Chciałbym prosić użytkowników Forgena o pomoc w dwóch sprawach. Od momentu, kiedy zacząłem zbierać informacje o historii mojej rodziny minął już ponad rok czasu. Dowiedziałem się już bardzo wiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę początkowy stan mojej wiedzy.
Udało mi się ustalić powiązania rodzinne m.in. pomiędzy rodzinami Runge, Bartsch, Rzewuskich czy Więckowskich, czyli bocznych gałęzi w moim drzewie. Wciąż jednak wielką niewiadomą są dzieje mojego 3 x pradziadka, Władysława Misky. Na pewno ważnym faktem dla niego był ożenek z Walerią Runge, wnuczką Jana Fryderyka Runge, właściciela m.in. majątku Dmytrowice k. Radymna. Jan Fryderyk zmarł ok. roku 1832. Postępowania spatkowe toczyły się latami. Ciekawym dokumentem, dotyczącym właśnie tych postępowań, było ogłoszenie w Gazecie Lwowskiej z 1844 r., w którym jako strony postępowania wymienieni są przedstawicieli m.in. takich rodzin jak: Grabińścy, Jabłonowscy, Grocholscy, Wisłoccy, Malczewscy, Głogowscy, czy Borowscy (wymieniana jest Salomea Runge Borowska). http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... h&seite=19
Ja oczywiście sprawdziłem je i rzeczywiście, były to osoby ze sobą spokrewnione. Dalej jednak nie umiem wytłumaczyć, w jaki dokładnie sposób powiązane były one z rodziną Runge. Może ktoś z Was miałby pomysł, w jaki sposób mógłbym rozwikłać tę zagadkę? Może to mogłoby mnie przybliżyć do ustalenia tego, co stało się z Władysławem Misky?
Drugą sprawą jest ustalenie, w jakim stopniu i poprzez kogo Władysław Misky został wymieniony w sprawozdaniu Komisji Fizjograficznej z 1870 r. jako właściciel majątku położonego na Podolu - Słowity? Mi udało się jedynie dotrzeć do informacji mówiących, że w wieku XIX właścicielami Słowity były rodziny Strzeleckich, Chrząszczów i Wolfartów.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rodzinne zagadki
Moderator: Moderatorzy