UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Domańscy

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
natkajp

Domańscy

Post autor: natkajp » śr cze 13, 2012 7:52 pm

Witam. Jestem na tym forum nowa i zupełnie zielona. Dopiero zamierzam zacząć przygodę z poszukiwaniem informacji o moich przodkach. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

To są jedyne informacje, które otrzymałam od starszych członków mojej rodziny:

Moja babcia - Cecylia Domańska, ur. 20.04.1913 r. w Warszawie, córka Bronisława Leopolda Gustawa Domańskiego i Emilii Janiny z Wilkowojskich.
Pradziadek – Bronisław Leopold Gustaw Domański, ur. 24-02-1876 r. w Dębinie pow. Radomski , syn hr. (?) Władysława Domańskiego i hr. (?) Zuzanny z Okęckich Domańskiej.
Jego rodzeństwo:
- Jakub Domański, malarz, zmarł w Paryżu prawdopodobnie w latach 50-tych XX w.
- Maria Domańska, zakonnica
- Jan Domański

Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat moich przodków, zweryfikować, czy rzeczywiście należeli do rodu szlacheckiego.

Jeśli jest na forum ktoś, kto wie coś więcej na temat tej gałęzi rodu Domańskich, Wilkowojskich i Okęckich, to bardzo proszę o każdą informację.

Pozdrawiam

Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Domańscy

Post autor: Elizabeth » śr cze 13, 2012 9:39 pm

Witam!

Jak pani ma na imię, nie wiem, jak mam się zwracać.

Pani prapradziadkowie Władysław Domański z Domanina h. Larysza i Zuzanna z Okęckich oraz ich przodkowie, krewni i powinowaci są umieszczeni w Wielkiej Genealogii Minakowskiego M. J. Minakowski:

http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=4.649.188

Uzyska pani wiele cennych informacji po zalogwaniu na stronę:

http://wielcy.pl/

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

AUTOR TEMATU
natkajp

Post autor: natkajp » śr cze 13, 2012 9:43 pm

Mam na imię Jola. Bardzo serdecznie dziękuję za informacje - to już jakiś punkt wyjścia.

Goraco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » śr cze 13, 2012 11:15 pm

Pani Jolanto Przybyslawsko!
syn hr. (?) Władysława Domańskiego i hr. (?) Zuzanny z Okęckich Domańskiej.
Moze sobie Pani darowac to "hr", bo zadne hrabie.
Natomiast Domanscy, Okeccy i Wilkowujscy - owszem szlachta.
Przy czym Domanscy herbu Laryssa to szlachta sieradzka.
A czy niemilosiernie rozrodzeni Domanscy z ziemi lukowskiej to galaz tych pierwszych to smiem watpic.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
natkajp

Post autor: natkajp » czw cze 14, 2012 9:54 am

Nie wiem, czy Pan zauważył, ale owe "hr." napisałam ze znakiem zapytania, w celu weryfikacji między innymi tych informacji. Napisałam tylko to, co mi przekazali członkowie rodziny, a tak mi właśnie przekazali. Nie musiał Pan od razu tak ostro, wystarczyłaby zwykła informacja - zrozumiałabym. Poza tym na forum każdy ma swój nick, więc zwracanie się do kogoś z imienia i nazwiska chyba nie jest konieczne.
Jak już pisałam, jestem na tym forum nowa a informacje, które podałam, są jedynymi, które posiadam, dlatego chciałam je zweryfikować i dowiedzieć się czegoś więcej.
Mimo wszystko pozdrawiam.

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » czw cze 14, 2012 11:23 am

Jolu!
Witaj na forum :-)
Adam ma (niestety) taki styl i pewnie brak "cierpliwosci" dla -w jego mniemaniu - "dyletantow" i "uzurpatorow", ale wiedze ma .. tylko pozazdroscic :-)
pozdrawiam Beata
P.S nazwisko masz ladne , wiec nie ma sie czego wstydzic :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”