Chciałam podpytać mądrzejszych od siebie, jak w okresie XV, XVI wieku wyglądała sprawa z nazwiskami u szlachty. Brak mi na ten temat jakiejś usystematyzowanej wiedzy.
O ile dobrze pojmuję, w XIV oraz w XV wieku jako „nazwiska” w dzisiejszym tego słowa znaczeniu funkcjonowaly imiona wraz miejsowościami, np. Jan z Brzezin. Ale jak rozróżniano Janów w przypadku kiedy wieś była rozdrobniona i było w nich dwóch czy trzech Janów, każdy z innego ojca?
Wracając do tematu: ów Jan z Brzezin stawał się Brzezińskim, lub z Brzezin Brzezińskim tak gdzieś w XVI wieku. Spotkalam się jednak z zapisami typu: Jan Brzezinski s. Myszkowski. Jak to rozumieć? Że Jan zakupił / odziedziczył /wżenił się w majątek Myszkowskich? Czy jego dzieci posługiwały się więc dwoma nazwiskami, czy w zależności od tego, gdzie kto został (lub co dostał), to przejmował nazwisko przypisane do majątku?
Kiedy niezmienność nazwisk u szlachty została uregulowana prawnie?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dziedziczenie nazwisk u szlachty
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 628
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Dziedziczenie nazwisk u szlachty
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
Re: Dziedziczenie nazwisk u szlachty
Asiu, dwaj bracia Jan i Stanislaw w XV wieku na Mazowszu moga byc przykladem tworzenia i dziedziczenia nazwisk.
Podzielili sie majatkiem. Jan wzial Karniewo + a Stanislaw Mlodzianowo +. Jan wolal sie z Karniew a pozniej Karniewskim a Stanislaw z Mlodzianowa a nastepnie Mlodzianowskim.
Mlodzianowscy nadal istnieja w rejonie Przasnysza.
Podzielili sie majatkiem. Jan wzial Karniewo + a Stanislaw Mlodzianowo +. Jan wolal sie z Karniew a pozniej Karniewskim a Stanislaw z Mlodzianowa a nastepnie Mlodzianowskim.
Mlodzianowscy nadal istnieja w rejonie Przasnysza.
Zbyszek Maderski
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Witaj Asiu
U mnie podobna sytuacja. Wśród "moich" Piaskowskich (I połowa XVII wieku województwo sieradzkie):
Jakub Piaskowski seu Kostrzewski
Mikołaj Piaskowski seu Rakowski
Pozdrawiam
Piotrek
U mnie podobna sytuacja. Wśród "moich" Piaskowskich (I połowa XVII wieku województwo sieradzkie):
Jakub Piaskowski seu Kostrzewski
Mikołaj Piaskowski seu Rakowski
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Asiu, a znasz może „Nazwiska polskie” J.S. Bystronia? Jest tam dużo ciekawych informacji, m.in. przykład ewolucji nazwiska jednego rodu począwszy od XV w.
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
-
AUTOR TEMATU - Posty: 628
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi.

Ja szukam niedaleko, bo w województwie kaliskim, połowa XVI wiekuDiabołek81 pisze:Witaj Asiu

Dawno temu wpadła mi w ręce ta książka, zupełnie o niej zapomniałam, tak mnie pochłonęły w ostatnim czasie "studia" nad szlachtą ze wschodniej Wielkopolskiewabo pisze:Asiu, a znasz może „Nazwiska polskie” J.S. Bystronia? Jest tam dużo ciekawych informacji, m.in. przykład ewolucji nazwiska jednego rodu począwszy od XV w.

Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Miedzy 1601 a 1633.Kiedy niezmienność nazwisk u szlachty została uregulowana prawnie?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.