UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska

Post autor: Bea » wt cze 10, 2014 9:41 pm

Mario, piszę tu (zawracając wszystkim niepotrzebnie uwagę), bo nie ma możliwości wysłania do Ciebie wiadomości PW.
Ja mam książkę (już o niej wspominałam) prof. ks. M.M.Grzybowskiego:
"Materiały do dziejów ziemi płockiej. Z archiwaliów diecezjalnych płockich XVIII wieku. Tom 7.
ZIEMIA PRZASNYSKA."

Jest to opis wizytacji parafii z 1781 r. I jest tam m.in. parafia Zielona pełna Pęczkowskich.
Masz tę pozycję u siebie ?
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » śr cze 11, 2014 7:22 am

Nie rozumiem co oznacza niepotrzebne zawracanie wszystkim uwagi. Temat ten, nie powinien pojawiać się w pierwszej dziesiątce czy jak ;) ? Starałam się zainteresować ludzi tym tematem. Może wpadnie ktoś nowy i zobaczy informacje które mu się przydadzą, bo staram się podawać w nim również te niedotyczące bezpośrednio moich przodków. Nie mam na celu sztucznie podbijać tematu do góry.

Dzięki Twojej podpowiedzi, postarałam się o ksero wizytacji parafii Zielonej, w której znalazłam częściową odpowiedź na pytanie nr 2. Pozostaje jeszcze nr 1 które raczej jest tematem do dyskusji dla kilku osób, które na tym forum, zgłaszały zapytania dotyczące tych nazwisk. Trzecie pytanie, to pytanie dość konkretne, na które odpowiedzi nie znajdę bez dostępu do dokumentów, lub pomocy innych.

PW zablokowałam bo pisali do mnie ludzie, a ja mam problem z odmawianiem :lol:

Pozdrawiam
Maria

PS. Aby z mojego wpisu był jakiś pożytek genealogiczny, chciałabym polecić publikację dra Leszka Zakrzewskiego Konfederacja rycerstwa ziemi ciechanowskiej w 1764 roku, Warszawa, 2013. Autor omawia w niej konfederacje szlacheckie i ich rodzaje, podając przy tym przykłady konfederacji jakie zostały powołane w historii. Przedstawia tło historyczne Konfederacji Ciechanowskiej i omawia akt samej Konfederacji Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej. Wymienia uczestników i dokonuje ich analizy socjologicznej. Na samym końcu przedstawia również konsekwencje samej Konfederacji, jak i elekcji Stanisława Poniatowskiego na Króla Polski.
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » ndz lip 06, 2014 11:11 am

1. Bartołd, Brzozowski, Długołęcki, Jaźwiński, Kamieński, Klonowski, Łaguna, Pęczkowski, Ślaski, Ślesicki, Trętowski, Wilkowski, Zieliński. Rodziny te łączy herb Grzymała. Czy oznacza to wspólne pochodzenie? Które rody są gałęziami których, a które nie powstały poprzez taki podział?
To jest wszystko rod Slasow.
Pochodza od jednego przodka.
Podzial na przelomie XIV i XV w.

2. Franciszek Pęczkowski był synem Bartłomieja, Pawła czy Tomasza? (tyle, że chyba Paweł był synem Bartłomiej, a ten z kolei Andrzeja).

O ktorego Franciszka Peczkowskiego chodzi i z jakiej wsi?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » ndz lip 06, 2014 11:22 am

Franciszka z Załuża-Niemierzyc z przełomu XVII-XVIII w.

Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”