UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zakrzewscy z Zelgoszczy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 349
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Zakrzewscy z Zelgoszczy
Witam
Poszukuję informacji o rodzinie Zakrzewskich, dziedziców wsi Zelgoszcz w parafii Dobra (wymienieni w Regestrze Diecezjów Czajkowskiego ) i powiązanych z nimi rodzin Piaskowskich,Olszewskich,Luberadzkich/Liberadzkich. Moim przodkiem jest Urodzona Bibianna Barbara Zakrzewska córka Urodzonych Ludwika i Tekli z Piaskowskich. Ludwik syn Marcina i Jadwigi z Olszewskich był dziedzicem części we wsi Zelgoszcz (zmarł w 1813 roku w wieku 65 lat). Jego drugą żoną była Urodzona Tekla Luberadzka córka Bartłomieja. Jak do tej pory nie udało mi się ustalić jakim herbem mogli się pieczętować Zakrzewscy z Zelgoszczy. To samo dotyczy się Piaskowskich ( herb Junosza?),Olszewskich i Luberadzkich.
Czy ktoś z Państwa posiada jakieś informację na temat tych rodzin?
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Piotrek
Poszukuję informacji o rodzinie Zakrzewskich, dziedziców wsi Zelgoszcz w parafii Dobra (wymienieni w Regestrze Diecezjów Czajkowskiego ) i powiązanych z nimi rodzin Piaskowskich,Olszewskich,Luberadzkich/Liberadzkich. Moim przodkiem jest Urodzona Bibianna Barbara Zakrzewska córka Urodzonych Ludwika i Tekli z Piaskowskich. Ludwik syn Marcina i Jadwigi z Olszewskich był dziedzicem części we wsi Zelgoszcz (zmarł w 1813 roku w wieku 65 lat). Jego drugą żoną była Urodzona Tekla Luberadzka córka Bartłomieja. Jak do tej pory nie udało mi się ustalić jakim herbem mogli się pieczętować Zakrzewscy z Zelgoszczy. To samo dotyczy się Piaskowskich ( herb Junosza?),Olszewskich i Luberadzkich.
Czy ktoś z Państwa posiada jakieś informację na temat tych rodzin?
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Re: Zakrzewscy z Zelgoszczy
Dla identyfikacji Piaskowskich i Olszewskich zbyt mało danych. Samo nazwisko nic nie daje. Olszewska może pochodzić od Olszewskich h. Prus II (patrz mój artykuł w Gensie rocznik 2007/2008), ale przy tym stanie danych to wróżenie z fusów.Panie Waldemarze czy ma Pan może jeszcze jakieś informacje o moich Zakrzewskich z Zelgoszczy a także Piaskowskich i Olszewskich? Więcej danych zamieściłem w wątku Zakrzewscy z Zelgoszczy. Skąd pochodzi informacja o herbie Jelita posiadanym przez tą rodzinę?
Będę wdzięczny za każdą informację
Pozdrawiam
Piotrek
Proszę podać więcej informacji o wcześniejszym pokoleniu, daty i co ważniejsze posiadane majątki lub przynajmniej miejsca gdzie i kiedy siedzieli?
Jeśli tego nie wiesz - to ustal, bo bez tych informacji będziesz otrzymywał szarlatańskie odpowiedzi, jak od pewnego "specjalisty" od kilku publikacji na sąsiednim forum

Chyba, że trafisz na kogoś, kto akurat ma rozpracowaną tę konkretną rodzinę.
W sprawie Zakrzewskich, podałem jedynie do którego herbu sami się przyznawali, a nie który im przysługiwał.
Zakrzewscy z Zelgoszczy zeznali przed Heroldią, że są h. Jelita (AGAD, II Rada Stanu, sygn 146, mikrofilm: A-29166, s. 350). W tym przypadku nie wydaje się, aby zełgali, co akurat przy legitymacjach było powszechne, ale pewności nie mam, bo mnie oni akurat nie interesują. Jeśli jednak przyszli w te okolice z powiatu sochaczewskiego z parafii kozłowskiej, to gadali głupoty, bo tam siedzieli Trzaskowie.
Masz więc pole do popisu dla własnych badań.
-
Witam ponownie
Panie Waldemarze dziękuję bardzo za tą informację o Zakrzewskich. Co do Piaskowskich: prawdopodobne miejsce zasiedzenia Besiekierz Rudny i Nawojowy w Parafii Gieczno lub Dąbrówki w Parafii Zgierz ; Olszewskich - Mroga Dolna lub Górna w Parafii Brzeziny, choć w grę może wchodzić też jakaś wieś w parafii Dobra lub Stryków(np.Swędów):
''Około r. 1789 ulokowano 10 olędrów we wsi królewskiej Swędowie, znajdującej się w powiecie brzezińskim. Nie poprzestano tutaj na osiedleniu jednej grupy, gdyż w dalszym ciągu przybywali pojedyńczy osadnicy. Wieś tę posiadał w tym czasie Tadeusz Błociszewski, generał - major wojsk koronnych będący również jednym z posłów łęczyckich na Sejm Czteroletni. Ten zamożny szlachcic posiadał 6 wsi dziedzicznych w powiecie orłowskim. Poprzednio wieś ta, której role drzewami zarosły, pozostawała w rękach ubogiego szlachcica, Olszewskiego. Szaraczek ten próbował własnymi rękami karczować ziemię, ale wyrudowane przez niego grunta zagrabiane były przez majętniejszych sąsiadów. Dopiero po objęciu tej posiadłości przez bogatego wpływowego Błociszewskiego i po sprowadzeniu na to miejsce olędreów mogła nastąpić odbudowa tej wyludnionej wsi''.
Lustracja z r. 1765, „-- nie znajdujemy, tylko jedną chałupę w której tenże Olszewski siedzi i przy nim komornik się mieści. A grunta wszystkiem borem i lasami zarosłe, które potrosze własnemi rękami swemi dobywa tenże Imć Pan Olszewski. --. Skarży się Imć Pan Possessor na Ichmciów panów Zakrzewskich, dóbr wsi Zelgoszczy dziedziców, iż mu na własnym J.K.Mci gruncie, prawu jego dozywotniemu podległym wydobywać zabraniają i właśnie na tymże gruncie królewskim z zapoceniem czoła, rękami jego wydobytą nowinkę z lasami przywłaszczają i szkody w tych borach czynią --, ASK, oddział XLVI, nr 160, k. 96 - 96v., E. Piotrowski, Summariusz królewszczyzn w całej Koronie Polskiej, Żytomierz 1861, s. 58
A z Zakrzewskimi mam problem:
Uzyskałem taką informację, dzięki Pani Łucji - Zakrzewski h. Jelita, od Antoniego którego ojciec Jakub byl przed r. 1760 dz. wsi Zelgoszczy - prawnuk Joachim Tomasz (syn Franciszka i Marianny Gawłowskiej), dz. d. Zelgoszczy leg. 1837. Franciszek Zakrzewski to rodzony brat Ludwika Zakrzewskiego mojego przodka,ale w akcie zgonu Ludwika jako ojciec zmarłego jest podany Marcin Zakrzewski (a tutaj Antoni?), matka Jadwiga z Olszewskich.
A czy posiada Pan może jakieś informacje o rodzinie Białeckich ( Urodzony Stanisław Białecki) z tych okolic?
Oj chyba za dużo tych wątków.Z góry dziękuję za każdą informację lub wskazówkę do dalszych poszukiwań
Pozdrawiam
Piotrek
Panie Waldemarze dziękuję bardzo za tą informację o Zakrzewskich. Co do Piaskowskich: prawdopodobne miejsce zasiedzenia Besiekierz Rudny i Nawojowy w Parafii Gieczno lub Dąbrówki w Parafii Zgierz ; Olszewskich - Mroga Dolna lub Górna w Parafii Brzeziny, choć w grę może wchodzić też jakaś wieś w parafii Dobra lub Stryków(np.Swędów):
''Około r. 1789 ulokowano 10 olędrów we wsi królewskiej Swędowie, znajdującej się w powiecie brzezińskim. Nie poprzestano tutaj na osiedleniu jednej grupy, gdyż w dalszym ciągu przybywali pojedyńczy osadnicy. Wieś tę posiadał w tym czasie Tadeusz Błociszewski, generał - major wojsk koronnych będący również jednym z posłów łęczyckich na Sejm Czteroletni. Ten zamożny szlachcic posiadał 6 wsi dziedzicznych w powiecie orłowskim. Poprzednio wieś ta, której role drzewami zarosły, pozostawała w rękach ubogiego szlachcica, Olszewskiego. Szaraczek ten próbował własnymi rękami karczować ziemię, ale wyrudowane przez niego grunta zagrabiane były przez majętniejszych sąsiadów. Dopiero po objęciu tej posiadłości przez bogatego wpływowego Błociszewskiego i po sprowadzeniu na to miejsce olędreów mogła nastąpić odbudowa tej wyludnionej wsi''.
Lustracja z r. 1765, „-- nie znajdujemy, tylko jedną chałupę w której tenże Olszewski siedzi i przy nim komornik się mieści. A grunta wszystkiem borem i lasami zarosłe, które potrosze własnemi rękami swemi dobywa tenże Imć Pan Olszewski. --. Skarży się Imć Pan Possessor na Ichmciów panów Zakrzewskich, dóbr wsi Zelgoszczy dziedziców, iż mu na własnym J.K.Mci gruncie, prawu jego dozywotniemu podległym wydobywać zabraniają i właśnie na tymże gruncie królewskim z zapoceniem czoła, rękami jego wydobytą nowinkę z lasami przywłaszczają i szkody w tych borach czynią --, ASK, oddział XLVI, nr 160, k. 96 - 96v., E. Piotrowski, Summariusz królewszczyzn w całej Koronie Polskiej, Żytomierz 1861, s. 58
A z Zakrzewskimi mam problem:
Uzyskałem taką informację, dzięki Pani Łucji - Zakrzewski h. Jelita, od Antoniego którego ojciec Jakub byl przed r. 1760 dz. wsi Zelgoszczy - prawnuk Joachim Tomasz (syn Franciszka i Marianny Gawłowskiej), dz. d. Zelgoszczy leg. 1837. Franciszek Zakrzewski to rodzony brat Ludwika Zakrzewskiego mojego przodka,ale w akcie zgonu Ludwika jako ojciec zmarłego jest podany Marcin Zakrzewski (a tutaj Antoni?), matka Jadwiga z Olszewskich.
A czy posiada Pan może jakieś informacje o rodzinie Białeckich ( Urodzony Stanisław Białecki) z tych okolic?
Oj chyba za dużo tych wątków.Z góry dziękuję za każdą informację lub wskazówkę do dalszych poszukiwań
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
To delikatnie powiedziane.Oj chyba za dużo tych wątków.
1/ Jakie jest konkretne pytanie dotyczące Olszewskich, bo podajesz mi dwa cytaty, ale nie stawiasz problemu?
2/ Sprawy własności z tego okresu najlepiej sprawdzić w księgach sądowych.
3/ Z Zakrzewskimi już podawałem, że trzeba brać poprawkę na wszystko co zeznawano przed HKP. To wymaga weryfikacji, o ile oczywiście jest to możliwe ze względu na stan zachowanych źródeł.
Osobiście nie widzę sprzeczności pomiędzy Twoją wiedzą o ojcu Ludwika, a wypisem z legitymacji. Przecież tu nie ma ani słowa o ojcu Franciszka i jak twierdzisz, jednocześnie ojcu Ludwika!
Widzę, że uzyskałeś też pomoc na Genealogach. Jeśli jednak chcesz poważnie podejść do historii rodziny, to udaj się do AGAD lub zamów od nich skany dotyczące tej legitymacji. U Sęczysowej znajdziesz jeszcze jedno źródło (bodaj w Deputacji Szlacheckiej Guberni Warszawskiej). Zapisz sobie sygnaturkę i stronę lub kartę, a następnie złóż zamówienie.
4/Białeccy - i znowu pytanie wisi w próżni czasowej i przestrzennej. Jakie wioski i w jakim czasie? Konkretne osoby. Białeccy na pograniczu łęczyckiego i rawskiego pojawiają się w kilku miejscach. Nie widzę sensu wypisywania tu wszystkiego, bo to wymaga sporo czasu, a ja mam dość innych zajęć.
-
Witam
W Łęczyckich Inskrypcjach z 1759 roku znalazłem taką informację,chyba odnośnie ślubu:
Generosus Marcin Zakrzewski syn Generosus Antonii Zakrzewski i Generosa Katarzyna z Bonikowskich i Jadwiga z Olszewskich córka Generosus Andrzej Olszewski i Generosa Teresa Głowińska.
Przy Andrzeju Olszewskim pojawia się miejscowość Swędów. Tak jak pisałem wcześniej pewnie miejsce zasiedzenia Olszewskich.
W innym dokumencie z 1749 roku występuje Generosus Felicjan Zakrzewski(brat Antoniego) syn Generosus Jakób Zakrzewski i Generosa Miroszewska.
W dokumencie drugim przy Jakubie Zakrzewskim pojawia się miejscowość Jarochówek - może stamtąd przenieśli się do Zelgoszczy ?(gm.Daszyna powiat łęczycki), niedaleko są Miroszewice może stamtąd pochodzi jego żona Miroszewska?
Chociaż Miroszewscy dziedziczyli także na Smardzewie w Parafii Skoszewy ,Proboszczewicach parafii Zgierz i wsi Łążki bardzo blisko Zelgoszczy Zakrzewskich.
Co do Białeckich nie posiadam więcej informacji poza tymi które podałem wcześniej w wątku Stanisław Białecki-komornik sądowy
Zamówiłem ksera tych odnalezionych dokumentów, później podam więcej informacji.
Piotrek
W Łęczyckich Inskrypcjach z 1759 roku znalazłem taką informację,chyba odnośnie ślubu:
Generosus Marcin Zakrzewski syn Generosus Antonii Zakrzewski i Generosa Katarzyna z Bonikowskich i Jadwiga z Olszewskich córka Generosus Andrzej Olszewski i Generosa Teresa Głowińska.
Przy Andrzeju Olszewskim pojawia się miejscowość Swędów. Tak jak pisałem wcześniej pewnie miejsce zasiedzenia Olszewskich.
W innym dokumencie z 1749 roku występuje Generosus Felicjan Zakrzewski(brat Antoniego) syn Generosus Jakób Zakrzewski i Generosa Miroszewska.
W dokumencie drugim przy Jakubie Zakrzewskim pojawia się miejscowość Jarochówek - może stamtąd przenieśli się do Zelgoszczy ?(gm.Daszyna powiat łęczycki), niedaleko są Miroszewice może stamtąd pochodzi jego żona Miroszewska?
Chociaż Miroszewscy dziedziczyli także na Smardzewie w Parafii Skoszewy ,Proboszczewicach parafii Zgierz i wsi Łążki bardzo blisko Zelgoszczy Zakrzewskich.
Co do Białeckich nie posiadam więcej informacji poza tymi które podałem wcześniej w wątku Stanisław Białecki-komornik sądowy
Zamówiłem ksera tych odnalezionych dokumentów, później podam więcej informacji.
Piotrek
Szukam:
-
Witam
Nowi przodkowie
.Tak dla uporządkowania - wywód rodziny Zakrzewskich herbu Jelita.
