UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Niechęć wobec profesjonalistów - skąd to się bierze?

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
qendi

Niechęć wobec profesjonalistów - skąd to się bierze?

Post autor: qendi » czw cze 09, 2016 5:23 pm

Czytając polskie fora i blogi poświęcone genealogii można bez trudu dostrzec, że profesjonalni genealodzy oraz firmy genealogiczne nie cieszą się u nas uznaniem. Wręcz przeciwnie, oskarża się ich o wiele złych i nieetycznych praktyk. Ciekawi mnie dlaczego?

Przecież wiele z tych firm (np. ta w której pracuję na co dzień) jest jak najbardziej uczciwych i po prostu zarabia pieniądze świadczeniem porządnych usług. Mimo to jednak i tak genealodzy amatorzy twierdzą, że to oszuści. Co ciekawe gdy zapytałem o to na innym forum genealogicznym wpis został momentalnie usunięty. Czyżbym tknął drażliwy temat? Oświećcie mnie proszę co jest złego w profesjonalnych firmach badawczych?

Pozdrowienia z ciemnej strony mocy.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Niechęć wobec profesjonalistów - skąd to się bierze?

Post autor: wicy » czw cze 09, 2016 8:00 pm

Zadałeś pytanie na złym forum :F Na tym temat nie zostanie usunięty.
Ze strony admina powiem, że przedstawiciele ciemnej strony są traktowani tak jak inni. O wielu z nich ogół użytkowników nawet nie wie lub nie specjalnie kojarzy ich działalności gospodarczej z aktywnością w internecie. Oczywiście dopóty, dopóki nie spróbują wiązać aktywności forumowej ze swoją działalnością - to jest tępione.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Greg40
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Re: Niechęć wobec profesjonalistów - skąd to się bierze?

Post autor: Greg40 » pt cze 10, 2016 12:13 am

Czy na złym forum to Wicy temat do dyskusji. Qendi "przypadkiem" zapomniał dodać, że w treści usuniętego postu jak i również w podpisie ,pojawiły się linki do witryny propagującej jego komercyjną działalność. Post został potraktowany jako reklama, a o przyczynie usunięcia użytkownik poinformowany.

Nie wiem gdzie qendi bez trudu dostrzega złe opinie o firmach genealogicznych. Jest lub raczej była ich znikoma ilość i zapracowały na nią pseudofirmy bazujące głównie na darmowych bazach indeksów i bez zażenowania wyciągające rękę po "ciężko zarobiony" grosz. Wraz z powszechniejszym dostępem dokumentów on-line pseudofirmy poznikały.

Nie mam pojęcia również gdzie słyszał (taką opinię wyraził dzisiaj w innym miejscu internetu) o krążącym stereotypie, że genealodzy amatorzy to grupa zakompleksionych kolesi a nie ktoś z czyją opinią należy się liczyć.
Grzegorz Kociubowski
http://gkociubowski.vipserv.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”