UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bastian - Brzezińscy

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
mariola
Podziękowano: 1 raz

Bastian - Brzezińscy

Post autor: mariola » ndz cze 01, 2008 1:40 pm

Zaraz mnie licho weżmie :evil: piszę i wyskakuje że sesja wygasła do stu p....
Przepraszam że w temat wchodzę ale mam podobny problem amianowicie;Szukam herbu Bastian Brzezińskich i są herbu własnego :? a jak ten własny mam znależć skoro mam takie mizerne wiadomości o przodkach .Nawet książki w internecie otworzyć nie umiem :oops: .Chciałam zaglądnąć w ;Spis Przydomków Szlachty Pomorskiej (Kętrzyńskiego) interesują mnie dwie osoby Wawrzyniec Bastian Brzeziński 1761r i Andrzej Wnuk Lipiński .Jeśli mogę prosić o podpowiedz :) będę wdzięczna .Liber Chamorum znalazłam w bibliotece miejskiej obecnie czytam :)
Pozdrawiam i przepraszam że w temam wlaznełam :wink:
Mariola
Mariola Gruszczyńska

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Bastian - Brzezińscy

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz cze 01, 2008 2:59 pm

Bastian Brzeziński to typowe nazwisko złożone, gdzie pierwsza część oznaczała przydomek. Taka była kiedyś moda. Niestety nic mi nie wiadomo, aby rodzina ta posługiwała się herbem Bastian. W Spisie Przydomków Szlachty Pomorskiej, figuruje pod przydomkiem Bastian, Wawrzyniec Bastian Brzeziński w roku 1761.
Otóż herb własny Bastian, został przyznany Henrykowi Bastianowi, który być może należał do tej rodziny, ale tego niestety nie wiem.
Nobilitacja nastąpiła na sejmie 1790 i 1793 roku. Dokument wystawiono w Warszawie, 23 grudnia 1791 roku (VL IX, s. 192, nr 209, X, s. 341, nr 42)
Opis herbu możesz przeczytać u B. Trelińskiej w "Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVIII saec." Wydawnictwo UMCS Lublin 2001, s. 196 nr. 2176.
Rysunek obejrzysz u Juliusza Ostrowskiego w Księdze Herbowej Rodów Polskich, Warszawa 1897, a także u Tadeusza Gajla w "Herbach szlacheckich Rzeczypospolitej Obojga Narodów" Gdańsk 2003 str. 16.
W herbarzu 'Rodzina" Seweryna Uruskiego, w tomie I na str 106, można przeczytać dodatkową informację:
Rodzina niemiecko-saska, z której Henryk, kasyer generalny króla Stanisława Augusta, otrzymał 1790 roku nobilitacyę z herbem powyżej opisanym. Nie wiem, czy tej familii Fryderyk, kapitan wojsk pruskich, um. 1831 roku.
Podsumowując: prawo do herbu własnego Bastian, ma tylko rodzina pochodząca od Henryka Bastiana, a nie wszystkie rodziny o przydomku Bastian. Podejrzewam, że rodzina Bastian Brzezińskich, niewiele ma wspólnego z nobilitacją. Brak jest również wzmianki o rodzinie Bastian w dokumentach Heroldii KP, co mogło oznaczać, że nie było potomków i linia mogła wygasnąć.
Ale dość o samym Bastianie, który być może był tylko jednym z przedstawicieli większego rodu. Wróćmy do Brzezińskich.
Bastian Brzezińscy, to szlachta pomorska. Herb można znaleźć w uzupełnieniach do Siebmachera. Przedstawia on tarczę lewoskośnie ściętą, o barwach niewiadomych, w której polu górnym trzy róże, rzędem, lewoskośnie ponad linią podziału, a pod nią tak samo, ryba w lewo. Nad hełmem bez korony trzy strusie pióra.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
mariola

Post autor: mariola » ndz cze 01, 2008 6:15 pm

Dziękuję w skanach z przodkami jest Nobilem to wiem bo takowe posiadam .Pierwszym lub jak kto woli przodkiem najstarszym znalezionym jest dziadek mojego prapra dziadka Michaela i wszyscy oni mają Nobilem.Nie chodzi o tą nobilitację bo Brzezińskich z majej strony już brak .Ostatnią zmarłą osobą była moja babcia Marta urodzona jako Brzezińska .Ale ja bardzo ciekawa jestem wścibska ....Może historię rodziny chcę poznać :oops:
Mariola
Mariola Gruszczyńska

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz cze 01, 2008 6:27 pm

Mariolu, pytałaś o herb, więc podałem jego opis i źródło.
Sama jesteś dość oszczędna w informacjach.
Pierwszym lub jak kto woli przodkiem najstarszym znalezionym jest dziadek mojego prapra dziadka Michaela
Nie podajesz imienia owego dziadka, żadnych dat, nie podajesz też miejscowości. W genealogii tak się nie da. Chcesz coś wiedzieć, to powiedz najpierw jakimi informacjami dysponujesz.
Daj przynajmniej trzy najwcześniejsze pokolenia, imiona i nazwiska żon, daty i miejscowości.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz cze 01, 2008 6:59 pm

