Witam
Szukam informacji o szlacheckiej rodzinie Pełczyńskich h. ? Jastrzębiec. (nie chodzi mi o linie Michała Pełczyńskiego).
A konkretnie przodków Feliksa Pełczyńskiego ur. ok. 1824 ożenionego z Petronellą Krajewską c. Adama i Apolonii Wyrzykowskiej
i jego siostry Konstancji po mężu Ferdynandzie Bojarska
rodzicami w/w byli Adam i Ewa.
W sieci znalazłem info o Annie Pełczyńskiej żonie Edmunda Szarnewskiego właścicieli Janowa koło Mińska Mazowieckiego.
Kim byli przodkowie Anny ?
"...Aniela ze Świdziańskich Lesiewska sprzedała dobra 24 sierpnia/25 września 1843 roku baronowi Sustawowi de Prechamps za sumę 150 tyś.złotych polskich. Już w roku następnym baron datą 13/25 kwietnia 1844 roku odstąpił Janów za sumę 220 tyś. złotych polskich Antoniemu Gisilerowi, który po niespełna trzech miesiącach 5/17 czerwca 1844 roku sprzedał dobra Annie z Pełczyńskich Edmundowej Szar-newskiej za 150 tyś. złotych polskich. Jeszcze w tym samym roku 1/13 grudnia 1844 r. kupił je na publicznej licytacji Nikodem Zrzelski za 34.500 rubli srebrem...."
http://www.minskmazowiecki.pl/turystyka/zabytki
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Pełczyńscy h. Jastrzębiec
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 89
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Pełczyńscy h. Jastrzębiec
Witam
Na podstawie aktu małżeństwa Konstancji Pełczyńskiej i Ferdynanda Bojarskiego z 1847 roku zweryfikowałem dane o rodzicach Konstancji
i jej rodzeństwa tj. Feliksa, Elżbiety i .....?.
Rodzice w/w to urodzony Antoni Pełczyński zm. przed 1847 r. i Ewa Adamczeska (Adamczewska) zm. po 1847 r. mieszkająca w Szańkowie parafia Hadynów

Na podstawie aktu małżeństwa Konstancji Pełczyńskiej i Ferdynanda Bojarskiego z 1847 roku zweryfikowałem dane o rodzicach Konstancji
i jej rodzeństwa tj. Feliksa, Elżbiety i .....?.
Rodzice w/w to urodzony Antoni Pełczyński zm. przed 1847 r. i Ewa Adamczeska (Adamczewska) zm. po 1847 r. mieszkająca w Szańkowie parafia Hadynów
Ryszard Drąg syn Franciszka syn Jana syn Andrzeja syn Tomasza syn Bartłomieja syn ?