Witajcie!
Piszę rozprawkę o moim rodzie. Pojawił się problem z odmianą nazwy wsi Borowe (XVIII wiek) w parafii Brok. Jak jest poprawniej: mieszkał w Borowie, czy też w Borowem? A może nie odmieniać nazwy? Kto mi doradzi?
Edek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Borowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: Borowe
Może telefon do sołtysa? Chociaż dowiesz się jak oni to odmieniają. Ja bym nie odmieniała albo "w Borowem". Ale jakiś polonista się odezwie może i powie jakie są reguły (bo są na pewno), można też polonisty zapytać (np. w szkole podstawowej w tej miejscowości). Najlepiej sprawdzić na miejscu. Powiem Ci, że ja reguł nie przestrzegam i odmieniam jak mi wygodniej, często tak jak ludzie mówią piszę, chociaż reguły są inne!
Łucja
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Próbowałeś w poradniach uniwersyteckich zadać to pytanie np. http://www.poradniajezykowa.us.edu.pl/azymek5 pisze:Witajcie!
Piszę rozprawkę o moim rodzie. Pojawił się problem z odmianą nazwy wsi Borowe (XVIII wiek) w parafii Brok. Jak jest poprawniej: mieszkał w Borowie, czy też w Borowem? A może nie odmieniać nazwy? Kto mi doradzi?
Edek
____
Krystyna
-
AUTOR TEMATU - Posty: 318
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witajcie!
Przyznaję, bez bicia, że to mój pierwszy problem z nazwą miejscowości. Trzeba będzie się pokłonić fachowcom uniwersyteckim i oczekiwać odpowiedzi.
Edek
Przyznaję, bez bicia, że to mój pierwszy problem z nazwą miejscowości. Trzeba będzie się pokłonić fachowcom uniwersyteckim i oczekiwać odpowiedzi.
Edek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 318
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witajcie!
Oto jaką otrzymałem odpowiedź od dr hab. Katarzyny Wyrwas kierownika Poradni Językowej IJP UŚ:
Nazwy miejscowe rodzaju nijakiego, zakończone w mianowniku na -e i mające odmianę przymiotnikową, zachowują w narzędniku i miejscowniku staropolską, nieco już dziś archaiczną końcówkę -em, np. w Zakopanem, w Wysokiem Mazowieckiem, w Bornem-Sulinowie.
Jeśli nazwa ma postać Borowe, to zdecydowanie „w Borowem”. Można także użyć formy „we wsi Borowe”, ale nada to wypowiedzi â pewnie niepotrzebnie â wydźwięk urzędowy.
I już zastosowałem w tekście. Oczywiście "mieszkali w Borowem"
Edek
Oto jaką otrzymałem odpowiedź od dr hab. Katarzyny Wyrwas kierownika Poradni Językowej IJP UŚ:
Nazwy miejscowe rodzaju nijakiego, zakończone w mianowniku na -e i mające odmianę przymiotnikową, zachowują w narzędniku i miejscowniku staropolską, nieco już dziś archaiczną końcówkę -em, np. w Zakopanem, w Wysokiem Mazowieckiem, w Bornem-Sulinowie.
Jeśli nazwa ma postać Borowe, to zdecydowanie „w Borowem”. Można także użyć formy „we wsi Borowe”, ale nada to wypowiedzi â pewnie niepotrzebnie â wydźwięk urzędowy.
I już zastosowałem w tekście. Oczywiście "mieszkali w Borowem"
Edek