UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Uwagi do genealogii Ignacego Moscickiego - More Maiorum 16

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Uwagi do genealogii Ignacego Moscickiego - More Maiorum 16

Post autor: apszczol » wt maja 20, 2014 7:51 pm

1. Dzieci Faustyna Moscickiego i Pauliny Bojanowskiej bylo 7-ro.
Ignacy byl 6 z kolei.

2. Co do miejscowosci, w ktorych Bojanowscy byli wpierw dzierzawcami,
potem dziedzicami to sa Mlodynino-Trzpioly i Humiecino-Andrychy
(wiem, ze w metrykach jest podane niechlujnie).

3. Aniela Nicka po raz pierwszy wyszla za SLOSZEWSKIEGO (a nie Staszewskiego,
czy Sloczewskiego). Wszystkie metryki podaja to samo nazwisko - bledy odczytu,
to wina autora tesktu.

4. Matka Anieli Nickiej byla Katarzyna Kosinska, a nie Kozinska.

5. Walenty Moscicki nie rodzil sie w "Klombowie", lecz w Jasienicy w par. Klembow.

6. W metryce zgonu Jana Pilitowskiego - nazwisko matki to Goscinska (a nie Gosinska).
Chodzi o Goszczynska.

7. Jan Moscicki, ktory zginal w bitwie pod Rydzewem to syn Walentego.
Rodzil sie w Kozniewie w 1844 r.

8. Drzewko bedace do dodatkowego sciagniecia - jak najszybciej usunac.
Falszerstwo z herbarza Uruskiego.
Przodkowie prezydenta pochodzili z Moscisk w parafii Niegowo w ziemi nurskiej.

9. Michal Bojanowski rodzil sie w 1790 (a nie 1794) w Niechlaninie (a nie w Humiecinie).
Jego ojciec Jakub rodzil sie w Bagienicach w par. Sarnowo.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Uwagi do genealogii Ignacego Moscickiego - More Maiorum 16

Post autor: Ynicz » wt cze 03, 2014 3:47 pm

Dzień dobry!
Przepraszam za zwłokę, ale nagromadziło się ostatnio trochę spraw (m.in. podróż śladami przodków na Podkarpacie :) ), więc odpowiadam z lekkim poślizgiem. Niemniej jednak bardzo dziękujemy za uwagi dotyczące tekstu.
apszczol pisze:1. Dzieci Faustyna Moscickiego i Pauliny Bojanowskiej bylo 7-ro.
Ignacy byl 6 z kolei.
Na stronie sejm-wielki.pl, a także genealogia.okiem.pl znalazłem informację, że dzieci było sześcioro i Ignacy faktycznie był przedostatnim dzieckiem. Widocznie ktoś ze starszego rodzeństwa się "zagubił".
apszczol pisze: 2. Co do miejscowosci, w ktorych Bojanowscy byli wpierw dzierzawcami,
potem dziedzicami to sa Mlodynino-Trzpioly i Humiecino-Andrychy
(wiem, ze w metrykach jest podane niechlujnie).
Niestety w zasadzie jednym i głównym źródłem działu "genealogie znanych osób" są metryki dostępne online. Nie zarabiamy na pisaniu, więc robimy to całkowicie za darmo, stąd możliwości są ograniczone.
apszczol pisze: 3. Aniela Nicka po raz pierwszy wyszla za SLOSZEWSKIEGO (a nie Staszewskiego,
czy Sloczewskiego). Wszystkie metryki podaja to samo nazwisko - bledy odczytu,
to wina autora tesktu.
Nazwisko w formie Słoszewski pojawia się w tekście, więc nie rozumiem w czym problem.
apszczol pisze: 4. Matka Anieli Nickiej byla Katarzyna Kosinska, a nie Kozinska.
Niestety nazwisko pochodzi z zaledwie jednej metryki i w dodatku niedaleko jej zszycia.
Porównanie również niewiele daje, ponieważ litery "s" i "z" w tekście wyglądają inaczej.
apszczol pisze: 5. Walenty Moscicki nie rodzil sie w "Klombowie", lecz w Jasienicy w par. Klembow.
W tekście wyraźnie zaznaczono, że nie urodził się w "Klombowie": " Pan młody okazał się być 25-letnim kawalerem, ochrzczonym w parafii Klombów, synem Pawła Mościciego i Wiktorii zd. Żukowskiej"
apszczol pisze: 6. W metryce zgonu Jana Pilitowskiego - nazwisko matki to Goscinska (a nie Gosinska).
Chodzi o Goszczynska.
Faktycznie w akcie widnieje Gościńska - mój błąd.
apszczol pisze: 7. Jan Moscicki, ktory zginal w bitwie pod Rydzewem to syn Walentego.
Rodzil sie w Kozniewie w 1844 r.
Sprawdzałem kilka parafii, w których Mościccy mieszkali, ale Jana nigdzie nie znalazłem.
apszczol pisze: 8. Drzewko bedace do dodatkowego sciagniecia - jak najszybciej usunac.
Falszerstwo z herbarza Uruskiego.
Przodkowie prezydenta pochodzili z Moscisk w parafii Niegowo w ziemi nurskiej.
Jeszcze dzisiaj zmienimy.
apszczol pisze: 9. Michal Bojanowski rodzil sie w 1790 (a nie 1794) w Niechlaninie (a nie w Humiecinie).
Jego ojciec Jakub rodzil sie w Bagienicach w par. Sarnowo.
Z aktu ślubu wychodzi - krakowskim targiem - rok 1792, ale podano jedynie, że metryka chrztu pochodzi z parafii sarnowskiej.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » wt cze 03, 2014 4:06 pm

Ynicz pisze:W tekście wyraźnie zaznaczono, że nie urodził się w "Klombowie": " Pan młody okazał się być 25-letnim kawalerem, ochrzczonym w parafii Klombów, synem Pawła Mościciego i Wiktorii zd. Żukowskiej"
Nie ma parafii Klombów, jest natomiast parafia w Klembowie.
Ynicz pisze:Sprawdzałem kilka parafii, w których Mościccy mieszkali, ale Jana nigdzie nie znalazłem.
Trzeba sprawdzić w parafii Szyszki pod rokiem 1845. Rodzi się wtedy Jan Franciszek Mościcki.

Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt cze 03, 2014 4:16 pm

Maria_Kowalska pisze:
Ynicz pisze:W tekście wyraźnie zaznaczono, że nie urodził się w "Klombowie": " Pan młody okazał się być 25-letnim kawalerem, ochrzczonym w parafii Klombów, synem Pawła Mościciego i Wiktorii zd. Żukowskiej"
Nie ma parafii Klombów, jest natomiast parafia w Klembowie.
Fakt, mój błąd. Spisałem tak jak było w metryce, stąd nieporozumienie
Maria_Kowalska pisze:
Ynicz pisze:Sprawdzałem kilka parafii, w których Mościccy mieszkali, ale Jana nigdzie nie znalazłem.
Trzeba sprawdzić w parafii Szyszki pod rokiem 1845. Rodzi się wtedy Jan Franciszek Mościcki.
Na Szyszki nie natrafiłem podczas poszukiwań Mościckich, ale bardzo serdecznie dziękuję :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”