UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Aksamitowski - Axamitowski

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Aksamitowski - Axamitowski

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz paź 19, 2008 2:50 am

Tak jakoś przypomnieli mi się Aksamitowscy i ich związki z Piotrkowem Trybunalskim. Ustaliliśmy, że August był inżynierem i budował kolej Warszawsko-Wiedeńską. Robiłem porządki w swojej biblioteczce i w rękę wpadła mi książka Andrzeja Kempa "Szkice Trybunalskie" wydane w 1997 roku z serii Biblioteki Trybunalskiej.
Przytoczę tu fragment ze str. 101, który zapewne uznasz za interesujący :)
"28 listopada 1844 roku nastąpiło uroczyste otwarcie linii kolejowej Warszawa - Pruszków, a już 2 września 1846 roku przybył do Piotrkowa pociąg złożony z 29 wagonów, 25 towarowych, dwa klasy II, jednego klasy III i jednego klasy IV. W próbnej jeździe uczestniczyło blisko 40 osób, a wśród nich gen. mjr Edward Gerstfeld, płk. inżynierii Krohnau oraz inż. Stanisław Wysocki. Lokomotywę prowadził Anglik Johl, a pomagał mu maszynista Werdt. Podczas jazdy przygrywała orkiestra łowicka (to coś z moich stron :) ). Po trzech kwadransach pociąg opuścił Piotrków. Po obiedzie spożytym w Rokicinach pociąg ruszył w drogę i o godz. 23-ej powrócił do Warszawy.
Wreszcie 6 października 1846 roku o godz. 16,30 przybył do Piotrkowa pociąg, z którego wysiadł namiestnik Jego Cesarskiej Mości w Królestwie Polskim hr. Iwan Fiedorowicz Paskiewicz w otoczeniu konsulów zagranicznych, generalicji i osób cywilnych, zajmujących ważne stanowiska w administracji państwowej. Ogółem przybyło siedemdziesiąt osób, nie licząc muzykantów, śpiewaków i służby. Na peronie witał dostojnych gości zawiadowca stacji August Aksamitowski, burmistrz Michał Goleński wraz z magistratem, duchowni różnych wyznań, przedstawiciele szlachty i mieszczaństwa oraz młodzież szkolna."
Tak więc wiemy z całą pewnością, że Aksamitowski był pierwszym w historii zawiadowcą stacji kolejowej Piotrków zwany dzisiaj Trybunalskim. Wcześniej, jako inżynier, był zatrudniony przy budowie tej linii kolejowej. Czyli kolejne ogniwko do Twojego łańcuszka mamy w kolekcji :)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » ndz paź 19, 2008 7:19 pm

Waldek,
Jestes niezastapiony,
Wdziecznosci :kwitnie:
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » czw sie 19, 2010 11:08 pm

Witam serdecznie,
W tym temacie mamy bardzo duzo informacji dotyczacych postaci generala Wincentego Axamitowskiego. Dorzuce wiec skromnie ciekawostke:

Dnia 14-ego stycznia 1828 roku, w parafii Swietego Andrzeja w Warszawie, August Axamitowski deklaruje zgon swego ojca generala brygady Wincentego Axamitowskiego.
Ksiadz wpisuje: "zmarly...oswiadczajacemu niewiadomych rodzicow".
No comment !
z wesolym usmiechem :lol:
Bozenna
P.S. Specjalne podziekowania dla Grazyny z Lodzi (ampig) za jej wielka pomoc w moich poszukiwaniach.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » czw lis 11, 2010 12:04 pm

Witam serdecznie,
Dzieki pomocy Was wszystkich, a szczegolnie Grazyny (ampig) :kwitnie: i Waldka :kwitnie: , odnalazla sie galez Aksamitowskich.
Metrykalia z Piotrkowa i z Warszawy pozwolily mi ustalic dane kazdego czlonka tej rodziny.
A na "deser" :stuk: : kartka zostawiona przeze mnie kilka miesiecy temu na grobie na Starych Powazkach w Warszawie, "butelka do morza", trafila w rece przemilej osoby z rodziny Aksamitowskich, ktora pomogla mi skompletowac drzewo.
Slicznie wszystkim dziekuje za pomoc
Wdziecznosci
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt lis 25, 2014 10:24 pm

W Muzeum w Krośniewicach wśród wielu różnych pamiątek zebranych przez Dunin-Borkowskiego jest także szlifa z munduru płk. Józefa Axamitowskiego z czasów Powstania Listopadowego. Zdjęcie zrobiłem telefonem "ku pamięci". Jak będę drugi raz, to zrobię dobrą fotkę (w razie potrzeby).
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lis 26, 2014 11:22 am

Waldek,
Zdjecie szlifa dostalam. Jakosc zupelnie dobra. Bardzo Ci dziekuje, to mila pamiatka rodzinna,
Serdecznosci,
Bozenna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”