Witam,
Chodzi o rodzinę Galińskich z parafii Krzemienica, w ziemi rawskiej. Około 1700-1755 występują jako nobilis i generosus lub nobilis ac generosus. Potem to nazwisko znika z ksiąg parafialnych tak do ok. 1768 roku. W 1768 roku zaczynają się znów pojawiać masowo Galińscy ale jako laboriosusy.
Wydaje mi się, że raczej mało to prawdopodobne by w XVIII w. nobilisy stali się laboriosusami. Ale w jaki sposób chłopi mogli przejąć nazwisko po szlachcie? Czy osiedli na ziemi, która wcześniej należała do nobilisów? Czy może służyli u tych nobilisów?
Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale większość Galińskich nobilisów i generosusów urodzona była z dwóch matek Galińskich (nobilis ac generosus) a ojców niewiadomych. Czy w takim wypadku mogło dojść do wyrzucenia tych nieślubnych dzieci poza obręb stanu szlacheckiego czy to niemożliwe?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
XVIII w. generosus laboriosusem? Czy to wogóle możliwe?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: XVIII w. generosus laboriosusem? Czy to wogóle możliwe?
Jesli nieslubny syn matki szlachcianki - to nie nalezal do stanu szlacheckiego.
Ta grupa zostala zaliczona do ludzi luznych, poddanych miejscowemu staroscie.
Starosta jak widac oddal ich w poddanstwo do jakiegos folwarku - i tak weszli do stanu chlopskiego.
Ta grupa zostala zaliczona do ludzi luznych, poddanych miejscowemu staroscie.
Starosta jak widac oddal ich w poddanstwo do jakiegos folwarku - i tak weszli do stanu chlopskiego.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.