Adamie
Jeśli masz to zestawienie to może wiesz coś na temat:
Stanisław Kalinowski - Gulbice na Żmudzi.
Mariusz
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Janczewscy h. Jastrzębiec
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 131
- Podziękował/a: 8 razy
Re: Janczewscy h. Jastrzębiec
Mariuszu dziękuję za informacje postaram sie w miarę możliwości je posprawdzać, może w przyszłości pojawią sie jakieś nitki. W rejestrach podymnego za 1690 r z Księstwa Żmudzkiego nie ma Kalinowskich. Również nazwa Gulbice się nie pojawia są natomiast Gulbie, Gulbiny Kołoncze i Gulbiny Pozadykle.
Janczewscy w Księstwie Żmudzkim w roku 1690 pojawiają się tylko raz Powiat Pojurski dymy szlacheckie P.Mikołaj Dziedoleta z [S]Kierdon na miejscu ojca z P.Janem Jenczewskim (moi w nastarszym metrykach par. Wędziagoła zapisywani byli czasami jako Jęczewscy) Danielem Lutkiewiczem dym 1. Powiat pojurski to już bliżej granicy z Prusami, a moi w XVIII w grasują po terenie Kowieńszczyzny tzw Lauda jest chyba mało prawdopodobne by Jan był w jakiś sposób spokrewniony z Kazimierzem. Ale ciekawe, że pojawia się razem z Lutkiewiczem - ich całkiem sporo na Żmudzi w 1690, a moja prababka ojczysta Walerka też z Lutkiewiczów ur. w par. Betygoła w Lakowie na Żmudzi tyle, że duuużo później. Wiem też, że były jakieś powiązania rodzinne albo towarzyskie z Butowtami i Butkiewiczami - też ich sporo na Żmudzi w 1690 r
Janczewscy w Księstwie Żmudzkim w roku 1690 pojawiają się tylko raz Powiat Pojurski dymy szlacheckie P.Mikołaj Dziedoleta z [S]Kierdon na miejscu ojca z P.Janem Jenczewskim (moi w nastarszym metrykach par. Wędziagoła zapisywani byli czasami jako Jęczewscy) Danielem Lutkiewiczem dym 1. Powiat pojurski to już bliżej granicy z Prusami, a moi w XVIII w grasują po terenie Kowieńszczyzny tzw Lauda jest chyba mało prawdopodobne by Jan był w jakiś sposób spokrewniony z Kazimierzem. Ale ciekawe, że pojawia się razem z Lutkiewiczem - ich całkiem sporo na Żmudzi w 1690, a moja prababka ojczysta Walerka też z Lutkiewiczów ur. w par. Betygoła w Lakowie na Żmudzi tyle, że duuużo później. Wiem też, że były jakieś powiązania rodzinne albo towarzyskie z Butowtami i Butkiewiczami - też ich sporo na Żmudzi w 1690 r
Monika Janczewska http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... janczewscy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Dwie uwagi.
1. Moja pomylka, bo przodkowie pani Moniki krazyli po powiecie kowienskim wojewodztwa trockiego, a nie po Zmudzi.
2. Co do szlachty zmudzkiej - zrobilem jedynie zestawienie nazwisk tamecznych (nie konczacych sie na - ski lub -wicz).
1. Moja pomylka, bo przodkowie pani Moniki krazyli po powiecie kowienskim wojewodztwa trockiego, a nie po Zmudzi.
2. Co do szlachty zmudzkiej - zrobilem jedynie zestawienie nazwisk tamecznych (nie konczacych sie na - ski lub -wicz).
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 2 razy
Adamie mam dwie sprawy do wyjaśnienia z parafii Andrzejewo:
1. Może coś wiesz na temat rodziny Pszczołowskich zamieszkałych w Nienałty Załęgi.
2. Wiesz może coś na temat rodziny Chrobot tam również zamieszkałej.
dzięki
Mariusz
1. Może coś wiesz na temat rodziny Pszczołowskich zamieszkałych w Nienałty Załęgi.
2. Wiesz może coś na temat rodziny Chrobot tam również zamieszkałej.
dzięki
Mariusz
Kalinowski Mariusz