UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czapliccy z Czaplic par. Krzynowłoga

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Czapliccy z Czaplic par. Krzynowłoga

Post autor: apszczol » pt lip 13, 2012 9:05 pm

A zatem idzie o WILKSYN w parafii Grudusk.
W AP Mlawa jest ksiega hipoteczna.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

genkisiel1879
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: genkisiel1879 » ndz lip 15, 2012 8:40 pm

Wielu było Czaplickich również w trójkącie Ciechanów - Przasnysz - Maków i wokół. Dadam jeszcze jednego zabłąkanego w Mosakach Ruklach parafii Krasne.
Szóstymi pradziadkami mojej żony są Mateusz Czaplicki i Marianna, wdowa po Mossakowskim. Slub w kościele w Krasnem a wesele w Mosakach Ruklach odbył się 22 maja 1717 roku.
Pewnie Mateusz przyfrunął z ktoregoś z gniazd krzynowłodzkich. Zmarł w Ruklach w 1737 roku.
Córka Mateusza i Marianny Brygida, ur w 1723, zm w 1762, poślubiła w roku 1738 w Krasnem Józefa Milewskiego syna Franciszka i Konstancji ze Żbikowskich.
Przemek Kisielewski

canto
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: canto » pn lip 16, 2012 4:27 pm

maciejamarkowski pisze:Od samego początku mojej przygody z genealogią nie jestem w stanie ruszyć się z moimi przodkami Zaruskimi. Wiem tyle, że pra, pradziadek Michał Marian (s. Mariana) urodził się w Rzewnie par.Różan w 1851 roku. A dokumentów tam brak. Chwytam się więc wszelkich poszlak. Poszukiwania są o tyle możliwe, że Zaruski to stosunkowo rzadkie nazwisko.
Jeśli chodzi o parafię Rzewnie to jest ona stosunkowo młoda (erygowana w 1958 r.)

Sugeruję Ci sprawdzić parafię Szelków i tam szukać aktu urodzenia Michała Zaruskiego.

Pozdrawiam,
Robert.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn lip 16, 2012 4:50 pm

canto pisze: Jeśli chodzi o parafię Rzewnie to jest ona stosunkowo młoda (erygowana w 1958 r.)

Sugeruję Ci sprawdzić parafię Szelków i tam szukać aktu urodzenia Michała Zaruskiego.

Pozdrawiam,
Robert.
Wiem że młoda parafia, nie szukam w Rzewnie.
Rzewnie wtedy należało do par. Różan.
A dlaczego Szelków?
Pozdrawiam
Maciej
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

canto
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: canto » pn lip 16, 2012 6:30 pm

Pochodzę z tamtych stron i robiąc swoje drzewo często spotykam się z takimi przypadkami.
To że ktoś urodził się w Rzewniu, to nie znaczy że nie musiał być chrzczony w Lubielu czy też Szelkowie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn lip 16, 2012 7:39 pm

canto pisze:Pochodzę z tamtych stron i robiąc swoje drzewo często spotykam się z takimi przypadkami.
To że ktoś urodził się w Rzewniu, to nie znaczy że nie musiał być chrzczony w Lubielu czy też Szelkowie.

Pozdrawiam.
Dziękuję za danie nadziei.
Szelków jest też interesujący dla mnie ze względu na Przeradowskich.
A część Zaruskich kręciła się strasznie - chociażby ślady pra pradziadka znalazłem już w 5 miejcach. Zarządzał kolejno 4 majątkami w różnych częściach Mazowsza.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej Adam Markowski

apszczol

Post autor: apszczol » wt lip 17, 2012 10:19 pm

Szóstymi pradziadkami mojej żony są Mateusz Czaplicki i Marianna, wdowa po Mossakowskim.
To akurat proste pytanie - Marianna Mieszkowska, wdowa po +Wojciechu Mossakowskim.

A gdy tymczasem pytania wyjsciowe dotycza Czaplickich z II polowy XIX wieku,
czyli TERAZNIEJSZOSCI - tego czego w ogole nie badam (chyba, ze potrzebuje do jakiejs publikacji).

