UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czarnogórski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Czarnogórski
Najlepiej zacząć od metryk i rozmów z rodziną. Na forum można też zapytać o etymologię tego nazwiska, ale należy mieć do tego dystans.
*Czarnogórski - 1640 od nazwy miejscowej Czarna Góra (nowosądeckie, gmina Bukowina Tatrzańska).
Założyłeś temat w dziale Szlachta, więc pewnie masz jakieś przypuszczenia lub informacje które wskazywałyby na pochodzenie szlacheckie. Zamieść więcej informacji (np. obszar poszukiwań, parafie etc.) to może ktoś Ci pomoże.
Pozdrawiam
Maria
*źródło: http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=800
*Czarnogórski - 1640 od nazwy miejscowej Czarna Góra (nowosądeckie, gmina Bukowina Tatrzańska).
Założyłeś temat w dziale Szlachta, więc pewnie masz jakieś przypuszczenia lub informacje które wskazywałyby na pochodzenie szlacheckie. Zamieść więcej informacji (np. obszar poszukiwań, parafie etc.) to może ktoś Ci pomoże.
Pozdrawiam
Maria
*źródło: http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=800
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Dzień dobry,
kiedyś dawno temu jakieś stowarzyszenie genealogiczne, chyba z Gdańska,. potwierdziło, że Czarnogórski to nazwisko szlacheckie...Babcia tez coś o tym mówiła ale to nie takie ważne, istotne jest to, że nie moge niczego znaleźć na temat rodziny Czarnogórskich -Matka mojej Babci to Marianna Czarnogórska mąż Józef Bratek - córka czyli moja Babcia Józefa Rozalia Bratek później po mężu Kucharska - mialem nadzieję, że w necie jest wiele informacji.... :(
kiedyś dawno temu jakieś stowarzyszenie genealogiczne, chyba z Gdańska,. potwierdziło, że Czarnogórski to nazwisko szlacheckie...Babcia tez coś o tym mówiła ale to nie takie ważne, istotne jest to, że nie moge niczego znaleźć na temat rodziny Czarnogórskich -Matka mojej Babci to Marianna Czarnogórska mąż Józef Bratek - córka czyli moja Babcia Józefa Rozalia Bratek później po mężu Kucharska - mialem nadzieję, że w necie jest wiele informacji.... :(
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Jeżeli znasz daty narodzin, ślubów, zgonów to musisz dotrzeć do metryk, najpierw z Urzędów Stanu Cywilnego, a później z archiwów państwowych i kościelnych. Odwiedzaj parafie.
W sieci jest przecież geneteka, genbaza, szukajwarchiwach. Metryki bliższe naszym czasom są jeszcze w USC i na plebaniach.
Maria
W sieci jest przecież geneteka, genbaza, szukajwarchiwach. Metryki bliższe naszym czasom są jeszcze w USC i na plebaniach.
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria