UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Herbarze i inne

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

beatab
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Herbarze i inne

Post autor: beatab » pt lip 17, 2009 2:20 pm

Jakoś umknął mi ten wątek
Jeżeli możesz Asiu o sprawdzenie nazwiska Budziszewski / ziemia nurska /w Herbarzu T.Gajla
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Awatar użytkownika

Richard
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Richard » pt lip 17, 2009 3:09 pm

Proszę o podanie informacji dot. nazwiska Zielonka h. Jastrzębiec w następujących pozycjach:
Spis szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiey informacyi o dowodach szlachectwa, Warszawa 1851 oraz
Polskie rody szlacheckie i ich herby (Tadeusz Gajl).
Pozdrawiam Rysiek. :sun:
Ryszard Drąg syn Franciszka syn Jana syn Andrzeja syn Tomasza syn Bartłomieja syn ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt lip 17, 2009 6:18 pm

Odnośnie herbarza T. Gajla nastąpiło chyba małe nieporozumienie. Pozycja ta składa się z rysunków herbów, jakie można było znaleźć w dotychczasowej literaturze przedmiotu, a także współczasnych badań historyków, w tym takze ze Związku Szlachty Polskiej.
Na końcu dodany jest wykaz nazwisk szlacheckich, wraz ze wskazaniem, jakimi pieczętowali się herbami. Czasami trafia się dodatkowa informacja dot. daty i miejsca odnotowania takiego nazwiska lub nobilitacji. Ma to jednak postać indeksu i z założenia pozbawione jest dodatkowych informacji o osobach.
I tak na przykład pełna informacja dotycząca nazwiska "Budziszewski" wygląda następująco:

"Budziszewski - Abdank, Budzisław, Grzymała, Gąska, Lubicz"

Podobnie przy nazwisku "Zielonka" znajdziemy jedynie informację, że rodziny noszące to nazwisko notowane były z herbami Jastrzębiec IV, Junosza i Lubicz.

Spis szlachty z 1851 roku dostępny jest w bibliotekach cyfrowych i nie ma sensu przepisywanie tu ogólnodostępnych informacji.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

RMazus

Post autor: RMazus » sob wrz 05, 2009 5:16 pm

Czy można sprawdzić nazwiska Mazuś Garlej Kraus .
Ryszard Mazuś
3M3

Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » sob wrz 05, 2009 9:37 pm

Ale gdzie sprawdzic :co: , Rysiu ? W jakim zrodle ? Wszystkich herbarzy i spisob nazwisk szlachty polskiej przeciez nie da rady sprawdzic.
Kraus jest na przyklad w "Wylegitymowanej Szlachcie Polskiej" Elzbiety Seczys
Z usmiechem :lol:
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

zuzia_sz
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: zuzia_sz » ndz wrz 27, 2009 11:36 am

Witam!
Moja babcia chwaliła się, że mój dziadek wywodzi się z rodziny, jak twierdziła hrabiowskiej. Doszłam do wielu aktów urodzenia i ślubów pisze co najwyżej, że byli to włościanie. Uznałam, że moja babcia stworzyła tylko taką teorię. Zaintrygowała mnie ona na nowo, gdy dostałam wiadomość od osoby, która znała rodzinę mojej prababci i w wiadomości tej pisze: ,, (...) Z dzieciństwa pamiętam, że dzieci Jerzego (prawnuki Ignacego) szczycili się, że przodkowie należeli do szlachty."
Moja prababcia nazywała się Feliksa (Felicja) Wasikowska urodziła się 13 listopada 1886 roku w Sewerynowie gmina Korytnica powiat Węgrów. Była córką Ignacego i Anny Wasikowskich.
Ignacy Wasikowski urodził się w 1849 roku w Sewerynowie, jego rodzicami byli Bartłomiej Wasikowski i Marianna z Witkowskich. Oboje urodzili się w Rabianach zamieszkali w Lipnikach. Wszystko na terenie gminy Korytnica.
Anna Wasikowska (mama mojej prababci) z domu nazywała się Kiełczewska. Urodziła się 3 września 1848 w Chmielewie (gmina Korytnica). Była córką Jana Kiełczewskiego (ur ok. 1808) i Marianny z Rybaków (ur ok. 1815).
Co prawda znalazłam w herbarzach nazwisko Kiełczewski, ale jak znaleźć czy to ci Kiełczewscy.
Żadnych Wasikowskich nie znalazłam.
Bardzo proszę o nawet najmniejszą podpowiedź.
Pozdrawiam
M.Szmidt

gosiewski
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: gosiewski » sob lip 17, 2010 5:09 pm