-- Post scalono 17 lip 2012, 20:34 --

O przy okazji - wpadl mi w lapki fajny dokument:

1767, CGW, sygn.134, k.376v; #Walenty i Franciszek Milewscy, synowie +Jozefa i +Brygidy z Czaplickich, w imieniu swym oraz Jozefa, Lukasza i Marcjanny Niedzialkowskich, swych braci i siostry przyrodnich, Franciszek Sosnowski i Walenty Gadomski, ktory to Gadomski dziala w imieniu swym oraz Marcjanny Mossakowskiej, zony swej, takze Kunegunda Czaplicka, wdowa po +Ignacym Lyszkowskim, nie mniej tenze Walenty dzialajacy w imieniu Floriana i Kunegundy Milewskich, dzieci +Bartlomieja, swych siostrzenca i siostrzenicy, tj. sukcesorzy +Marianny Mieszkowskiej, zony +Mateusza Czaplickiego, kwituja Joachima Milewskiego, syna +Jozefa, wnuka +Jana z 50 tynfow, zapisanych przez tegoz +Jozefa Milewskiego, syna +Jana tejze +Mariannie Mieszkowskiej tytulem zastawu [i d... blada, bo skan z dokumentu mi sie urywa i wszystko co najwazniejsze czyli wskazowka na pierwotny kontrakt leci na pysk, a nie sprawdze w AGAD, bo nadal kurz tam zbieraja...]
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lip 18, 2012 9:41 am

Ja bardzo przepraszam, że pytanie dotyczyło o TERAZNIEJSZOSCI - korzenie prawie wszystkich przodków znam co najmniej z czasów I RP.
A od kilku lat pra pra pradziadek Michał Zaruski za nic nie chce zdradzić tajemnicy swoich rodziców mimo, że to "łatwy" obszar - Mazowsze, a i Zaruskich mało.
No i atrakcyjna legenda rodzinna o bliskim pokrewieństwie z Gen. Mariuszem Zaruskim (w świetle dotychczasowej mojej wiedzy raczej nie prawdziwa).

pozdrawiam
Maciej Adam Markowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lis 07, 2012 2:04 pm

Mimo, że Adama teraźniejszość nie interesuje, dla częściowego podsumowania wątku spisuje:

Najprawdopodobniej wspomniany Ludwik Czaplicki jest synem Feliksa. W każdym bądź razie w Przasnyszu w marcu 1836 roku Wielmożnemu Feliksowi Czaplickiemu, PodSędkowi Powiatu przasnyskiego i jego żonie Józefie Olszewskiej rodzi się syn Ludwik Józef. Z drugiej strony, w okolicy (lat i parafii) nie znalazłem urodzin innego Ludwika.

Najprawdopodobniej, ponieważ w akcie urodzenia synów Ludwika oryginalnie wpisano jedynie pierwsze imię. Drugie imię – Józef – zostało dopisane dopiero w 1899 roku. Tak jest w przypadku dwu synów – Zygmunta(ur. 1872 wymieniony w Bonieckim) i Bronisława (wspomnianego w początkowym poście). W przypadku Ryszarda Leopolda (ur. 1877) i dwu córek takiej adnotacji nie ma. Natomiast wiek Ludwika podany we wszystkich wspomnianych aktach potwierdza rok urodzenia.

Co ciekawe rodzicami chrzestnymi Ryszarda Leopolda Czaplickiego są moi pra…, a 3 lata później matką chrzestną mojego pradziadka Ryszarda Zaruskiego jest Amelia Czaplicka. Jest to kolejna wskazówka, że Amelia mogła być siostrą Michała Zaruskiego. Dowodu w postaci aktu jej ślubu z Ludwikiem Czaplickim nie zdobędę (bo akt z Różana nie ma). Co najwyżej uda się znaleźć zaprzeczenie w postaci aktu ślubu wskazujący na innych rodziców.

Ponieważ u Minakowskiego nie ma, z obowiązku kronikarskiego wspomnę, że Feliks Czaplicki (syn Pawła i Barbary Młodzianowskie) umiera w 1870 r. – akt 84 par. Krzynowłoga Wielka.

