie zmarli w latach 40-tych).
Operacja zamiany grobu ziemnego na murowany to koszty: samej operacji zamiany + koszt nagrobka.

Spróbuję się jeszcze dowiedzieć czegoś od znajomych.

Ten cmentarz to cmentarz parafialny ? Każdy zarządca ma prawo do ustalania własnego cennika, ale wydaje mi się, że rozporządzenie obejmuje wszystkich miejsc grzebalnych w Polsce zarówno świeckich i religijnych.
Beata

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » śr sie 06, 2014 10:35 am

Jana, ktoś Cie próbuje oszukać..

tu masz cennik:

http://www.zck-krakow.pl/?pageId=18

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » czw sie 07, 2014 9:26 am

Jana, kiedy w 2010 roku bylem w Polsce, pytalem sie o ceny nagrobkow czyli plyta nagrobna w postaci box'u i o ile dobrze pamietam cena wytego wynosila ok 2000 pln.

Tak jak Witold pisze, ktos probuje Cie naciac i do tego sporo.
Zbyszek Maderski

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » czw sie 07, 2014 10:41 am

Może jednak sprawdzić to jedno "0", 4.900 zł byłoby sporo ale jeszcze możliwe. Poza tym może być jednak pomyłka w zapisie, czy to jest jakiś spór już, czy na razie oferta? Poszukaj innej. A jak spór to oddaj do sądu czy do mediacji chociaż i wygrasz.
Mam przykłady, że ludzie z zagranicy (konkretnie USA) nie rozumieją naszych cen na różne sprawy, czasami bardzo dużych, miałam komuś pomagać w załatwieniu różnych spraw urzędowych i .. odpuściłam, nie dało się wytłumaczyć, ze za różne rzeczy płacić trzeba, bo jak nie to odsetki rosną. Ale tutaj coś nie tak jest ewidentnie, przecież o odsetkach nie ma mowy.
Chyba dobrze zrobisz jak puścisz meil na forum, przynajmniej się wyjaśni. 49.000 zł to roczny średni zarobek małżeństwa nauczycieli (2 osób), to cena średniej klasy nowego samochodu, to cena działki budowlanej w małej miejscowości, może na wsi, raczej dalej od dużych miast. Ten rząd wielkości zatem.
Ja obstawiam, że góra 4.900 zł, co i tak sporo, ale kamień może szlachetny.

http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/ ... l?cookie=1

Ten artykuł ma tylko część, ale warto chyba zapłacić za dostęp w Twoim przypadku (2 zł 46 groszy na 1 dzień). Tam pisze, że 25 zł rocznie za grób biorą, ale domagają się wstecz. Nawet gdyby to była ta sytuacja i od lat 30-tych, to suma inna jednak zdecydowanie.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » ndz sie 10, 2014 10:15 am

Witajcie,
Jano, może jeszcze ten link Ci się przyda.
http://www.mementis.pl/porady/142,oplat ... oclaw.html
Mam opłacony, w 2010 roku ,grób urnowy 4- osobowy na 50 lat i kosztował 1600 złotych.
Proponują 20 lat lub 50, przy pozostałych jak się wczytasz to jest różnie.
Powodzenia , bo na cmentarzach się dzieje ......
Pozdrawiam serdecznie :sun: Helenka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”