UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szlachecka rodzina Bóbr

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

StanislawWodynski
Podziękował/a: 1 raz

Re: Szlachecka rodzina Bóbr

Post autor: StanislawWodynski » wt lut 05, 2013 4:26 pm

Droga Bożeno... nie opuścimy Twojego żeremia tak prędko. Jest tu ciepło, wystarczająco od bobrzych uniesień mokro . A Guru Pszczółkowski, tak chętnie tu zagląda . Bobry mojej żony de domo Grodeckiej mieszkały koło Żmijewa, stamtąd też pochodzą ich swatowie Olszewscy ,którzy przenieśli się w połowie XIX w do Stupska k/Mławy . Z bardzo serdecznymi pozdrowieniami

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » wt lut 05, 2013 5:42 pm

Według informacji Heroldii o sposobie legitymowania szlachectwa zamieszczonej w „Spisie szlachty Królestwa Polskiego” z 1851 wyłączeni byli jedynie oficerowie byłego Wojska Polskiego z rangą kapitana i wyżej, uczestnicy „rokoszu”. Nic innego na ten temat nie znalazłem.
W Spisie jest tylko wyciag z ustawy.
Pelna jej tresc z 1836 r., nowelizacja z 1839 r. i pozniejsze zmiany znajduja
sie w Dzienniku Praw Krol. Pol. Tam odsylam.
A rokosz - to wlasnie powstanie listopadowe.

Pytanie do Adama: czy dla Grzegorza Bobra i jego syna Adama (burgrabiego), mamy uznac za gniazdo rodzinne Bobry Niskie (Male) czy tez Kijewice ?
Co sie stalo z Bobrami Niskimi ?
Od kiedy Kijewice ?
1. Gniazdo rodowe to Bobry Niskie.
Kijewice dobra nabyte okolo 1679 roku.

2. Bobry maja sie dobrze i zyja licznie po dzis dzien w powiatach
przasnyskim, ciechanowskim, mlawskim, makowskim.
Tyle, ze w znakomitej wiekszosci pisza sie dzis jako "Bober".

Mam tez list marszalka szlachty, Seweryna Uruskiego, z dnia 31.12.1855 roku potwierdzajacy wpis Wawrzynca Bobra, jego zony i dzieci, do ksiegi genealogicznej oddzialu kaliskiego.
Bylo wiec mozliwe, ale jak ?
Jak sie okazuje, przymykano oko na te sprawy,
ale petent byly rokoszanin musial cos zalatwic dodatkowa droga
(nie wiem jak i gdzie - badac trzeba!).
Zaznaczam, ze znam przypadki rokoszan co jednak musieli
czekac na amnestie, by sie legitymowac....

Co do pochodzenia od czasów średniowiecznych już doszedłem do swojego praprzodka urodzonego ok. roku 1400, Pawła z Niździna Małowieskiego.
Wypada wiec na Malowieskich zalozyc oddzielny watek na Forum,
z ta tylko moja uwaga, ze zeby moc sie oglosic potomkiem Pawla de Niezdzino
(czestego bohatego MKsM 3),
nalezaloby to udowodnic pokolenie po pokoleniu aktami sadowymi
z uzupelnieniem akt metrykalnych (po 1808 r. starcza juz metrykalne).

Chodzi o Teresę Bóbr – czy ma Pan jakąkolwiek informację świadczącą o tym, że nie jest Teresą Małowieską, bo jak na razie są to tylko niepotwierdzone Pana słowa.
A jakim to sposobem Teresa mogla sobie zmienic nazwisko i podszyc sie pod obcy rod?

I po drugie na jakiej podstawie Pan twierdzi, że matką Teresy, tudzież Agnieszki Małowieskich jest Elżbieta Piegłowska (na genetece jest napisane, że matką Teresy jest Helena? – ze znakiem zapytania, a przy Agnieszce figuruje tylko imię ojca).
Elzbieta i Helena w polskich realiach XVI-XVIII wiekach to jedno i to samo imie.
Na obie wolano Halszka. :)
Ale oczywiscie nalezy sprawdzic skany metryk, a nie wypisy z geneteki.

Ponadto w Brześciu, w aktach zgonu w roku 1718 figuruje jeszcze jedna Agnieszka Małowieska – córka Mikołaja i sądzę, że to ona jest pierwszą żoną Jakuba
Gdyby Agnieszka byla zona, to w metryce zgonu pisano by przede wszystkim o mezu,
a nie o ojcu. Ale i ta metryke sprawdzic nalezy.

