UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jamiołki i Jamiołkowscy nowe wydanie

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Jamiołki i Jamiołkowscy nowe wydanie

Post autor: hykiel » ndz paź 23, 2011 8:01 pm

2 posty niżej c.d. na temat rozszerzonego opracowania Jamiołki i Jamiołkowscy

"Historia genealogiczna Jamiołkowskich". Książka Jerzego Jamiołkowskiego białstockiego genealoga (bywał na genpol bywa czasem na genealodzy i forgen) dostępna na Podlaskiej Bibliotece Cyfrowej

http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... blication&

Link specjalnie zamieszczony również w tym dziale bo książka dotyczy szlachty.
Proszę o wyrozumiałość admina i moderatorów.
Ostatnio zmieniony wt cze 18, 2013 10:48 pm przez hykiel, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Grażyna Anna
Podziękowano: 8 razy

Re: Jamiołkowscy

Post autor: Grażyna Anna » pn paź 24, 2011 4:42 pm

Dzięki, Jurku, że zamieściłeś informację powtórnie, poprzednią przegapiłam.
Praca p. Jamiołowskiego jest cenna z tego względu, że obszernie i szczegółowo opisuje genealogię Jamiołkowskich - bardzo typowych dla pogranicza podlasko-mazowieckiego przedstawicieli drobnej szlachty. Dla mnie osobiście wielką wartość przedstawiają informacje o parafii Sokoły, w tym statystyki metryk pracowicie zestawione, ponieważ genealogia mojej babci macierzystej prowadzi przez tę parafię.
Wielki podziw i podziękowanie dla autora za jego pracę,
z pozdrowieniami
GrażynaAnnaFeltynowska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Jamiołki i Jamiołkowscy – Historia genealogiczna.

Post autor: hykiel » pn cze 17, 2013 12:18 am

( wstawione przeze mnie na prośbę autora Jerzego Jamiołkowskiego )

Zainteresowanych informuję, że napisałem opracowanie Jamiołki i Jamiołkowscy – Historia genealogiczna. Jest to w znacznym stopniu uściślona, uzupełniona i poszerzona wersja Historii genealogicznej Jamiołkowskich
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... m=pubstats
którą znaleźć można na portalu Podlaskiej Biblioteki Cyfrowej.
Obecne opracowanie składa się z czterech części (ok 340 stron) .
1.Historia Jamiołk – oparta na dokumentach, głównie spisach i rejestrach podatkowych (z lat 1528 – 1790), XVI i XVII wiecznych księgach sądowych i innych źródłach. W opracowaniu przywołuję zachowane źródła dla Ziemi bielskiej, stąd opracowanie (wskazując te źródła) może być przydatne dla zainteresowanych genealogią niekoniecznie tylko Jamiołkowskich.
2.Historia rodowa. To zamysł najbardziej nieracjonalny (tysiące godzin kwerendy). Jako podstawę przyjąłem spis szlachty litewskiej z 1528 roku z parafii Sokoły. Dla każdego z tam występujących starałem się zbudować - w oparciu o dokumenty sądowe - wywody potomków doprowadzając do czasów metrykalnych czyli początków XVIII wieku. (Zbudowanie wywodu dla kolejnych coraz bardziej współczesnych metrykalnych pokoleń nie powinno zaangażowanemu pasjonatowi genealogii stanowić większego problemu, bowiem źródła są relatywnie łatwo dostępne - oczywiście wymaga to klasycznej metrykalnej kwerendy a nie oczekiwania, że samo z googli spadnie).
Wywody oparłem o dokumenty, które w opracowaniu przywołuję; poza księgami sądowymi z AGAD - głównie z NIAB w Mińsku: księgi grodzkie brańskie Fond 1708, tzw ziemskie bielskie Fond 1744 oraz Kapicjana krakowskie i lwowskie. Opracowanie zawiera blisko 600 przypisów źródłowych.
Ta część opracowania stanowi dosyć brutalną rozprawę z mitologią stworzoną (głównie przez Heroldię) wokół Jamiołkowskich. Nie było takiego rodu. Nazwisko jest odmiejscowe (od nazwy wsi) , wykształciło się w XVII wieku, Jamiołkowscy zaś wywodzą się z przybyłej tj. w początkach XV wieku zbieraniny różnorodowców spod herbów: Godziemba (kierz Ralików), Zagroba (krze Kufli i Terelów), Modzela (kierz Piecków), Prus (krze Wardaszków, Jagusiów, Melonków i Syzdów) i (spod Prusa lub Suchekownaty) Faszczów, których kierz był nazywany Olkowiczami. To z niego wywodził najbardziej znany „Jamiołkowski” czyli Andrzej Stanisław. Najmniej pewne (ale są przesłanki, iż byli prawdopodobnie także) powszechnie Jamiołkowskim przypisywani Doliwowie.
3.Poza rodowymi gniazdami – migracje. Jest to próba opisu Jamiołkowskich osiadłych w innych, poza Jamiołkami, miejscowościach, także Warszawie i emigracji do USA. W tej części opis doprowadzam do XX wieku, staram się wskazać genealogiczne powiązania z przodkami z parafii Sokoły.
4.Genealogia Jamiołkowskich Sieniutów czyli opis 16 pokoleń moich przodków.
Mam świadomość, że jest to opracowanie niszowe, które może zainteresować głównie historyków regionalistów albo samych Jamiołkowskich, stąd nie mam ambicji finansowania wydania książkowego. Zaznaczam - jako lektura do poduszki się nie nadaje, tym bardziej, że programowo unikam wszelkiej mitologii. Zainteresowanym natomiast chętnie – bez żadnych zobowiązań - prześlę meilem całość lub wybrane części tekstu w pdf.
Nie udzielam się na forach internetowych, za co z góry przepraszam jerzy@jamiolkowski.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Re: Jamiołki i Jamiołkowscy nowe wydanie

Post autor: hykiel » sob lip 20, 2013 11:10 pm

Uzupełnienie od autora:
Wójt Gminy Sokoły był tak miły i szybki że zamiescił już cały artykuł na:
http://sokoly.pl/gmina/historia/181-jamiolkowscy-hist
pozdrawiam
Jurek Hykiel