UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

XVIII w. generosus laboriosusem? Czy to wogóle możliwe?

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

XVIII w. generosus laboriosusem? Czy to wogóle możliwe?

Post autor: Matysiak » wt maja 06, 2014 3:17 pm

Witam,

Chodzi o rodzinę Galińskich z parafii Krzemienica, w ziemi rawskiej. Około 1700-1755 występują jako nobilis i generosus lub nobilis ac generosus. Potem to nazwisko znika z ksiąg parafialnych tak do ok. 1768 roku. W 1768 roku zaczynają się znów pojawiać masowo Galińscy ale jako laboriosusy.

Wydaje mi się, że raczej mało to prawdopodobne by w XVIII w. nobilisy stali się laboriosusami. Ale w jaki sposób chłopi mogli przejąć nazwisko po szlachcie? Czy osiedli na ziemi, która wcześniej należała do nobilisów? Czy może służyli u tych nobilisów?

Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale większość Galińskich nobilisów i generosusów urodzona była z dwóch matek Galińskich (nobilis ac generosus) a ojców niewiadomych. Czy w takim wypadku mogło dojść do wyrzucenia tych nieślubnych dzieci poza obręb stanu szlacheckiego czy to niemożliwe?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: XVIII w. generosus laboriosusem? Czy to wogóle możliwe?

Post autor: apszczol » wt maja 06, 2014 6:33 pm

Jesli nieslubny syn matki szlachcianki - to nie nalezal do stanu szlacheckiego.
Ta grupa zostala zaliczona do ludzi luznych, poddanych miejscowemu staroscie.
Starosta jak widac oddal ich w poddanstwo do jakiegos folwarku - i tak weszli do stanu chlopskiego.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”