W parafii Krzynowłoga Mała znajduje się akt zaślubin z 1748 roku Jakuba Bobra i Marianny Chmielińskiej (potem były ich dzieci).
To sa dane z kiepskiego summariusza.
Samych metryk nadal znalezc nie potrafie, choc szukam ich od 1995 roku.
Tozsamosc tegoz Jakuba sprawdzilbym od reki w GCW, ale niedostepne nadal.
Skoro zas ich dzieci rodza sie w parafii Krzynowloga Mala,
to przeciez nie jest to ani Jakub z Kijewic, ani Jakub z Lipowca,
ani Jakub z Olszewa-Bolakow (jesli w Olszewie byl w ogole jakis Jakub Bobr).
A nasz Jakub pewnie siedzi u zony w Chmieleniu Wielkim...

a także Jakuba męża Petroneli Morawskiej żyjących w tym samym czasie
Ten jest z Lipowca, a czterech jego synow w uzupelnieniach do Bonieckiego
radosnie dopisano Jakubowi z Kijewic. Wywolujac jeszcze dodatkowe zamieszanie....

-- Post scalono 05 lut 2013, 17:15 --
Chodzi o Teresę Bóbr – czy ma Pan jakąkolwiek informację świadczącą o tym, że nie jest Teresą
Małowieską, bo jak na razie są to tylko niepotwierdzone Pana słowa.
Wystarczajacy dowod byl juz zawarty w tej dyskusji.
Ale powtorze go raz jeszcze:

1792, PZW, sygn.39, k.031; #Teresa Bóbr, córka +Adama, BGC, i +Elżbiety z Piegłowskich (1v. Jakub Małowieski), żona zaś Jana Romana, w asystencji męża swego, ceduje Adamowi Bobrowi, synowi Teodora i +Magdaleny z Romanów swą porcję z sumy 2.000 złp., zapisanych jej ojcu przez +Andrzeja Osieckiego w aktach grodzkich płockich w poniedziałek po Św. Bartłomieju Apostole 1726 r. wraz z prowizją na dobrach Zgagowe na części Osiecczyzna, a przyznane jej w moc posagu w poniedziałek przez Narodzeniem NMP 1763 r.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

StraszMarek
Podziękował/a: 28 razy

Post autor: StraszMarek » wt lut 05, 2013 6:22 pm

Adam, dziekuję za odpowiedź i namiar na Dziennik Praw. Jest w necie, w wolnej chwili tam zajrzę.
Pozdrawiam, Marek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt lut 05, 2013 7:46 pm

Adamie,
Magistralny, mistrzowski wyklad. Wszystko w nim jest. Dziekujemy !

Teresa Bobr, corka Adama (burgrabiego) poslubila Jana Romana w 1756 roku. Adam juz o tym pisal. Akt slubu jest, dostalam go od Adama.
Tego samego dnia byl slub jej brata, Teodora z Magdalena Roman. Jedno wesele = dwoje dzieci, radosc dla gosci, oszczednosci dla rodziny.

Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Kazimierz Wojtek
Podziękował/a: 11 razy

