UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ilu tych mężów - taka sobie ciekawostka!

Miejsce na opisy ciekawych przypadków, historii, zdarzeń, na które trafiliście we własnych poszukiwaniach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Ilu tych mężów - taka sobie ciekawostka!

Post autor: mariamazur » pn lip 14, 2014 7:29 pm

W środę 28 stycznia 1829 roku Powszechny Dziennik Krajowy donosił o otwarciu spadku po czterokrotnej wdowie. Dziedziczył piąty małżonek: Obrazek
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Ilu tych mężów - taka sobie ciekawostka!

Post autor: Ynicz » pn lip 14, 2014 11:58 pm

Obrazek

Taką samą ilość znalazłem kiedyś w Warszawie :)
Sytuacja miała miejsce 19 lat później. Ciekawe, że dwa razy zapisano drugi ślub jako "powtórny", co oczywiście błędem nie jest, ale może byli podobnie uczeni?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » ndz sie 10, 2014 10:31 am

Witajcie,
a tak myślę ,że to taki ichniejszy skrót językowy: wyszła powtórnie czyli drugi raz.
W naszych czasach to może się kojarzyć trochę inaczej ;wyszła powtórnie za mąż np po rozwodzie za tego samego osobnika , za nowego lub też po prostu drugi raz.
A jak byśmy my napisali? Pewnie Iv.IIv. IIIv.IV voto. :lol:
Pozdrawiam Helenka.

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz sie 10, 2014 4:11 pm

Nie wiem w czym widzicie sensację, żaden błąd, ani skrót językowy. Tak kiedyś pisano, jak najbardziej poprawnie. Wyszła za mąż powtórnie, czyli po raz wtóry, dziś byłoby po raz drugi. Wtóry to archaiczna forma dzisiejszego liczebnika drugi, ma wiele znaczeń ale ponieważ nowsza forma wyparła to pierwsze znaczenie, dziś jest używana głównie w znaczeniach pozostałych:
http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/9334/wtory/
Od tego liczebnika pochodzi nazwa drugiego dnia tygodnia czyli wtorek, po rosyjsku drugi, to do dziś vtoroj.
Jeśli kojarzycie takie archaiczne liczebniki ułamkowe jak półtrzecia=2,5, półczwarta=3,5 to dodam, że nadal w użyciu bywa półtora/półtorej czyli zniekształcone pół+wtora=1,5

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz sie 10, 2014 6:39 pm

Nikt tu żadnej sensacji nie widzi.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe przypadki”