Asiek pisze:Zainteresowanym służę pomocą jak chodzi o następujące książki:
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
(...)
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
Czy mogę poprosić o informacje dot. występujących w ww. poz. Gosiewskich? W szczególności interesują mnie Gosiewscy herbu Korwin z odmianą - m.in. wylegitymowany w 1839 r. Józefat s. Antoniego Marcina (lub Marcina Antoniego), czy też nobilitowany w 1776 r. Antoni Marcin (Marcin Antoni), ale będę wdzięczny za informacje także o pozostałych wymienionych w ww. opracowaniach Gosiewskich herbu Korwin i herbu Ślepowron.
Pozdrawiam,

Jan Paweł Gosiewski / Poznań

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » sob lip 17, 2010 9:30 pm

Asieńko pięknie proszę sprawdź w "Szlachta wylegitymowana.." nazwisko Radzimiński-Radzymiński a w szczególności 4 braci synów Antoniego Radzymińskiego i Anny z Ostrowskich-
Wincentego Ferrarę ur.1796,Jana ur.1817,Dominika i mojego 3x pra Andrzeja.Zamieszkiwali Drwalew,Glinianka, Karczew,Jabłonna.Głównie zależy mi na dowodach.
Pozdrawiam serdecznie Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Asiek
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 77 razy
Kontakt:

Post autor: Asiek » sob lip 17, 2010 10:42 pm

zuzia_sz pisze:Witam!
Moja babcia chwaliła się, że mój dziadek wywodzi się z rodziny, jak twierdziła hrabiowskiej. Doszłam do wielu aktów urodzenia i ślubów pisze co najwyżej, że byli to włościanie. Uznałam, że moja babcia stworzyła tylko taką teorię. Zaintrygowała mnie ona na nowo, gdy dostałam wiadomość od osoby, która znała rodzinę mojej prababci i w wiadomości tej pisze: ,, (...) Z dzieciństwa pamiętam, że dzieci Jerzego (prawnuki Ignacego) szczycili się, że przodkowie należeli do szlachty.".
Typowe legendy rodzinne, które, jak się później okazuje, niewiele mają wspólnego z odkrywaną przez nas rzeczywiśctością.
Pragnę jednak zwrócić uwagę na fakt, że szlachta, a rodzina hrabiowska to nie są pojęcia tożsame, o czym trzeba pamiętać. Każdy hrabia jest szlachciem ale nie każdy szlachcic hrabią.
zuzia_sz pisze:Co prawda znalazłam w herbarzach nazwisko Kiełczewski, ale jak znaleźć czy to ci Kiełczewscy.
co do Kiełczewskich to były chyba dwie rodziny: jedna herbu Pomian i druga herbu Abdank.
Jak pamietam ze swoich kwerend, Kiełczewscy siedzieli w XVIII wieku bodajże w Kaliskiem. Kilka razy rzuciło mi się to nazwisko w oczy przy przeglądaniu grodzkich i ziemsnkich z tego terenu ale nie wiem o których była mowa.
Tutaj nikt Ci nie pomoże, bo odpowiedź na to pytanie powinna przynieść solidna kwerenda: najpierw w oparciu o metrykalia, a potem księgi grodzkie, ziemskie i inne tego typu dokumenty.

Serdeczności,
Asia

Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.

Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Asiek
Kontakt:

Post autor: Asiek » sob lip 17, 2010 10:49 pm

gosiewski pisze:
Asiek pisze:Zainteresowanym służę pomocą jak chodzi o następujące książki:
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
(...)
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
Czy mogę poprosić o informacje dot. występujących w ww. poz. Gosiewskich? W szczególności interesują mnie Gosiewscy herbu Korwin z odmianą - m.in. wylegitymowany w 1839 r. Józefat s. Antoniego Marcina (lub Marcina Antoniego), czy też nobilitowany w 1776 r. Antoni Marcin (Marcin Antoni), ale będę wdzięczny za informacje także o pozostałych wymienionych w ww. opracowaniach Gosiewskich herbu Korwin i herbu Ślepowron.
U E. Sęczys jest mało informacji, które nic Ci wiedzy nie poszerzą.
Są trzy rodziny Gosiewskich: herbu Korwin, herbu Korwin z odmianą i herbu Ślepowron.

Gosiewski h. Korwin z odm.
Od Antoniego Marcina nobilitowanego przez Króla Stanisława Augusya w 1776 roku - syn Józefat legitymowany w 1839 roku.
Natomiast u Kojałowicza są Korwinowie bez odmiany.

Serdeczności,
Asia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Asiek
Kontakt:

Post autor: Asiek » sob lip 17, 2010 10:53 pm

danisha pisze:Asieńko pięknie proszę sprawdź w "Szlachta wylegitymowana.." nazwisko Radzimiński-Radzymiński a w szczególności 4 braci synów Antoniego Radzymińskiego i Anny z Ostrowskich-
Wincentego Ferrarę ur.1796,Jana ur.1817,Dominika i mojego 3x pra Andrzeja.Zamieszkiwali Drwalew,Glinianka, Karczew,Jabłonna.Głównie zależy mi na dowodach.
Pozdrawiam serdecznie Danka
Danka,
chodzi o Radzimińskich herbu Lubicz :)
Poproszę o maila bo za dużo klepania więc prześlę skan :)

Serdeczności,
Asia

gosiewski
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: gosiewski » ndz lip 18, 2010 7:22 am

Asiek pisze:U E. Sęczys jest mało informacji, które nic Ci wiedzy nie poszerzą.
Są trzy rodziny Gosiewskich: herbu Korwin, herbu Korwin z odmianą i herbu Ślepowron.
Gosiewski h. Korwin z odm.
Od Antoniego Marcina nobilitowanego przez Króla Stanisława Augusya w 1776 roku - syn Józefat legitymowany w 1839 roku.
Szkoda... Miałem nadzieję, że może uzyskam jakieś informacje odnośnie rodziców Antoniego Marcina albo przynajmniej wskazówkę dot. miejsca jego urodzenia / zgonu. Tak czy inaczej dziękuję za sprawdzenie.
Asiek pisze:Natomiast u Kojałowicza są Korwinowie bez odmiany.
A czy wśród Gosiewskich herbu Korwin (bez odmiany) u Kojałowicza pojawia się może Józefat lub Antoni Marcin? U Bonieckiego np. Józefat podawany jest wśród Gosiewskich herbu Korwin. Choć pewnie nawet jeżeli będzie wymieniony to tylko z imienia - bez bardziej szczegółowych danych.
Pozdrawiam,

Jan Paweł Gosiewski / Poznań

aniap
Podziękował/a: 20 razy

Post autor: aniap » ndz lip 18, 2010 1:13 pm

Witam! Czy mogłabyś sprawdzić nazwisko Dąbrowski h. Dąbrowa, może są jakieś informacje z rejonu Mazowsza na temat tych rodzin, w jakich parafiach szukać? Bardzo będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam serdecznie. Ania
Anna Dąbrowska-Potulska
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Asiek
Kontakt:

Post autor: Asiek » ndz lip 18, 2010 3:09 pm

Nie ma sensu klepać tego wszystkiego, zwłaszcza jak chodzi o Dąbrowskich.
Aniu, podaj proszę maila.
Ty Janie też.

Dana, do Ciebie mail już poszedł :)

Serdeczności,
Asia

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » ndz lip 18, 2010 5:44 pm

Asiku ,to rzeczywiście moi.Bardzo mi pomogłaś!Śliczne dzięki!!!
Danka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”