I jeszcze jedno: w akcie urodzenia drugiego syna Michała Zaruskiego – Stanisława Witolda – ojcem chrzestnym jest Ludwik Czaplicki „właditiel imieni” Czaplice Wielkie i Furmany mieszkający we wsi SUŁKOWO.

Jan Czaplicki będącego ojcem chrzestnym i zgłaszającym zgon Feliksa Czaplickiego może być kolejnym synem Feliksa ur. 30 kwietnia/20 maja 1837 roku ur. w Czaplicach Bąkach - akt 74 par Krzynowłoga Wielka.
Maciej
Właśnie dostałem akt zgonu Ameli Czaplickiej z Zaruskich zmarłej w Sułkowie Polnym - wynika z niego, że to siostra mojego prapradziadka.
MM
Maciej Adam Markowski

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » ndz lip 14, 2013 9:41 am

Nieproszona podaję Czaplickich zamieszczonych w wykazie o którym mowa w temacie: viewtopic.php?f=48&t=17378.

z „Składki Rs 3412 kop. 56 na wystawienie kościoła parafialnego rzymsko-katolickiego i na urządzenie wiązarku do zawieszenia dzwonu na cmentarzu kościelnym parafii Krzynowłoga Wielka kolacji prywatnej według rozkładu ogólnego od właścicieli dóbr i części szlacheckiej przypadającej”:

Bobry Małe Niskie – szlachta cząstkowa wpłaciła – 52 ruble i 50 kopiejek
w tym: Stanisław Czaplicki - 10 rubli i 50 kopiejek

Rapaty Zachy – dziedzic Juliusz Ostrowski i szlachta cząstkowa wpłacili – 96 rubli i 25 kopiejek
w tym: Tomasz Czaplicki - 17 rubli i 50 kopiejek

Czaplice Golanki - dziedzic Feliks Czaplicki wpłacił - 210 rubli
w tym:
Czaplice Bąki - 70 rubli
Czaplice Furmany - 8 rubli i 75 kopiejek
Czaplice Golanki - 43 ruble i 75 kopiejek
Zalesie Golankowskie - 17 rubli i 50 kopiejek
Czaplice Piłaty - 17 rubli i 50 kopiejek
Czaplice Wielkie - 43 ruble i 75 kopiejek
od szlachty cząstkowej - 8 rubli i 75 kopiejek

Gadomiec Wyraki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 43 ruble i 75 kopiejek
w tym: Tomasz Czaplicki - 9 rubli i 72 kopiejki

Gadomiec Barany - szlachta cząstkowa wpłaciła - 35 rubli
w tym:
Andrzej Czaplicki
Wojciech Czaplicki
Jan Czaplicki
Jakub Czaplicki

Gadomiec Jędryki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 87 rubli i 50 kopiejek
w tym:
Jan Czaplicki - 12 rubli i 50 kopiejek
Jan Czaplicki - 18 rubli i 75 kopiejek

Grabowo Siwki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 43 ruble i 75 kopiejek
w tym:
Antoni Czaplicki - 10 rubli i 93 kopiejki
Tomasz Czaplicki - 5 rubli i 47 kopiejek

Czaplice Kurki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 105 rubli
w tym:
Andrzej Czaplicki- 7 rubli i 87 kopiejek
Franciszek Czaplicki - 7 rubli i 87 kopiejek
Kazimierz Czaplicki - 7 rubli i 87 kopiejek
Piotr Czaplicki - 7 rubli i 87 kopiejek
Józef Czaplicki - 7 rubli i 87 kopiejek

Romany Karcze - szlachta cząstkowa wpłaciła - 61 rubli
w tym:
Józef Czaplicki

Romany Zajki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 35 rubli
w tym:
Michał Czaplicki - 8 rubli i 75 kopiejek

Czaplice Jaworowo - szlachta cząstkowa wpłaciła -17 rubli i 50 kopiejek
w tym:
Szymon Czaplicki
Jan Czaplicki