Bastian, to jeden z wielu przydomków, licznie rozrodzonej rodziny szlacheckiej Brzezińskich. Być może nawet świadczy o odrębności rodowej poszczególnych gałęzi.
Za gniazdo rodowe uważa się wieś Brzeźno, obecnie w powiecie bytowskim. Dzisiejsza nazwa to Brzeźno Szlacheckie. Uruski podaje za niemieckimi herbarzami, że niektórzy Brzezińscy otrzymali tą wioskę w nagrodę zasług rycerskich od króla Kazimierza Jagiellończyka (T. II s. 31).
Już w dokumentach z XVII wieku możemy znaleźć tu Brzezińskich noszących różne przydomki.
Znane są Bastian, Bula, Jurkowicz, Kajc, Kowalk, Mądry, Myk, Pażątka, Polak, Spiczak, Swyk, Szęta, Świątek, Tybork ( Breza Edward w "Pochodzenie przydomków szlachty pomorskiej" Gdańsk 1986).
Do dzisiaj funkcjonują Bastian, Spiczak i Świątek. W polskich herbarzach, herby tej pomorskiej gałęzi Brzezińskich występują sporadycznie. Opisał to Przemysław Pragert w "Herbarzu szlachty kaszubskiej" (T. I s. 63-65) Wcześniej podałem Ci opis herbu używanego przez Bastian Brzezińskich, jaki można znaleźć w Uzupełnieniach Siebmachera.
Resztę musisz sobie już samodzielnie odnaleźć.
Waldemar Fronczak

AUTOR TEMATU
mariola

Post autor: mariola » ndz cze 01, 2008 10:50 pm

Mam już dość piszę i piszę :cry:
Wawrzyniec Bastian Brzeziński i Konstancja Lipińska mają kilkoro dzieci między innymi Jakuba :D ur.12.06.1752r i ten Jakub żeni się z Magdaleną Karpińską córką Jana i Rozali Trzebiatowskiej.Para ta ma kilkoro dzieci między innymi Michaela ur.13.9.1798r wszyscy jak dotąd z Brzeżna i drugą żoną owego jest Wiktoria Jakubowska córka Stanisława i Konstancji Borzyszkowskiej ur.12.12.1813r (ślub 17.2.1840r Brusy) .Ta para ma troje dzieci min.Ignaca ur.27.7.1842r Brusy ten się żeni 16.2.1870r z Agnes Żychską ona umiera :( następną żoną jest ur.8.10.1853r Marianna Lepak córka Józefa i Weroniki Wesołowskiej ślub 8.7.1878r Brusy .I ta para ma dzieci Joannę,Augustę i Franciszka ur.7.10.1879r zm.25.10.1933r ten żeni się ż Dominiką Rożek ur.25.10.1882r zm.4.7.1960r córką Jana i Józefiny Wnuk Lipińskiej :D (ślub.27.5.1907r) Ci mają dzieci sześcioro trzy córki i trzech synów.Jeden ginie na wojnie ,następni umierają bezpotomnie.Dwie córki wychodzą za mąż mają dzieci ;Marta dwie córki,Franciszka jedną poczym umiera w 1947r.Jestem najstarszą wnuczką Marty :)
Mariola Gruszczyńska

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob paź 02, 2010 3:01 pm

Bastian Brzeziński to typowe nazwisko złożone, gdzie pierwsza część oznaczała przydomek. Taka była kiedyś moda. Niestety nic mi nie wiadomo, aby rodzina ta posługiwała się herbem Bastian. W Spisie Przydomków Szlachty Pomorskiej, figuruje pod przydomkiem Bastian, Wawrzyniec Bastian Brzeziński w roku 1761.
Waldku,
to jest szlachta kaszubska, a tam wszystko stoi do gory nogami. :lol:
Otoz Bastian jest nazwiskiem a Brzezinski nazwa wsi, na ktorej osiadla jedna z galezi Bastianow.

Chamier-Borzyszkowski, Chamier-Trzebiatowski czy Chamier-Gliszczynski to jeden rod.
Ale juz Chamier-Trzebiatowski i Zmuda-Trzebiatowski to tylko sasiedzi z Trzebiatkowych.

W ktoryms watku bylo tez pytanie o Wnuk-Lipinskich, ktorych nie ma w Bonieckim. A tymczasem jest to jeden z lepiej znanych rodow szlachty kaszubskiej.
Z tychze slynny profesor socjologii co sie udziela w telewizorni.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
mariola

Post autor: mariola » sob sty 28, 2012 10:54 pm

Otóż "Wnuk Lipiński " to też moi przodkowie pochodzący z Ostrowitego .
Też szlachta cóż że uboga ;)
Pozdrawiam
Mariola Gruszczyńska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”