Hello,
I am interested in the history of my family. I am looking for a concrete place and date of birth of my great grandfather, Leon Kobielski. He was born in Poland and he came to Slovakia around year 1875. Family legend tells us that he belonged to polish aristocracy (Jelita or Poraj...). He should be involved to one of uprisings in Poland and therefore he had to left his country. Do you know help me please? Thank you very much for your time and effort.
Dzień dobry,
Szukam historii mojej rodziny. Wyszukiwanie określonego miejsca i daty urodzenia prastrarého mojego ojca, Leona Kobielska, że urodził się w Polsce i na Słowacji przyszedł około 1875 roku. Legenda głosi, że rodzina należała do szlachty polskiej (Jelita, może Poraj ...). Brał udział w jednym z powstań w Polsce i dlatego musiał opuścić swój kraj. Znasz mnie, proszę doradzić? Dziękuję bardzo i przepraszam za mój zły polski.
Deň dobrý,
Zaujímam sa o históriu mojej rodiny. Pátram po konkrétnom mieste a dátume narodenia môjho prastrarého otca, Leona Kobielski, on sa narodil v Poľsku a prišiel na Slovenko okolo roku 1875. Rodinné legendy hovoria, že patril k poľskej šľachte (Jelita, možno Poraj...). On sa mal zapojiť do jedného z povstaní v Poľsku, a preto musel opustiť svoju krajinu. Viete mi, prosím, poradiť? Ďakujem veľmi pekne a ospravedlňujem sa za moju zlý poľský jazyk.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kobielski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Kobielski
What about his death or marriage certificate?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
Re: Kobielski
I know that he died on 4th May 1910 in Jusková Voľa (Slovakia, District Vranov nad Topľou). Accorting the death certificate he was 64 years old and he lived in Čemerné today a suburb of city Vranov nad Topľou. Also I know that he married on 9th September 1876 in Čemerné (in the marriage certificate is wrote that he was 26 years old in that time), but I have no idea when he came to Slovakia and where he was born.
...required information are not noted in these.
...required information are not noted in these.