Poszukując informacji na temat losów mojego 4x pradziadka, Władysława Misky'ego, dotarłem do informacji, iż był on wymieniany w Sprawozdaniu "Komisyi Fizyograficznej C.K. Towarzystwa Naukowego Krakowskiego" w 1870 r., s. 9, Kraków 1871, jako członek zamiejscowy, właściciel dóbr w Słowicie p. Podhajćzyki,
Chciałbym po pierwsze zapytać się, co oznaczał termin "członek zamiejscowy"- czy to, że nie mieszkał w wymienionym majątku? Nie ma zbyt wiele informacji na temat właścicieli majątku Słowita w czasie, który mnie interesuje. Są wzmianki że przed 1870 r. jego właścicielką była Joanna Strzelecka. Usiłuję odnaleźć jakieś powiązanie pomiędzy W. Misky'm a widocznymi w internecie właścicielami tego majątku, ale jak na razie słabo mi idzie. W późniejszym czasie jako właściciele wymieniana jest rodzina Traczewskich i Wolfarth. Jakoś jednak na razie nie umiem ich powiązać z moimi przodkami.
Znalazłem jakieś wzmianki o nim w Zbiorze Aleksandra Czołowskiego (http://www.agad.gov.pl/pomoce/AC.xml#restrictlink), lecz dotyczą one czasów wcześniejszych niż 1870 r. ...
Może ktoś podsunie mi jakiś pomysł, w jakim kierunku powinienem zwrócić poszukiwania?
W zasadzie tej samej kwestii dotyczy wzmianka tej samej komisji (tym razem z 1866 r.), podającej informację, że Władysław Misky był również członkiem zamiejscowym i właścicielem dóbr Olejów na Podolu. Tutaj sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana, bo w tym czasie wiadomo kto był właścicielem Olejowa - wymieniany kilka stron dalej, hr. Wodzicki, prezes tejże komisji ... Podpowiedziano mi, że być może chodzi o jakiś inny majątek, np. Olejów Korolówka, ale i tam wydaje się, że w tym czasie (1866), wiadomi są jego właściciele ... Czy to rzeczywiście może chodzić o jakieś rozliczenia spadkowe?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Słowita i Olejów - problem z ustaleniem właściciela
Moderator: Moderatorzy