UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szulkowski z ziemi dobrzyńskiej

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jarek Garnek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Szulkowski z ziemi dobrzyńskiej

Post autor: Jarek Garnek » czw paź 20, 2011 9:41 pm

Witam

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie.
W akcie zgonu z 1829 roku z parafii Radzymin, Jakuba Szulkowskiego, który był dziadkiem szpitalnym znalazłem następujący zapis: "miał być rodem z Ziemi Dobrzyńskiej stanu szlacheckiego". Jakub zmarł w wieku 80 lat. Z innych aktów wiem, że miał żonę Teresę z Mikulskich.
Zastanawiam się czy informacja o szlacheckim pochodzeniu może być prawdziwa, czy też jest to legenda rodzinna (zgon zgłaszali inni dziadkowie szpitalni). Osobiście dziwi mnie pozycja społeczna Jakuba, który miałby wywodzić się ze szlachty.
Proszę o informację, czy na terenie Ziemi Dobrzyńskiej mieszkała szlachta nosząca nazwisko Szulkowski? Czy warto podjąć żmudne poszukiwania (w akcie zgonu brak dokładnego miejsca urodzenia) przodków Jakuba w ziemi dobrzyńskiej wśród szlachty?

Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Szulkowski z ziemi dobrzyńskiej

Post autor: Bozenna » pt paź 21, 2011 9:34 am

Dzien Dobry Jarek,
"Rodem z ziemi dobrzynskiej, stanu szlacheckiego" - nie ma dymu bez ognia,
szczegolnie, ze jest to akt zgonu z 1829 roku.
A jak wygladaja metryki jego dzieci ?

Narazie tylko kilka slow - specjalisci wypowiedza sie pewnie wieczorem.
1. Szulkowski - porownaj z nazwiskiem Sulkowski. Rodziny Sulkowskich pochodzenia szlacheckiego zamieszkiwaly ziemie kolo Plocka.
2. Mikulscy - rodzina szlachecka, ktorej korzenie sa w Zlotopolicach ( pow. Plonski).
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jarek Garnek

Post autor: Jarek Garnek » pt paź 21, 2011 4:52 pm

Witam

Dotychczas odnalazłem dwa akty w których jest informacja o Jakubie i jego córce Mariannie (według aktu zgonu jego jedyne dziecko).
1. Akt zgonu z 1824 r. Szymona Zadrożnego męża Marianny. Zgon zgłasza Jakub Szulkowski lat 76, dziadek szpitalny, teść zmarłego. Szymon był opisany jako wyrobnik.
2. Akt małżeństwa z 1825 r. Michała Łukasiaka i Marianny z Szulkowskich Zadrożnej wdowy lat 50, córki Jakuba Szulkowskiego dziadka szpitalnego przy kościele radzymińskim zostającego i niegdy Teresy z Mikulskich. Marianna w tym akcie jest opisana jako uczciwa.

Powyższe akty prawdopodobnie wskazują, że szlachectwo Jakuba jest mało prawdopodobne.
Odnosząc się do informacji Bożenny napiszę, że znalazłem w Genetece akt małżeństwa, który prawie pasuje do Jakuba i Teresy. Jest to akt z parafii Kroczewo z 1770 roku Jakub Szulkowski i Teresa Krawczka. Kroczewo jest położone bardzo blisko Złotopolic o których napisała Bożenna. Różnica w nazwisku młodej może wynikać z tego, że była wdową a jej panieńskie nazwisko brzmiało Mikulska. Ale to tylko hipoteza, którą chcę potwierdzić.

Pozdrawiam
Jarek Garnek

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » sob paź 22, 2011 11:26 am

Na genealodzy w wątku o Umińskich była kiedyś wspomniana Szulkowska:
"Czy ktoś potrafi powiązać :Helena Umińska po mężu Szpakowska ur.1909 w Prenclawicach k. Grudziądza, córka Franciszka i Anny Szulkowskiej." - post z 14.09.09.
Taka rodzina jest wymieniona w herbarzu (Gajla), że z łomżyńskiego koniec XVIII w.
Ale to Sulkowski/Sułkowski byłoby prawdopodobne jeśliby Ziemia Dobrzyńska miała być brana pod uwagę, tam dużo tego nazwiska.
Jakub ur. ok. 1749 r. przeżył w swoim życiu: wszystkie 3 rozbiory, Księstwo Warszawskie i zmarł już w Królestwie Polskim. dlaczego dziwi jego pozycja społeczna? Myślę, że wielu tak się "przekoziołkowało" w tamtym czasie. Samo ciągnięcie do miast, w pobliże miast, już może powodować taki efekt, bo nie każdy w mieście daje sobie radę, jak jest praca i zdrowie to OK, a jak nie ma? Z obserwacji - jak ktoś siedzi na miejscu nawet w biedzie jakoś przetrwa w znajomym otoczeniu i wśród swoich, a jak ruszy w świat, to loteria, albo się uda, albo nie uda.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » sob paź 22, 2011 12:57 pm

Jarek Garnek pisze:[...]Jakub Szulkowski lat 76, dziadek szpitalny, teść zmarłego[...]
[...]Jakuba Szulkowskiego dziadka szpitalnego przy kościele radzymińskim[...]

