Dzień dobry,
Temat poruszałem na Genealogach, jednak bez sukcesu. Może na Forgenie?
Proszę o pomoc. Szukam informacji na temat Jakuba Zaborskiego h. Kopaszyna syna Adama i Doroty.
Jakub urodził się około 1630 prawdopodobnie w powiecie chęcińskim, być może w parafii Lisów. W roku 1636 jako dziecko figuruje w popisie pospolitego ruszenia powiatu chęcińskiego. Sposób zapisu sugeruje że miał mniej niż 10 lat.
W roku 1658 i 1659 występuje z żoną Zofią dwa razy w metrykach urodzenia parafii Bolmin jako świadek, a w 1660 chowa w Bolminie syna Marcina, urodzonego 9 lat wcześniej.
Dalej ślad jest niepewny.
Według zapisów w Silva Heraldica Jakub miał dwie żony – Annę Marie Wilkoszowską i Kunegundę Szypowską. Nie wspomina natomiast o żadnej Zofii. Zakładam więc że Jakub miał trzy żony, i Zofia zmarła po 1659 roku.
W Silva Heraldica Jakub określany jest jako dziedzic Lgoty. Nie wiem o którą Lgotę chodzi.
Druga żona Jakuba, Anna Maria Wilkoszowska rodzi się w roku 1648 w Jedlnie pod Radomskiem. Nie ma tam ich ślubu.
Silva Heraldica podaje że Jakub miał czwórkę dzieci:
- Józefa – pierwszy ślub z Zofią Ochocką, nie wiem gdzie i kiedy, drugi raz ożenił się po roku 1718 z Katarzyną Reyową (był jej trzecim mężem. Pierwszym był Antoni Wizemberg – ślub w Srocku w 1713, drugim Michał Rey – ślub w Srocku w 1715), ślubu nie znalazłem. Dzieci Józefa pojawiają się w parafii Rozprza ok 1730 roku – Salomea wychodzi w 1749 za Franciszka Kamockiego, Elżbieta w 1753 za Józefa Chybowskiego, a syn Jakub który poślubił Dorotę Lutosławską, chrzci w 1752 w Rozprzy dziecko. Wcześniej okazjonalnie świadkują w Rozprzy. Józef umiera w Rozprzy w roku 1747, jego żona Katarzyna w 1748
- Franciszka – ożenił się w roku 1706 w parafii Rozprza z Katarzyna Święcicką, córka Jana. Ich dzieci się tam nie rodzą, jednak ślub dziecka tam jest – w 1728 Anna córka Franciszka wychodzi za Antoniego Muśnickiego.
- Andrzeja – od 1707 występuje w parafii Świętomarz, jednak urodzeń dzieci Andrzeja tam nie ma.
- Annę – ok 1711 wychodzi za mąż za Felicjana Święcickiego, burgrabię piotrkowskiego, urodzonego w 1672 w parafii Rozprza. Ich dzieci rodzą się do końca lat 20-tych XVIII wieku w parafii Mierzyn. Nie znalazłem aktu ślubu Feliksa i Anny. Felicjan prawdopodobnie umiera ok roku 1735 i Anna wychodzi za mąż po raz drugi za Kazimierza Wolskiego, urodzonego prawdopodobnie również w Rozprzy w roku 1680. Podejrzewam że zmarła w roku 1755 w Rozprzy.
Pytanie nr 1 - szukam miejsca urodzenia dzieci Jakuba, a także ślubu Jakuba z Anną Marią Wilkoszowską, kolejnego z Kunegundą Szypowską, ślubu wdowy po Jakubie Kunegundy Zaborskiej z Mateuszem Szczepanowskim, oraz metryki śmierci Jakuba Zaborskiego. Prawdopodobnie była to okolica Rozprzy, Piotrkowa Trybunalskiego i Radomska.
Pytanie nr 2 – czy zachowały się księgi grodzkie, ziemskie piotrkowskie? Nie potrafię dotrzeć do wiążącej informacji.
Pytanie nr 3 – Łuszczyński w tej części drzewa Zaborskich z Zaborza jako dzieci Józefa Zaborskiego syna Jakuba podaje poza wymienioną czwórką jeszcze dwóch synów:
1) Teodora, urodzonego w roku 1756
2) Józefa urodzonego w 1764, męża Julianny Ostrowskiej. Mieli oni syna Stanisława Hilarego, urodzonego w parafii Mniszek w roku 1793 który ożenił się w 1828 w Rawie Mazowieckiej.
Nie mogli oni być jednak synami TEGO Józefa (syna Jakuba) z uwagi na śmierć TEGO Józefa w roku 1747. PODEJRZEWAM (dowodów brak) że Józef wpisany u Łuszczyńskiego jako syn Józefa urodzony w 1764 jest faktycznie synem, ale innego Józefa. Urodził się Józef faktycznie w 1764 roku, ale w parafii Świętomarz. Świadczyłoby za tym również kilka innych rzeczy. Dziecko Józefa i Julianny Ostrowskiej rodzi się w 1793 w Mniszku. Natomiast w 1798 i 1799 w parafii św. Wacława w Radomiu rodzą się dzieci Józefa (syna Józefa, urodzonego w parafii Świętomarz w 1764) i Katarzyny Popiel. Parafię Mniszek i Popielów łączy osoba Józefa Kalasantego Dunin Wąsowicza, męża Marii Popiel, kuzynki Katarzyny. Z aktu urodzenia Stanisława Hilarego Zaborskiego z 1793 z Mniszka nie można wyciągnąć żadnych podpowiedzi. Jak można by to jeszcze sprawdzić? Zgonu Julianny Zaborskiej z Ostrowskich ani Józefa Zaborskiego ur. 1764 nie znalazłem. Wiem że Józef z Katarzyną Popiel mieszkali od 1806 w Wąwolnicy, tam Katarzyna w 1817 zmarła. Józefa tam nie ma.
Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zaborscy z Zaborza w Rozprzy i okolicach
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 10 razy