UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Herbarze i inne
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Herbarze i inne
Jakoś umknął mi ten wątek
Jeżeli możesz Asiu o sprawdzenie nazwiska Budziszewski / ziemia nurska /w Herbarzu T.Gajla
Jeżeli możesz Asiu o sprawdzenie nazwiska Budziszewski / ziemia nurska /w Herbarzu T.Gajla
Pozdrawiam
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 2 razy
Proszę o podanie informacji dot. nazwiska Zielonka h. Jastrzębiec w następujących pozycjach:
Spis szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiey informacyi o dowodach szlachectwa, Warszawa 1851 oraz
Polskie rody szlacheckie i ich herby (Tadeusz Gajl).
Pozdrawiam Rysiek.
Spis szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiey informacyi o dowodach szlachectwa, Warszawa 1851 oraz
Polskie rody szlacheckie i ich herby (Tadeusz Gajl).
Pozdrawiam Rysiek.

Ryszard Drąg syn Franciszka syn Jana syn Andrzeja syn Tomasza syn Bartłomieja syn ?
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Odnośnie herbarza T. Gajla nastąpiło chyba małe nieporozumienie. Pozycja ta składa się z rysunków herbów, jakie można było znaleźć w dotychczasowej literaturze przedmiotu, a także współczasnych badań historyków, w tym takze ze Związku Szlachty Polskiej.
Na końcu dodany jest wykaz nazwisk szlacheckich, wraz ze wskazaniem, jakimi pieczętowali się herbami. Czasami trafia się dodatkowa informacja dot. daty i miejsca odnotowania takiego nazwiska lub nobilitacji. Ma to jednak postać indeksu i z założenia pozbawione jest dodatkowych informacji o osobach.
I tak na przykład pełna informacja dotycząca nazwiska "Budziszewski" wygląda następująco:
"Budziszewski - Abdank, Budzisław, Grzymała, Gąska, Lubicz"
Podobnie przy nazwisku "Zielonka" znajdziemy jedynie informację, że rodziny noszące to nazwisko notowane były z herbami Jastrzębiec IV, Junosza i Lubicz.
Spis szlachty z 1851 roku dostępny jest w bibliotekach cyfrowych i nie ma sensu przepisywanie tu ogólnodostępnych informacji.
Na końcu dodany jest wykaz nazwisk szlacheckich, wraz ze wskazaniem, jakimi pieczętowali się herbami. Czasami trafia się dodatkowa informacja dot. daty i miejsca odnotowania takiego nazwiska lub nobilitacji. Ma to jednak postać indeksu i z założenia pozbawione jest dodatkowych informacji o osobach.
I tak na przykład pełna informacja dotycząca nazwiska "Budziszewski" wygląda następująco:
"Budziszewski - Abdank, Budzisław, Grzymała, Gąska, Lubicz"
Podobnie przy nazwisku "Zielonka" znajdziemy jedynie informację, że rodziny noszące to nazwisko notowane były z herbami Jastrzębiec IV, Junosza i Lubicz.
Spis szlachty z 1851 roku dostępny jest w bibliotekach cyfrowych i nie ma sensu przepisywanie tu ogólnodostępnych informacji.
Czy można sprawdzić nazwiska Mazuś Garlej Kraus .
Ryszard Mazuś
Ryszard Mazuś
3M3
Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....
Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Ale gdzie sprawdzic
, Rysiu ? W jakim zrodle ? Wszystkich herbarzy i spisob nazwisk szlachty polskiej przeciez nie da rady sprawdzic.
Kraus jest na przyklad w "Wylegitymowanej Szlachcie Polskiej" Elzbiety Seczys
Z usmiechem
Bozenna

Kraus jest na przyklad w "Wylegitymowanej Szlachcie Polskiej" Elzbiety Seczys
Z usmiechem

Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Witam!
Moja babcia chwaliła się, że mój dziadek wywodzi się z rodziny, jak twierdziła hrabiowskiej. Doszłam do wielu aktów urodzenia i ślubów pisze co najwyżej, że byli to włościanie. Uznałam, że moja babcia stworzyła tylko taką teorię. Zaintrygowała mnie ona na nowo, gdy dostałam wiadomość od osoby, która znała rodzinę mojej prababci i w wiadomości tej pisze: ,, (...) Z dzieciństwa pamiętam, że dzieci Jerzego (prawnuki Ignacego) szczycili się, że przodkowie należeli do szlachty."
Moja prababcia nazywała się Feliksa (Felicja) Wasikowska urodziła się 13 listopada 1886 roku w Sewerynowie gmina Korytnica powiat Węgrów. Była córką Ignacego i Anny Wasikowskich.
Ignacy Wasikowski urodził się w 1849 roku w Sewerynowie, jego rodzicami byli Bartłomiej Wasikowski i Marianna z Witkowskich. Oboje urodzili się w Rabianach zamieszkali w Lipnikach. Wszystko na terenie gminy Korytnica.
Anna Wasikowska (mama mojej prababci) z domu nazywała się Kiełczewska. Urodziła się 3 września 1848 w Chmielewie (gmina Korytnica). Była córką Jana Kiełczewskiego (ur ok. 1808) i Marianny z Rybaków (ur ok. 1815).
Co prawda znalazłam w herbarzach nazwisko Kiełczewski, ale jak znaleźć czy to ci Kiełczewscy.
Żadnych Wasikowskich nie znalazłam.
Bardzo proszę o nawet najmniejszą podpowiedź.
Pozdrawiam
M.Szmidt
Moja babcia chwaliła się, że mój dziadek wywodzi się z rodziny, jak twierdziła hrabiowskiej. Doszłam do wielu aktów urodzenia i ślubów pisze co najwyżej, że byli to włościanie. Uznałam, że moja babcia stworzyła tylko taką teorię. Zaintrygowała mnie ona na nowo, gdy dostałam wiadomość od osoby, która znała rodzinę mojej prababci i w wiadomości tej pisze: ,, (...) Z dzieciństwa pamiętam, że dzieci Jerzego (prawnuki Ignacego) szczycili się, że przodkowie należeli do szlachty."
Moja prababcia nazywała się Feliksa (Felicja) Wasikowska urodziła się 13 listopada 1886 roku w Sewerynowie gmina Korytnica powiat Węgrów. Była córką Ignacego i Anny Wasikowskich.
Ignacy Wasikowski urodził się w 1849 roku w Sewerynowie, jego rodzicami byli Bartłomiej Wasikowski i Marianna z Witkowskich. Oboje urodzili się w Rabianach zamieszkali w Lipnikach. Wszystko na terenie gminy Korytnica.
Anna Wasikowska (mama mojej prababci) z domu nazywała się Kiełczewska. Urodziła się 3 września 1848 w Chmielewie (gmina Korytnica). Była córką Jana Kiełczewskiego (ur ok. 1808) i Marianny z Rybaków (ur ok. 1815).
Co prawda znalazłam w herbarzach nazwisko Kiełczewski, ale jak znaleźć czy to ci Kiełczewscy.
Żadnych Wasikowskich nie znalazłam.
Bardzo proszę o nawet najmniejszą podpowiedź.
Pozdrawiam
M.Szmidt
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 26 razy
Czy mogę poprosić o informacje dot. występujących w ww. poz. Gosiewskich? W szczególności interesują mnie Gosiewscy herbu Korwin z odmianą - m.in. wylegitymowany w 1839 r. Józefat s. Antoniego Marcina (lub Marcina Antoniego), czy też nobilitowany w 1776 r. Antoni Marcin (Marcin Antoni), ale będę wdzięczny za informacje także o pozostałych wymienionych w ww. opracowaniach Gosiewskich herbu Korwin i herbu Ślepowron.Asiek pisze:Zainteresowanym służę pomocą jak chodzi o następujące książki:
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
(...)
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
Pozdrawiam,
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
-
- Podziękował/a: 108 razy
- Podziękowano: 17 razy
Asieńko pięknie proszę sprawdź w "Szlachta wylegitymowana.." nazwisko Radzimiński-Radzymiński a w szczególności 4 braci synów Antoniego Radzymińskiego i Anny z Ostrowskich-
Wincentego Ferrarę ur.1796,Jana ur.1817,Dominika i mojego 3x pra Andrzeja.Zamieszkiwali Drwalew,Glinianka, Karczew,Jabłonna.Głównie zależy mi na dowodach.
Pozdrawiam serdecznie Danka
Wincentego Ferrarę ur.1796,Jana ur.1817,Dominika i mojego 3x pra Andrzeja.Zamieszkiwali Drwalew,Glinianka, Karczew,Jabłonna.Głównie zależy mi na dowodach.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 628
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Typowe legendy rodzinne, które, jak się później okazuje, niewiele mają wspólnego z odkrywaną przez nas rzeczywiśctością.zuzia_sz pisze:Witam!
Moja babcia chwaliła się, że mój dziadek wywodzi się z rodziny, jak twierdziła hrabiowskiej. Doszłam do wielu aktów urodzenia i ślubów pisze co najwyżej, że byli to włościanie. Uznałam, że moja babcia stworzyła tylko taką teorię. Zaintrygowała mnie ona na nowo, gdy dostałam wiadomość od osoby, która znała rodzinę mojej prababci i w wiadomości tej pisze: ,, (...) Z dzieciństwa pamiętam, że dzieci Jerzego (prawnuki Ignacego) szczycili się, że przodkowie należeli do szlachty.".
Pragnę jednak zwrócić uwagę na fakt, że szlachta, a rodzina hrabiowska to nie są pojęcia tożsame, o czym trzeba pamiętać. Każdy hrabia jest szlachciem ale nie każdy szlachcic hrabią.
co do Kiełczewskich to były chyba dwie rodziny: jedna herbu Pomian i druga herbu Abdank.zuzia_sz pisze:Co prawda znalazłam w herbarzach nazwisko Kiełczewski, ale jak znaleźć czy to ci Kiełczewscy.
Jak pamietam ze swoich kwerend, Kiełczewscy siedzieli w XVIII wieku bodajże w Kaliskiem. Kilka razy rzuciło mi się to nazwisko w oczy przy przeglądaniu grodzkich i ziemsnkich z tego terenu ale nie wiem o których była mowa.
Tutaj nikt Ci nie pomoże, bo odpowiedź na to pytanie powinna przynieść solidna kwerenda: najpierw w oparciu o metrykalia, a potem księgi grodzkie, ziemskie i inne tego typu dokumenty.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Kontakt:
U E. Sęczys jest mało informacji, które nic Ci wiedzy nie poszerzą.gosiewski pisze:Czy mogę poprosić o informacje dot. występujących w ww. poz. Gosiewskich? W szczególności interesują mnie Gosiewscy herbu Korwin z odmianą - m.in. wylegitymowany w 1839 r. Józefat s. Antoniego Marcina (lub Marcina Antoniego), czy też nobilitowany w 1776 r. Antoni Marcin (Marcin Antoni), ale będę wdzięczny za informacje także o pozostałych wymienionych w ww. opracowaniach Gosiewskich herbu Korwin i herbu Ślepowron.Asiek pisze:Zainteresowanym służę pomocą jak chodzi o następujące książki:
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
(...)
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
Są trzy rodziny Gosiewskich: herbu Korwin, herbu Korwin z odmianą i herbu Ślepowron.
Gosiewski h. Korwin z odm.
Od Antoniego Marcina nobilitowanego przez Króla Stanisława Augusya w 1776 roku - syn Józefat legitymowany w 1839 roku.
Natomiast u Kojałowicza są Korwinowie bez odmiany.
Serdeczności,
Asia
-
- Kontakt:
Danka,danisha pisze:Asieńko pięknie proszę sprawdź w "Szlachta wylegitymowana.." nazwisko Radzimiński-Radzymiński a w szczególności 4 braci synów Antoniego Radzymińskiego i Anny z Ostrowskich-
chodzi o Radzimińskich herbu Lubicz