Post autor: Kazimierz Wojtek » śr lut 06, 2013 11:07 am

Witam p. Adamie na forum p. Bożenny
Na wstępie jeszcze raz dziękuję za założenie forum dotyczące rodziny Małowieskich (Małowiejskich, bo jak niejednokrotnie dowodziłem to te same korzenie tak naprawdę rozdzielone przez Walentego). Wreszcie dostarczył mi Pan konkretny dowód o tym, że określana w genetece Terasa Małowieska nie jest tą samą osobą co Teresa Bóbr rozczytując metrykę narodzin w roku 1715 Jadwigi Teresy Małowieskiej. Pani Bożenna ma akt ślubu Teresy Bóbr z Janem Romanem. Tu pytanie do p. Bożenny: Czy nie ma tam wieku Teresy? - toż przecież 20 lat różnicy pomiędzy siostrami. To dużo dla mnie znaczy wyjaśnienie tej sprawy, a teraz muszę szukać innego aktu, ale tym razem dotyczącego Jadwigi Małowieskiej córki Jakuba i Elżbiety (Halszki) Piegłowskiej. Z metryk przesłanych mi przez p. Adama wynika, że Teodor Bóbr (to wiadomość dla p. Bożenny) miał jeszcze 4 siostry z pierwszego małżeństwa matki: Jadwigę Teresę ur. w 1715; Agnieszkę zm. w 1718; ponownie Agnieszkę zm. w 1721 oraz Konstancję Teodorę (żonę Adama Korzybskiego od roku ok. 1745 i ponownie żonę Stanisława Zakrockiego od roku 1758 oraz co najmniej szóstkę jego bratanków i siostrzenic – to do Pani drzewa genealogicznego).
A to do p. Adama z prośbą o potwierdzenie lub zanegowanie. W Herbarzu Bonieckiego jest napisane: „Adam, burgrabia ciechanowski 1739 r. (potomstwo jego w „Herbarzu" mylnie podane), miał córkę Teresę, za Janem Romanem 1762 r. i dwóch synów: Jakóba i Teodora. Zawarli oni 1762 r. pewną ugodę z Zakrockim (Gr. Płoc. Wiecz. 202 f. 172)”. Przypuszczam, że dokument ten jest ugodą spadkową po Adamie i Elżbiecie (Zakrocki to w tym czasie ich szwagier – mąż Konstancji, tym imieniem się posługiwała) – czy można sądzić zatem, że powstał on po śmierci matki, której datę śmierci należałoby określić ok. roku 1762? I drugie pytanie czy można twierdzić, że w roku 1762 żyła tylko czwórka rodzeństwa po Elżbiecie z Piegłowskich?
I jeszcze niezależny problem: Kim był zmarły w Baboszewie w roku 1750 Tomasz Bóbr, który spadł w tamtą okolicę z nikąd? Adam z dziećmi w tym czasie był już w Kijewicach, a Łukasz pojawił się po roku 1760 w Chróścinie gdzie prawdopodobnie poślubił mieszkankę tej miejscowości Zofię. Miał z nią notabene dużo dzieci.
Pozdrawiam Kazimierz „Wojtek” Małowiecki

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lut 06, 2013 12:21 pm

do Kazimierza,
Teresa Bobr, corka Adama (burgrabiego) urodzila sie okolo 1736 roku w Kijewicach. Wiek nie jest wpisany w akcie slubu z Janem Romanem (1756r).
Wszystkie szczegoly sa powyzej, w tym temacie, zobacz 2 luty 2013 - strona 3.
20 lat roznicy miedzy siostrami to rutyna. Z jednej matki moglo byc 30 lat roznicy, z dwoch matek mam w jednej galezi 48 lat roznicy :lol: .
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Kazimierz Wojtek

Post autor: Kazimierz Wojtek » śr lut 06, 2013 1:20 pm

Miło Panią usłyszeć (a raczej zobaczyć na forum) Bożenno
Jakoś tak się złożyło, że urodziłem się z umysłem ścisłym i słowo „około” świadczy, że nie ma metryki i że jest to liczba szacunkowa. Dla mnie faktem dokonanym jest dokument, który także często jest szacowany (niestety) np. w akcie zgonu Jakuba widnieje jego wiec = 38 lat, a różnica pomiędzy narodzinami w Zakrzewie 1687, a śmierci w Brześciu 1722 wynosi 35 lat. I gdzie tu jest prawda nawet w dokumentach. Nie jest dla mnie przekonujący również drugi dowód, że Teresa posługuje się nazwiskiem Bóbr. Wszak sam mam adoptowaną wnuczkę, która posługuje się moim nazwiskiem i nawet nie dopuszcza myśli innego (ma na razie 3 lata, ale dokumenty na moje nazwisko – niesamowicie słodkie i kochane dziecko). Ale dokument podany przez p. Adama na innym forum świadczący o złym tłumaczeniu na stronie internetowej genetyki jest już całkowicie przekonujący, bo tak naprawdę najstarsza siostra Teodora miała na imię Jadwiga Teresa.
Dziękuję za zaglądnięcie do metryki – w tym względzie całkowicie wierzę Pani.
Co się tyczy różnicy wieku między rodzeństwem, to miałem na przykładzie własnej rodziny. Ojciec mój był 10-tym z kolei dzieckiem w rodzinie, a jeszcze miał 3 lata młodszą siostrę. Różnica wieku pomiędzy najstarszym i najmłodszą wynosiła 27 lat. Najlepszym kolegą mojego ojca był właśnie syn najstarszej jego siostry i miał na imię Kazimierz. Zginął w 1943 roku w egzekucji i to właśnie mnie przyszło kontynuować jego życie – i to dosłownie bo siostra ojca nadała mi imię.
A propos imion, czy badając swoje pochodzenie nie ma czasem Pani wrażenia, że zmarli przodkowie chcą pomóc? Mam dużo tego przykładów, ale przytoczę jeden. W moim drzewie genealogicznym co 100 lat pojawia się rodzeństwo o imionach Kazimierz i Stefan (lub w odwrotnej kolejności). Przecież mój ojciec do końca swojego życia nie znał Józefa żyjącego w XIX wieku, Antoniego Jana żyjącego w XVIII wieku czy nawet treści Herbarza Niesieckiego w którym opisano Stefana i Kazimierza żyjącego w wieku XVII. Może to przypadek? Nie chcę nic sugerować i radzę tę informację traktować jako ciekawostkę.