Paweł Zakrzewski (?) x Eleonora Śleszyńska (?)
||
Jan Zakrzewski x Katarzyna Sułkowska
||
Jakub Zakrzewski x Ewa Śleszyńska
||
Antoni Zakrzewski x Katarzyna Bonikowska
||
Marcin Zakrzewski x Jadwiga Olszewska
||
Ludwik Zakrzewski x Eleonora Tekla Anna Piaskowska
||
Bibianna Barbara Zakrzewska
Pozdrawiam
Piotrek
Nowi przodkowie

||
||
||
||
||
||
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
-
Witam
Kolejna aktualizacja.
W księgach grodzkich łęczyckich - inskrypcje z 1640 roku znalazłem rarytas. Jest to najprawdopodobniej akt sprzedaży wsi Zelgoszcz braciom Janowi i Aleksandrowi Zakrzewskim synom Mikołaja.Wcześniej siedzieli w Mierczynie i Kosiorowie (parafia Góra św.Małgorzaty).Gwarancji nie daję,ale tak to wygląda
Cały czas uczę się rozgryzać te zapisy łacińskie
Kilka aktów dalej występuje Mikołaj Zakrzewski syn Piotra. W 1631 roku jest zapis Mikołaj Zakrzewski syn Piotra i Barbary Kossowskiej.
Paweł Zakrzewski był synem Jana.
Jak wszystko się sprawdzi to będę trzy pokolenia dalej
Piotr Zakrzewski (?) x Barbara Kossowska (?)
||
Mikołaj Zakrzewski (?)
||
Jan Zakrzewski (?)
||
||
||
||
||
||
||
Pozdrawiam
Piotrek
Kolejna aktualizacja.
W księgach grodzkich łęczyckich - inskrypcje z 1640 roku znalazłem rarytas. Jest to najprawdopodobniej akt sprzedaży wsi Zelgoszcz braciom Janowi i Aleksandrowi Zakrzewskim synom Mikołaja.Wcześniej siedzieli w Mierczynie i Kosiorowie (parafia Góra św.Małgorzaty).Gwarancji nie daję,ale tak to wygląda

Paweł Zakrzewski był synem Jana.
Jak wszystko się sprawdzi to będę trzy pokolenia dalej

Piotr Zakrzewski (?) x Barbara Kossowska (?)
||
Mikołaj Zakrzewski (?)
||
Jan Zakrzewski (?)
||
||
||
||
||
||
||
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
-
Witam
Mała korekta w wywodzie przodków Bibianny Barbary. Rodzicami Mikołaja nie byli Piotr Zakrzewski i Barbara Kossowska.Ten Piotr to Zboży Zakrzewski herbu Ogończyk.Ogończycy też dziedziczyli w tych okolicach (Wargawa,Sobota), łatwo się zamotać jak nie pisali się "Zboży". Ojcem "Mojego" Mikołaja był Maciej Zakrzewski piszący się z Mierczyna. Jego żoną mogła być Barbara Mierczyńska/Mirczyńska herbu Jastzębiec,ale tu jeszcze muszę się upewnić. Cześć Mierczyna była Zakrzewskich a druga Mierczyńskich.
Pozdrawiam
Piotrek
Mała korekta w wywodzie przodków Bibianny Barbary. Rodzicami Mikołaja nie byli Piotr Zakrzewski i Barbara Kossowska.Ten Piotr to Zboży Zakrzewski herbu Ogończyk.Ogończycy też dziedziczyli w tych okolicach (Wargawa,Sobota), łatwo się zamotać jak nie pisali się "Zboży". Ojcem "Mojego" Mikołaja był Maciej Zakrzewski piszący się z Mierczyna. Jego żoną mogła być Barbara Mierczyńska/Mirczyńska herbu Jastzębiec,ale tu jeszcze muszę się upewnić. Cześć Mierczyna była Zakrzewskich a druga Mierczyńskich.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: