UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szlachta okolic Łodzi? - Kędzierscy, Poradowscy, Tomaszewscy, Mołodeccy

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Szlachta okolic Łodzi? - Kędzierscy, Poradowscy, Tomaszewscy, Mołodeccy

Post autor: Matysiak » pt lip 19, 2013 5:04 pm

Witam,

Mimo, że długo nie chciałem w to wierzyć, to wreszcie musiałem bo trafiłem na szlacheckich przodków. Co do rodziny Woyniłowiczów/Woyniłłowiczów pochodzących z Wielkiego Księstwa Litewskiego to sprawa jest czysta - należy szukać w okolicach Lidy, Słonimia i Nowogródka na Litwie.

Mam jednak problem z moimi szlacheckimi przodkami z okolic Łodzi. Metryki się kończą albo ich nie ma i nie wiem co dalej. Może ktoś zetknął się gdzieś z następującymi osobami/nazwiskami szlachty występującej w okolicach Łodzi, Lubochni, Budziszewic, Brzezin i może komuś się obiło coś o uszy:

KĘDZIERSCY
1) Klemens Kędzierski syn Józefa i Barbary ur. 1818 w Lubochni (koło Tomaszowa Mazowieckiego), strzelec a potem strażnik lasów rządowych w Lubochni i Brzezinach, piśmienny
2) ojciec w/w Klemensa Józef Kędzierski syn Jakuba i Barbary - aktuariusz w Lubochni w 1818 roku, potem strażnik lasów rządowych w Lubochni, w metryce "urodzony" i "stanu szlacheckiego" oraz w łacińskich aktach "generosus", urodzony około 1779 roku, zmarł w 1867 roku w Budziszewicach k. Rawy Mazowieckiej, piśmienny
3) ojciec w/w Józefa - Jakub Kędzierski,
4) matka w/w Józefa - Barbara Kędzierska urodzona około 1750 roku, zmarła w 1852 roku w Budziszewicach k. Rawy Mazowieckiej

PORADOWSCY
żona w/w Józefa Kędzierskiego to "generosa" Rozalia z domu Poradowska urodzona około 1797 roku, zmarła po 1840 roku

TOMASZEWSCY
1) "generosa" Urszula Woyniłowicz z domu Tomaszewska urodzona w 1790 roku w miejscowości Kotliny k. Łodzi (parafia Kurowice) córka urodzonych (generosorum) Michała Tomaszewskiego i Franciszki z Mołodeckich
2) "generosus" Michał Tomaszewski w 1790 roku zamieszkały we wsi Kotliny, urodzony około 1760 roku, zmarł przed 1813 rokiem

MOŁODECCY
"generosa" Franciszka z Mołodeckich urodzona około 1760 roku - żona w/w Michała Tomaszewskiego

Oczywiście w herbarzach nie ma informacji o w/w osobach.

Gdzie można znaleźć jakieś informacje o szlachcie z okolic Łodzi, Brzezin, Lubochni, Budziszewic?

Zaznaczam, że w sprawach szlachty jestem początkującym bo do tej pory wszyscy moi przodkowie to chłopi i mieszczanie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: Szlachta okolic Łodzi? - Kędzierscy, Poradowscy, Tomaszewscy, Mołodeccy

Post autor: Diabołek81 » sob lip 20, 2013 10:09 am

Witaj Piotrze
Co do rodziców Klemensa Kędzierskiego to myślę,że warto by sprawdzić w aktach notariuszy brzezińskich (AP Piotrków Trybunalski oddział Tomaszów Mazowiecki) lub rawskich (AP m.st. Warszawy oddział Grodzisk Mazowiecki). Może być tam umowa przedślubna jak to często było w przypadku osób pochodzących ze stanu szlacheckiego.
Może też tam być np. testament Józefa Kędzierskiego, inwentarze rzeczy pozostałych po Twoich przodkach inne sprawy finansowe.
Są jeszcze, podstawowe źródła do badań w genealogii szlacheckiej.
Księgi ziemskie brzezińskie:
http://agad.archiwa.gov.pl/pomoce/brzez68.xml
Księgi grodzkie łęczyckie (dostępne też na mikrofilmach w AP w Łodzi):
http://agad.archiwa.gov.pl/pomoce/lancgr67.xml
I jeszcze hipoteki:
Akta hipoteczne powiatu rawskiego 1780-1914 (AP Piotrków Trybunalski oddział Tomaszów Mazowiecki)
Hipoteka w Rawie Mazowieckiej 1784, 1820-1946 (AP m.st. Warszawy oddział Grodzisk Mazowiecki)
Hipoteka Powiatu Brzezińskiego 1739-1994 (AP Piotrków Trybunalski oddział Tomaszów Mazowiecki)
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

Awatar użytkownika

marianna_r
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: marianna_r » sob lip 20, 2013 7:17 pm

W poruszanych wyżej kwestiach jestem również początkującą osobą (można by rzecz, że wręcz "zieloną"...:)) i tym bardziej zaintrygowała mnie sprawa umów przedmałżeńskich. W każdej metryce z ksiąg parafialnych dot. zawarcia związku małżeńskiego jest napisane, czy umowa przedmałżeńska została zawarta czy też nie. Do tej pory nie zwracałam na to większej uwagi, ale po przeczytaniu tego tematu bardzo prosiłabym o wyjaśnienie mi tej kwestii - czy umowy były zawierane tylko w przypadku osób o pochodzeniu szlacheckim ? Jak to w ogóle wyglądało i na czym polegało ?
Pozdrawiam
Marianna Różalska
marianna12840@gmail.com

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob lip 20, 2013 8:14 pm

Umowy byly zawierane w roznych kregach.
W okresie 1807-1946 na terenach podlegajacych pod Kodeks Napoleona,
a nastepnie Kodeks Cywilny KP, umowy przedmalzenskie zawierano
glownie w kwestiach posagu, wiana oraz zapisu wzajemnego dozywocia,
bowiem malzonkowie nie mogli nawzajem po sobie dziedziczyc.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”