-- Post scalono 06 lut 2013, 14:49 --

Witam p. Bożenno
Tak dla zabawy, a nawet przekory postanowiłem połączyć panią z Jakubem Małowieskim od drugiej strony, czyli nie przez rodzinę Bobrów. Poniżej linia genealogiczna - w myśl powiedzenia wszyscy jesteśmy rodziną.

Wawrzyniec Bóbr z Kijewic –(żona)- Anna Józefa Radwan –(ojciec)- Michał Radwan –(ojciec)- Jan Radwan –(syn)- August Radwan –(żona)- Antonina Katarzyna Łączyńska –(mąż)- Michał Maurycy Mateusz Lasocki –(ojciec)- Adam Lasocki z Lasocina –(ojciec)- Paweł Lasocki –(ojciec)- Adam Lasocki –(ojciec)- Wojciech Adrian Olbracht Lasocki –(ojciec)- Walenty Lasocki –(ojciec)- Marcin Lasocki –(ojciec)- Stanisław Lasocki –(ojciec)- Wolfgang Lasocki –(syn)- Jakub Lasocki –(syn)- Tomasz Lasocki –(syn)- Krzysztof Lasocki –(syn)- Joanna Lasocka –(syn)- Jakub Małowieski

Pozdrawiam Kazimierz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lut 06, 2013 3:07 pm

Dzien dobry Kazimierz,
Sliczne powinowactwo przez mlodsza siostre Marii Walewskiej. Dziekuje :kwitnie: !
A moze udalo Ci sie "upolowac" metrykalia z Sochaczewa z pierwszej polowy XIX wieku?
Jesli tak, to zostaw wiadomosc na mojej skrzynce.
Ja nie dalam rady :mad:

Wiek Teresy Bobr i wiek Teodora Bobra zostana w przyblizeniu, gdyz, jak Adam napisal kilka dni temu, ksiegi parafii Wegra zaczynaja sie w 1739 roku, a oni urodzili sie o kilka lat wczesniej.
Cieszmy sie, ze ich odnalezlismy. Czy mieli rok czy dwa wiecej, albo mniej, traktujmy to z dystansem.

Cieplutko pozdrawiam,
Bozenna

apszczol

Post autor: apszczol » śr lut 06, 2013 6:00 pm

W Herbarzu Bonieckiego jest napisane: „Adam, burgrabia ciechanowski 1739 r. (potomstwo jego w „Herbarzu" mylnie podane), miał córkę Teresę, za Janem Romanem 1762 r. i dwóch synów: Jakóba i Teodora. Zawarli oni 1762 r. pewną ugodę z Zakrockim (Gr. Płoc. Wiecz. 202 f. 172)”. Przypuszczam, że dokument ten jest ugodą spadkową po Adamie i Elżbiecie (Zakrocki to w tym czasie ich szwagier – mąż Konstancji, tym imieniem się posługiwała) – czy można sądzić zatem, że powstał on po śmierci matki, której datę śmierci należałoby określić ok. roku 1762? I drugie pytanie czy można twierdzić, że w roku 1762 żyła tylko czwórka rodzeństwa po Elżbiecie z Piegłowskich?
Tak akurat sie sklada, ze mam scisly umysl.
Z fusow (herbarza) wrozyc nie umiem.
Nalezy wiec sprawdzic w AGAD - PlGW, sygn.202, k. 172.

Dla mnie faktem dokonanym jest dokument, który także często jest szacowany (niestety) np. w akcie zgonu Jakuba widnieje jego wiec = 38 lat, a różnica pomiędzy narodzinami w Zakrzewie 1687, a śmierci w Brześciu 1722 wynosi 35 lat.
Dokument z Zakrzewa wpierw nalezy obejrzec.
Geneteka jest pomoca, ale nie dowodem w sprawie.
Trzeba tez pamietac, ze dokument sporzadzony w Zakrzewie
to metryka chrztu, a nie akt urodzenia.