Poproszę o maila bo za dużo klepania więc prześlę skan

Serdeczności,
Asia
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 26 razy
Szkoda... Miałem nadzieję, że może uzyskam jakieś informacje odnośnie rodziców Antoniego Marcina albo przynajmniej wskazówkę dot. miejsca jego urodzenia / zgonu. Tak czy inaczej dziękuję za sprawdzenie.Asiek pisze:U E. Sęczys jest mało informacji, które nic Ci wiedzy nie poszerzą.
Są trzy rodziny Gosiewskich: herbu Korwin, herbu Korwin z odmianą i herbu Ślepowron.
Gosiewski h. Korwin z odm.
Od Antoniego Marcina nobilitowanego przez Króla Stanisława Augusya w 1776 roku - syn Józefat legitymowany w 1839 roku.
A czy wśród Gosiewskich herbu Korwin (bez odmiany) u Kojałowicza pojawia się może Józefat lub Antoni Marcin? U Bonieckiego np. Józefat podawany jest wśród Gosiewskich herbu Korwin. Choć pewnie nawet jeżeli będzie wymieniony to tylko z imienia - bez bardziej szczegółowych danych.Asiek pisze:Natomiast u Kojałowicza są Korwinowie bez odmiany.
Pozdrawiam,
Witam! Czy mogłabyś sprawdzić nazwisko Dąbrowski h. Dąbrowa, może są jakieś informacje z rejonu Mazowsza na temat tych rodzin, w jakich parafiach szukać? Bardzo będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam serdecznie. Ania
Anna Dąbrowska-Potulska
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
-
- Kontakt:
Nie ma sensu klepać tego wszystkiego, zwłaszcza jak chodzi o Dąbrowskich.
Aniu, podaj proszę maila.
Ty Janie też.
Dana, do Ciebie mail już poszedł
Aniu, podaj proszę maila.
Ty Janie też.
Dana, do Ciebie mail już poszedł

Serdeczności,
Asia