Ulatowo Borzuchy - szlachta cząstkowa wpłaciła - 61 rubli i 25 kopiejek
w tym:
Leon, Stanisław i Józef Czapliccy - 10 rubli i 21 kopiejek

Ulatowo Niwka, Dąbrówka Ulatowska - dziedzic Jan Czaplicki wpłacił - 52 ruble i 50 kopiejek
w tym:
z Ulatowa Niwki - 35 rubli
z Dąbrówki Ulatowskiej - 17 rubli i 50 kopiejek
Michał Czaplicki - szlachcic cząstkowy - 8 rubli i 75 kopiejek

z „Rozkład szczegółowy składki Rs 1053 kop. 22 na wystawienie kościoła od właścicieli cząstkowych, procederzystów i włościan”:

Bobry Małe Niskie – szlachta cząstkowa wpłaciła – 52 ruble i 50 kopiejek
w tym: Stanisław Czaplicki - 3 ruble i 44 kopiejki

Grządki - Antoni Czaplicki - 3 ruble i 66 kopiejek

Rapaty Zachy – właścicielem był Julian Ostrowski i szlachta cząstkowa (w innym miejscu Juliusz - M.K.)
od szlachty cząstkowej:
Tomasz Czaplicki - 5 rubli i 72 kopiejki

Czaplice Piłaty - właścicielem dóbr był Feliks Czaplicki, razem wpłacili - 62 ruble i 98 kopiejek

Gadomiec Wyraki - właścicielami była szlachta cząstkowa, razem wpłacili - 14 rubli i 31 kopiejek
w tym: Tomasz Czaplicki - 3 ruble i 18 kopiejek
Andrzej i Faustyn Czapliccy - 1 rubel i 59 kopiejek

Gadomiec Barany - właścicielami była szlachta cząstkowa, razem wpłacili - 11 rubli i 45 kopiejek
w tym:
Andrzej Czaplicki
Wojciech Czaplicki
Jan Czaplicki
Jakub Czaplicki

Gadomiec Jędryki - mieszkała tam szlachta cząstkowa, wpłaciła - 28 rubli i 62 kopiejki
w tym:
Jan Czaplicki - 4 ruble i 9 kopiejek
Jan Czaplicki - 6 rubli i 13 kopiejek

Grabowo Siwki - zamieszkiwała szlachta cząstkowa, wpłacili - 14 rubli i 31 kopiejek
w tym:
Antoni Czaplicki - 3 ruble i 43 kopiejki
Antoni Czaplicki - 1 rubel i 71 kopiejek

Czaplice Kurki - szlachta cząstkowa wpłaciła - 34 ruble i 34 kopiejki
w tym:
Józef Czaplicki - 2 ruble i 58 kopiejek
Andrzej Czaplicki- 2 ruble i 58 kopiejek
Franciszek Czaplicki- 2 ruble i 58 kopiejek
Kazimierz Czaplicki- 2 ruble i 58 kopiejek
Piotr Czaplicki- 2 ruble i 58 kopiejek
Józef Czaplicki - 2 ruble i 57 kopiejek

Romany Karcze - szlachta cząstkowa wpłaciła - 20 rubli i 3 kopiejki
w tym:
Józef Czaplicki

Romany Zajki - szlachta cząstkowa wpłaciła -11 rubli i 45 kopiejek
w tym:
Michał Czaplicki - 2 ruble i 86 kopiejek

Czaplice Jaworowo - szlachta cząstkowa wpłaciła - 5 rubli i 72 kopiejki
w tym:
Szymon Czaplicki
Jan Czaplicki

Ulatowo Borzuchy - szlachta cząstkowa wpłaciła - 20 rubli i 3 kopiejki
w tym:
Leon, Stanisław i Józef Czapliccy - 3 ruble i 34 kopiejki

Ulatowo Adamy, Ulatowo Niwka, Dąbrówka Ulatowska - właścicielem był Jan Czaplicki i Michał Czaplicki, razem wpłacili - 45 rubli i 76 kopiejek

Pozdrawiam
Maria
Ostatnio zmieniony śr lip 17, 2013 11:47 am przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 2 razy.
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » ndz lip 14, 2013 1:04 pm

