UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Opowieści i wspomnienia

Miejsce na opisy ciekawych przypadków, historii, zdarzeń, na które trafiliście we własnych poszukiwaniach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: Opowieści i wspomnienia

Post autor: Ewa Chojnowska » ndz cze 10, 2012 6:35 pm

No to dodam jeszcze jedno określenie dla końcowych kromek chleba-piętka. Niestety nie wiem z jakiego to regionu, bo w domu mieszały się wpływy językowe z różnych regionów Polski :)
Pozdrawiam
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz cze 10, 2012 6:41 pm

Ewa Chojnowska pisze:No to dodam jeszcze jedno określenie dla końcowych kromek chleba-piętka. Niestety nie wiem z jakiego to regionu, bo w domu mieszały się wpływy językowe z różnych regionów Polski :)
Pozdrawiam
Ewa
Całe życie myślałem, że tak naprawdę się nazywają końcówki chleba. :D
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

W_Pietka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: W_Pietka » pn lis 26, 2012 1:00 pm

Znam jeszcze jedno określenie końcówki chleba: skrajka.

U mnie w domu mówiło się: piętka, skrajka. Na świeże piętki nigdy nie brakowało chętnych. Towar niestety deficytowy. Poza tym, hmm jak by to precyzyjnie ująć by nie było niedomówień;))... Poza tym "plastry" chleba mówiło się: kromka, pajda. np pajda chleba ze smalcem... mmmmm

Ostatnio doszedłem do wniosku, że obecnie wypiekany chleb, jest imitacją chleba. Taki wymuskany, wygładzony, że nawet nie ma gdzie i jak świeżej skórki oberwać. A ileż to razy, taki świeży chleb, nim dotarł do domu, był "obdziobany".
Z poważaniem

Wojciech Piętka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe przypadki”