Nie jest dla mnie przekonujący również drugi dowód, że Teresa posługuje się nazwiskiem Bóbr.
Alez Pan uparty!!!
Adopcja Malowieskiej przez Bobra bylaby wbrew logice i prawu.
Gdyby takiego abususu dokonal Bobr na nieletniej Malowieskiej
to dotkliwa kare poniosl byl tylko on sam.
Gdyby zas na pelnoletniej Malowieskiej - oboje podlegali by karom.

Wszak sam mam adoptowaną wnuczkę,
która posługuje się moim nazwiskiem i nawet nie dopuszcza myśli innego
A co wspolnego ma kodeks rodzinny i opiekunczy AD 2012
z prawem rodowym ziemskim I Rzeczpospolitej?
Adam A. Pszczolkowski

Kazimierz Wojtek

Post autor: Kazimierz Wojtek » czw lut 07, 2013 10:02 am

Witam
Przede wszystkim informacja dla p. Bożenny. Przykro mi ale moje drogi nigdy nie zahaczyły o Sochaczew.
Serdeczne podziękowania także dla p. Adama. Rodzice zawsze mieli ze mną problem upartości, ale trochę już dojrzałem i przepraszam za tę moją wadę. Chociaż nie zawsze musi być ona wadą. Przekonany jestem już w 100 %-ach o Pana racji. Przepraszam także za nieznajomość prawa, co jak twierdzą prawnicy nie upoważnia nikogo do jego nieprzestrzegania. Co wskazuje nazwisko jako mało wiedzący muszę się więc pytać i uczyć się.
Ale dziękuję przede wszystkim Panu za wyjaśnienie wszystkich nurtujących mnie "bobrowych" problemów i mam prośbę, gdyby wpadły Panu w rękę jakiekolwiek dokumenty dotyczące Jadwigi Teresy Małowieskiej, córki Jakuba i Elżbiety Piegłowskiej aby Pan mnie o tym poinformował. Aktualnie traktuję ją jako: – jak to miał w zwyczaju Dworzaczek pisać: „potem o nich głucho, snać pomarli za młodu”.
Bardzo mi się podoba ten skrót myślowy.
Gdyby Pan raczył spojrzeć jeszcze na Tomasza Bobra zmarłego w Badoszewie w roku 1750 – byłbym niezmiernie wdzięczny.

apszczol

Post autor: apszczol » czw lut 07, 2013 11:22 am

Gdyby Pan raczył spojrzeć jeszcze na Tomasza Bobra zmarłego w Badoszewie w roku 1750
– byłbym niezmiernie wdzięczny.
Niestety nie dysponuje tymi skanami.
Zwracam sie o nie do osob indexujacych parafie Baboszewo.
Stad - w tym miejscu dla nich podziekowania, ze zechcieli juz
tyle udostepnic. :kwitnie:

Postaram sie poprosic i o Tomasza.
Adam A. Pszczolkowski

KAZEK
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: KAZEK » wt lis 25, 2014 9:38 pm

Moi pradziadowie z linii mamy byli polnocnomazowieckimi Bobrami. Zebralem w zwiazku z tym troche skanow dokumentacji dotyczacej rodziny. Z zainteresowaniem przeanalizowałem posty dotyczace szlacheckiej rodziny Bobr i w zwiazku z tym zwracam sie do wszystkich zainteresowanych tematem : Czy i jak w omawiana tu rodzine wpisuja sie Bobry z Ziemii Ciechanowskiej w parafii Sonsk .Pan Adam napisał iz w 1775roku w Ziemii Ciechanowskiej dziedzicza ... w Chroscicach Magach Kazimierz , Jan i Benedykt Bober. Informuje przeto opierajac sie na dokumentach z Archiwum Diecezjalnego w Plocku że w 1761 r zostal ochrzczony imieniem Franciszek s. Szlachetnych malzonkow Tomasza i Katarzyny Bobrow z Chroscice Magi ( nad wpisem widnieje 42 czyzby to jakis nr aktu ale nad pozostalymi nie wystepuje ). Dwie pozycje nizej jest dok;ument chrztu Longina s.Benedykta i Salomei z Gnatowskich malzonkow Bobrow.Posiadam tez kopie innych ASC dotyczacych kolejnych dzieci wnukow i prawnukow oraz wielokrotnych pra tej linii. Oczekuje niecierpliwie na glos w dyskusji.

apszczol

Post autor: apszczol » pt sty 16, 2015 10:53 pm

To jest ten sam rod - Bobrow de Bobry Niskie w ziemi ciechanowskiej.
Boczna galaz Romanow herbu Slepowron.
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”