UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rodem z Małopolski ..-książka

Informacje o nowościach w bibliotekach, ciekawych książkach, opracowaniach, monografiach itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Rodem z Małopolski ..-książka

Post autor: helenka13 » ndz sie 07, 2016 5:13 pm

Witam wszystkich serdecznie

Już jest książka , prawie w całości rozdysponowana.Nakład nieduży[ posiada nr ISBN] , bo 150 egzemplarzy , ale była wydawana dzięki sponsorom rodzinnym.
Najważniejsze ,że książka jest na Zatorszczyźnie.
I jest dostępna we bibliotekach Uniwersyteckich , w Narodowej i w Jagiellonce, w publicznych;w Wadowicach , w Zatorze; we wszystkich parafiach gdzie byłam Zator, Palczowice , Woźniki -Zygodowice, Głębowice, Polanka Wielka, Leńcze , oraz w Archiwum Archidiecezjalnym przy Franciszkańskiej 3 ,w Krakowie, w NID przy ul.św.Tomasza w Krakowie.
A dalej będzie żyła własnym życiem i stanowiła materiał do badań [ pamiętnik z I wojny światowej, kroniki szkolne, kółka rolniczego, świadectwa szkolne z różnych szkół z lat 1897-1939, dowód tożsamości konia, umowy pańszczyźniane z 1810 r, i.t.p]
Przymierzałam się do niej w różny sposób a wyszedł taki rodzinny socjologiczny - historyczny dokument .
Tytuł
Rodem z Małopolski czyli historia rodziny Popielów...

Rozdział pierwszy zawiera wszystkie dane przodków w logicznym porządku czasowym , w oparciu o dokumenty i dostępną literaturę , wraz z tablicami genealogicznymi.
Udokumentowałam przeszło 200 lat życia moich przodków.Drzewo genealogiczne zastało celowo przedstawione w postaci pojedynczych gałęzi , aby głębiej przeanalizować dzieje potomków Józefa Popiela z Zygodowic[ od początku XVIII wieku do końca II wojny światowej], rodem prawdopodobnie z Leńcz. Tabele genealogiczne umieszczone są w tekście.
Wydrukowanie i umieszczenie składanej wkładki drzewa wszystkich potomków głowy rodu na końcu książki zawsze jest mało czytelne w takim formacie A 5 i czytelnik rzuca okiem i nic z tego nie wynosi oprócz doznań estetycznych jeśli drzewko jest ładnie ulistnione .
Bez problemu uzyskałam zgodę takich instytucji jak Narodowy Instytut Dziedzictwa [ NID]w Warszawie i Krakowie, Urzędu m. Zatora,. Muzeum Etnograficzne w Krakowie na publikacje dokumentów czy zdjęć.

Rozdział drugi to wspomnienia miastowego dziecka, nastolatki, na wsi małopolskiej w latach 1955-1969.

Rozdział trzeci stanowi dokumentację mojej pracy genealoga z lat 2006-2014.

Samą książkę pisałam półtora roku. Z wydawcą pracowałam bite trzy miesiące , dzień po dniu.Drukarnia sprawdziła się bardzo dobrze.

Książka zawiera spis literatury, indeks nazwisk , miejscowości ,spis tablic genealogicznych.Liczy 225 stron , jest w formacie A 5, zdjęcia czarno-białe w tekście , 12 wkładek kolorowych.

Mając doświadczenie z okresu pracy zawodowej , nie sprawiła mi dużych trudności a wręcz przeciwnie zdobyłam następne doświadczenie i oczywiście radość w rodzinie , poruszenie w wiosce Palczowice.Ciekawe recenzje.... czytelników, ale też fachowców rodzinnych ,których zaskoczyłam .

Dzielę się z Wami tą radością i pozdrawiam Was wszystkich serdecznie tu oficjalnie dziękując tym wszystkim, którzy pomagali mi w tej wędrówce genealogicznej[ forgen też jest w rozdziale podziękowania , podobnie jak genealodzy].Helenka z Wrocławia. :sun:
strona tytułowa.jpg
okładka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Re: Rodem z Małopolski ..-książka

Post autor: Łucja » ndz sie 07, 2016 8:08 pm

Gratulacje, pomyśl o Centralnej Bibliotece Wojskowej w Warszawie, jeżeli jest tam o wojnie także.
I tak nieśmiało zapytam, czy nazwisko Rościszewski Ci tam nie mignęło czasami, a imię Gustaw. Prapradziadek był rządcą w Rudze, koło Zatora, i chyba tam zmarł (po 1886 r.).

Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje!
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Re: Rodem z Małopolski ..-książka

Post autor: helenka13 » ndz sie 07, 2016 9:23 pm

Łucjo, dziękuję pięknie ,
niestety nie natchnęłam się na Twojego krewnego .Możesz sprawdzić telefonicznie na Franciszkańskiej 3 w Archiwum czy mają kopie metryk tej parafii.
Moi Popiele; dwaj mają teczki w CAW-ie, a trzeci legionista w Sulejówku. Starczy im. Pozdrawiam Helenka :calus:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblioteki, książki, monografie”