W akcie chrztu z parafii Chłopice znalazłem jedną z informacji, którą od jakiegoś już czasu poszukiwałem, czyli kto był mężem Luizy, siostry mojego 4 x pradziadka, Roberta Runge. Oczywiście bardzo mnie to znalezisko cieszy. Tyle że natychmiast powstały następne pytania w związku z niezrozumiałym dla mnie zapisem w metryce chrztu http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1. Po pierwsze - czego dotyczą daty w rubryczkach, w których zazwyczaj podawane są dzień urodzin i dzień chrztu dziecka? W przypadku mojego "delikwenta" wygląda, jakby były podane pełne daty - jeśli dobrze rozumiem w rubryczce "urodzony" pojawia się data 5.1.1870 a w "ochrzczony" 2.9.1893 Dodatkowo pod tymi datami jest napis Leopoli, sugerujący jakiś związek z Lwowem??
Nie umiem też niestety odcyfrować wielu informacji. Jak miało na imię to dziecko? Jego ojcem był chyba Ferdynand Bartsch (tak by wynikało z tej informacji: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... jv38uv3lTA. Czy dobrze to odczytałem, że Ferdynand był dzieckiem Jana Bartscha i wspomnianej Luizy Runge?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Chrzest - dziwne daty ...
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: Chrzest - dziwne daty ...
Januszu - podaj chociaż numer skanu, bo przecież trudno by ktoś kto chce pomóc przeglądał księgę w poszukiwaniu aktu, którego nie możesz odczytać. Czy to parafia grecko-katolicka czy rzymsko-katolicka?
Nie rozumiem czego nie możesz przeczytać - popatrz na daty a łatwiej ustalisz kto był czyim synem.
Grażyna
Nie rozumiem czego nie możesz przeczytać - popatrz na daty a łatwiej ustalisz kto był czyim synem.
Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Przepraszam - nie zauważyłem, że link który podałem nie prowadzi od razu do właściwej strony, tylko do całości
Oto "namiary" na konkretną stronę:
Skan 56, pozycja 15 (http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1)
Zastanawiają mnie dwie wspomniane przeze mnie daty - wpisane w rubryki dnia urodzin i chrztu - nie chodzi chyba o to, że dziecko urodziło się w 1870 r. a ochrzczone zostało 23 lata później? Wiem już jak brzmią wszystkie nazwiska podane w tym skanie, dzięki dodatkowej informacji z linka o rumuńskiej rodzinie Ghika. Jedyną rzeczą, której nie umiem odcyfrować, jest imię ochrzczonego dziecka ...

Skan 56, pozycja 15 (http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1)
Zastanawiają mnie dwie wspomniane przeze mnie daty - wpisane w rubryki dnia urodzin i chrztu - nie chodzi chyba o to, że dziecko urodziło się w 1870 r. a ochrzczone zostało 23 lata później? Wiem już jak brzmią wszystkie nazwiska podane w tym skanie, dzięki dodatkowej informacji z linka o rumuńskiej rodzinie Ghika. Jedyną rzeczą, której nie umiem odcyfrować, jest imię ochrzczonego dziecka ...
Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Nie znam laciny ale moim zdaniem Malgorzata* urodzila sie we Lwowie 5.1.1870 r. a chrzest odbyl sie 2.8.1893 r.
w parafii Chłopice. Dlaczego? czyzby nie byla ochrzczona po narodzeniu ?, moze byla prawoslawna a chciala wyjsc
za katolika
* imie dziecka odczytuje Margarithe czyli Malgorzata.
Pozdrawiam
Grazyna
w parafii Chłopice. Dlaczego? czyzby nie byla ochrzczona po narodzeniu ?, moze byla prawoslawna a chciala wyjsc
za katolika

* imie dziecka odczytuje Margarithe czyli Malgorzata.
Pozdrawiam
Grazyna
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dzięki za odcyfrowanie imienia Małgorzata 
Wygląda na to, że mam jeszcze jedną tajemnicę do wyjaśnienia - tym razem dla odmiany z chrztem
Zapewne było tak jak mówisz- mogłą być protestantką, lub prawosławną a chciała wyjść za katolika ...
Zastanawiam się tylko, czy ta Małgorzata to Maria, którą mam już w drzewie, czy jednak to jest siostra Marii - mogła być przecież dwojga imion ... Może uda się to potem jakoś ustalić ...

Wygląda na to, że mam jeszcze jedną tajemnicę do wyjaśnienia - tym razem dla odmiany z chrztem

Zastanawiam się tylko, czy ta Małgorzata to Maria, którą mam już w drzewie, czy jednak to jest siostra Marii - mogła być przecież dwojga imion ... Może uda się to potem jakoś ustalić ...
Janusz