Powyższe akty prawdopodobnie wskazują, że szlachectwo Jakuba jest mało prawdopodobne.
Jacku, nie mozna wykluczac szlachectwa przodka wzmiankowanego w jego zgonie tylko dlatego, ze nie byl on bogaty i nie mial wlasnej ziemi. Czesc szlachty na przestrzeni lat bardzo biedniala i podupadala. Czesc szla do miast badz stawali sie rzemieslnikami, kupcami. Musieli podjac jakas prace by wyzyc. Twoj przodek nie majac wlasnej ziemi pewnie za mlodu byl wyrobnikiem. To pozwalalo mu przetrwac. A potem gdy juz sil nie starczalo zostal dziadkiem szpitalnym.
Jest bardzo wiele przypadkow rodzin w ktorych "legenda" o wczesniejszym szlachectwie nie przetrwala. Ale to nie znaczy, ze kazdy Sobieski czy Potocki jest szlachcicem ;)
Sama mam kilka podobnych przypadkow wsrod wlasnych przodkow wiec wiem co mowie. :)

-- Post scalono 22 paź 2011, 12:03 --
Jarek Garnek pisze: 2. Akt małżeństwa z 1825 r. Michała Łukasiaka i Marianny z Szulkowskich Zadrożnej wdowy lat 50, córki Jakuba Szulkowskiego dziadka szpitalnego przy kościele radzymińskim zostającego i niegdy Teresy z Mikulskich. Marianna w tym akcie jest opisana jako uczciwa.
A gdzie urodzona owa Marianna? Nie ma podane w slubie? Chodzi o Radzymin k. Plonska?
A co ze zgonem Teresy zony Jakuba? Nie udalo sie znalezc? Czy nie ma w nim informacji o rodzicach i miejscu urodzenia?
Ostatnio zmieniony sob paź 22, 2011 3:31 pm przez marta1044, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jarek Garnek

Post autor: Jarek Garnek » sob paź 22, 2011 2:12 pm

Witam

Niestety akt małżeństwa Marianny nie zawiera miejsca urodzenia. Chodzi o Radzymin w powiecie Wołomińskim.
Nie odnalazłem jeszcze aktu zgonu Teresy.
Obecnie swoje poszukiwania koncentruję wokół poszukiwania aktu małżeństwa Marianny z Szymonem Zadrożnym.

Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » sob paź 22, 2011 4:08 pm

A czy w zgonie Szymona Zadroznego cos ciekawego jest? Skad pochodzil? Rozumien, ze zgonu Marianny nie masz badz nie ma napisane w nim gdzie urodzona?
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jarek Garnek

Post autor: Jarek Garnek » sob paź 22, 2011 4:23 pm

Witam

W zgonie Szymona Zadrożnego znajduje się informacja, że był synem Józefa i Jadwigi Zadrożnych w Kraszewie zamieszkałych włościan.

Najbliższa do Radzymina wieś Kraszew leży w parafii Klembów i tam właśnie zamierzam kontynować poszukiwania. W genetece jest jeden akt małżeństwa, który chcę sprawdzić akt 1797 roku Szymon Zadrożny i Marianna Jasińska. Może Marianna była wdową gdy brała ślub z Szymonem.

Dziękuję za zaintersowanie.

Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob paź 22, 2011 6:55 pm

Szukajcie, szukajcie w tych Zadrożnych. Może połączymy nitki, bo sam nie mam czasu na swoją rodzinę :F
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » sob mar 02, 2013 12:29 am

trochę nie na temat...
ale nawiązując do ostatniej wypowiedzi Waldka -
- właśnie znalazłam ciekawe dokumenty na nazwisko Zadrożny - w parafii Przasnysz 1900 r. akt urodzenia nr 302, ale oprócz niego samego, są również adnotacje o ślubie i zgonie, a także o zmianie nazwiska z 1932 r. na Żadurski (sąd okręgowy w Płocku, Wydział Mława). Dodatkowo jest informacja, że w 1951 mieszkał w miejscowości Końskowola.
Może się komuś przyda.
Akt jest w poczekalni metryk: http://poczekalnia.genealodzy.pl/
a niedługo w metrykach docelowo
:pa:
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”