Dziękuję,
Pytałem się na genealogach o Czaplickich, ale to było nim byłem pewien, że jestem z nimi skoligacony.
Z tego zestawienia widać jak Feliks wybijał się majątkiem spośród reszty Czaplickich.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej Adam Markowski

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » śr lip 17, 2013 10:42 am

Kontynuując cytowanie ze wspomnianej publikacji, podaję:

"Dość szczegółowo opisane były dochody probostwa w lustracji z 1817 roku [...], [...] dziesięcinę snopową oddawała szlachta cząstkowa zamieszkała we wsiach: Romany Karcze, Romany Janki, Romany Zajki i Romany Ślepowrony - wszyscy po 3 kopy. Wszystkie inne wioski dawały dziesięciny pieniężne, które w sumie stanowiły kwotę 307 zł. Ponadto kościół miał zapisane pewne sumy, między innymi na wsi Krzynowłodze Wielkiej, dziedzicznej Jana Nosarzewskiego zapisano 27 października 1768 roku sumę 10000 zł z procentem po 7 zł od stu, jednak wypłacano proboszczowi tylko 500 zł. Na wsi Czaplice Wielkie, na części dziedzicznej Antoniego Czaplickiego zapisano 27 maja 1796 roku kwotę 300 zł z obowiązkiem odprawiania corocznie pięć mszy św. i wypominków, jednak nie odbierano procentów od tej sumy. Także na wsi Czaplice Wielkie, na części dziedzicznej Antoniego Czaplickiego, 10 czerwca 1777 roku w Przasnyszu ojciec Antoniego śp. Adam Czaplicki zapisał kwotę 372 zł za śpiewanie różańca, jednak i od tej kwoty od kilku lat nie dochodziły żadne procenty". [str. 110-111]

Autor podaje również z Akt wizytacji z 1840 r.:

"Lepiej było z pobieraniem procentów od sumy 10000 zł zapisanej niegdyś przez Andrzeja Czaplickiego; proboszcz pobierał kwotę 600 zł. "Kapitały zł 10000 niegdyś na dobrach Krzynowłoga Wielka zabezpieczone wpłacone do Banku, od którego procent Bank regularnie wypłaca zł 600 na części Czaplic Wielkich niegdy Andrzeja Czaplickiego zabezpieczone, od tych procent dochodzi". [str. 112-113]

W jednym miejscu jest Adam, a w drugim Andrzej. Przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd.

Natomiast z wykazu proboszczów i wikariuszy tej parafii:

"1750-1783 - ks. Tomasz Czaplicki, pleban urodzony w 1722 roku. Pochodził z parafii Krzynowłoga Wielka, ukończył Seminarium w Pułtusku i tam w 1747 roku otrzymał święcenia kapłańskie. Do Krzynowłogi był instytuowany w 1750 roku, miał dokumenty święceń, zawsze rezydował w parafii, miał jurysdykcję do słuchania spowiedzi, rekolekcje kapłańskie odprawił w Mławie u księży misjonarzy. Nie miał wikariusza, w pracy pomagali mu bernardyni z Przasnysza". [str. 160]

Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lip 17, 2013 1:26 pm

Ciekawe,
Dla WGM Adam Pszczółkowski najdalej wywiódł Czaplickich do Antoniego, którego urodzenie Marek Minakowski szacuje na 1700 rok. W WGM nie ma informacji o Adamie Czaplickim.
Też nie wiem czy to są ci Czapliccy.
Ale jestem przekonany, że Adam Pszczółkowski to wszystko wie i wyjaśni.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej Adam Markowski

apszczol

Post autor: apszczol » sob lip 20, 2013 4:44 pm

Na wsi Czaplice Wielkie, na części dziedzicznej Antoniego Czaplickiego zapisano 27 maja 1796 roku kwotę 300 zł z obowiązkiem odprawiania corocznie pięć mszy św. i wypominków,
Ten zapis w oryginale i pelnej tresci jest w przasnyskich ziemskich wieczystych, sygn. 48.
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”