Bastian Brzeziński to typowe nazwisko złożone, gdzie pierwsza część oznaczała przydomek. Taka była kiedyś moda. Niestety nic mi nie wiadomo, aby rodzina ta posługiwała się herbem Bastian. W Spisie Przydomków Szlachty Pomorskiej, figuruje pod przydomkiem Bastian, Wawrzyniec Bastian Brzeziński w roku 1761.
Otóż herb własny Bastian, został przyznany Henrykowi Bastianowi, który być może należał do tej rodziny, ale tego niestety nie wiem.
Nobilitacja nastąpiła na sejmie 1790 i 1793 roku. Dokument wystawiono w Warszawie, 23 grudnia 1791 roku (VL IX, s. 192, nr 209, X, s. 341, nr 42)
Opis herbu możesz przeczytać u B. Trelińskiej w "Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVIII saec." Wydawnictwo UMCS Lublin 2001, s. 196 nr. 2176.
Rysunek obejrzysz u Juliusza Ostrowskiego w Księdze Herbowej Rodów Polskich, Warszawa 1897, a także u Tadeusza Gajla w "Herbach szlacheckich Rzeczypospolitej Obojga Narodów" Gdańsk 2003 str. 16.
W herbarzu 'Rodzina" Seweryna Uruskiego, w tomie I na str 106, można przeczytać dodatkową informację:
Rodzina niemiecko-saska, z której Henryk, kasyer generalny króla Stanisława Augusta, otrzymał 1790 roku nobilitacyę z herbem powyżej opisanym. Nie wiem, czy tej familii Fryderyk, kapitan wojsk pruskich, um. 1831 roku.
Podsumowując: prawo do herbu własnego Bastian, ma tylko rodzina pochodząca od Henryka Bastiana, a nie wszystkie rodziny o przydomku Bastian. Podejrzewam, że rodzina Bastian Brzezińskich, niewiele ma wspólnego z nobilitacją. Brak jest również wzmianki o rodzinie Bastian w dokumentach Heroldii KP, co mogło oznaczać, że nie było potomków i linia mogła wygasnąć.
Ale dość o samym Bastianie, który być może był tylko jednym z przedstawicieli większego rodu. Wróćmy do Brzezińskich.
Bastian Brzezińscy, to szlachta pomorska. Herb można znaleźć w uzupełnieniach do Siebmachera. Przedstawia on tarczę lewoskośnie ściętą, o barwach niewiadomych, w której polu górnym trzy róże, rzędem, lewoskośnie ponad linią podziału, a pod nią tak samo, ryba w lewo. Nad hełmem bez korony trzy strusie pióra.