UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czarnogórski

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
mariusz
Podziękował/a: 2 razy

Czarnogórski

Post autor: mariusz » śr cze 11, 2014 10:31 am

gdzie szukać danych na temat pochodzenia rodziny ??????????

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: Czarnogórski

Post autor: Maria_Kowalska » śr cze 11, 2014 10:35 am

Najlepiej zacząć od metryk i rozmów z rodziną. Na forum można też zapytać o etymologię tego nazwiska, ale należy mieć do tego dystans.

*Czarnogórski - 1640 od nazwy miejscowej Czarna Góra (nowosądeckie, gmina Bukowina Tatrzańska).

Założyłeś temat w dziale Szlachta, więc pewnie masz jakieś przypuszczenia lub informacje które wskazywałyby na pochodzenie szlacheckie. Zamieść więcej informacji (np. obszar poszukiwań, parafie etc.) to może ktoś Ci pomoże.

Pozdrawiam
Maria

*źródło: http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=800
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
mariusz
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: mariusz » śr cze 11, 2014 12:24 pm

Dzień dobry,
kiedyś dawno temu jakieś stowarzyszenie genealogiczne, chyba z Gdańska,. potwierdziło, że Czarnogórski to nazwisko szlacheckie...Babcia tez coś o tym mówiła ale to nie takie ważne, istotne jest to, że nie moge niczego znaleźć na temat rodziny Czarnogórskich -Matka mojej Babci to Marianna Czarnogórska mąż Józef Bratek - córka czyli moja Babcia Józefa Rozalia Bratek później po mężu Kucharska - mialem nadzieję, że w necie jest wiele informacji.... :(

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » śr cze 11, 2014 12:33 pm

Jeżeli znasz daty narodzin, ślubów, zgonów to musisz dotrzeć do metryk, najpierw z Urzędów Stanu Cywilnego, a później z archiwów państwowych i kościelnych. Odwiedzaj parafie.

W sieci jest przecież geneteka, genbaza, szukajwarchiwach. Metryki bliższe naszym czasom są jeszcze w USC i na plebaniach.

Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”